Juncker je Ankari poslal jasno sporočilo. Foto: Reuters
Juncker je Ankari poslal jasno sporočilo. Foto: Reuters

Predsednik Evropske komisije je prepričan, da Turčija še nekaj časa ne bo v položaju, da postane članica, še posebej, če bo uvedla smrtno kazen, saj s tako zakonodajo nima mesta v Evropski uniji.

Po spodletelem poskusu vojaškega udara so v Turčiji aretirali, odpustili ali preiskovali več kot 60.000 vojakov, policistov, sodnikov, učiteljev, javnih uslužbencev in drugih, ki jih sumijo povezanosti z gibanjem v ZDA živečega klerika Fethullaha Gülena.

Prav v Gülenu, sicer nekdanjemu tesnemu zavezniku predsednika Tayyipa Erdogona, zdaj pa najhujšemu nasprotniku, vidijo turške oblasti glavnega krivca za poskus prevrata.

Po neuspelem prevratu so se v Turčiji pojavile pobude za ponovno uvedbo smrtne kazni in Erdogan je že nekajkrat zatrdil, da bo podpisal zakon o smrtni kazni, če ga bo predtem potrdil parlament. Kot je dejal sam, uvedbo smrtne kazni zahtevajo ljudje, zato ne more spregledati njihovih zahtev.

Turčija je zadnjo smrtno kazen izvršila leta 1984, ukinila pa jo je leta 2004 zaradi pristopnih pogajanj z EU-jem, kjer je najhujša kazen prepovedana.