Zaprtje tovarne je imelo precejšnje posledice tudi za okoliške pridelovalce sladkorne pese. Foto: RTV SLO
Zaprtje tovarne je imelo precejšnje posledice tudi za okoliške pridelovalce sladkorne pese. Foto: RTV SLO

34,8 milijona evrov je za prestrukturiranje sladkorne industrije, konkretno pri Tovarni sladkorja Ormož, pred petimi leti izplačala slovenska agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja.

Leta 2010 je Evropska komisija v Ormožu opravila pregled stanja in revizijo, ki je prinesla za Slovenijo neprijetne ugotovitve. Program ni bil ustrezno izveden, saj sta silosa za shranjevanje sladkorja še stala. Bruselj terja vračilo četrtine izplačane pomoči, kar znaša 8,7 milijona evrov.

Pakiranje in odprema
Država se ni strinjala, saj je bila v Sloveniji predvidena možnost ohranitve dejavnosti pakiranja in odpreme sladkorja - za to pa so potrebni silosi. Ohranitev delovanja pakirnice in silosov, ki so ves čas v uporabi, ni bila v nasprotju z evropskimi predpisi in zahtevanimi pogoji za popolno odstranitev proizvodnih zmogljivosti, so sporočili iz agencije za kmetijske trge.

Kot pravijo, sta interpretaciji tega, ali silosi sodijo v proizvodne zmogljivosti ali ne, kljub dolgotrajnemu usklajevanju stališč med Slovenijo in Komisijo ostali različni.

Zadeva pred sodiščem
Slovenija je zadevo v premislek predložila spravnemu organu in v postopku poskušala uskladiti stališča Slovenije in Komisije, s pisnimi in ustnimi stališči pa je aktivno sodelovala tudi v postopku pred Sodiščem Evropske unije, ki je zadevo obravnavalo v t. i. postopku predhodnega odločanja na zaprosilo italijanskega sodišča.

Slednje je v primeru treh italijanskih tovarn sladkorja prosilo za razlago evropske zakonodaje v zvezi s pojmom "proizvodnih zmogljivosti", ki morajo biti za pridobitev celotne pomoči EU-ja za prestrukturiranje sladkorne industrije v celoti odstranjene.

V tem postopku so sodelovale še Francija, Italija in Madžarska, ki so v podobnem položaju kot Slovenija. Tudi od omenjenih držav bo Komisija predvidoma terjala vračilo izplačanih sredstev za ukrepe prestrukturiranja sladkorne industrije, pojasnjujejo na agenciji.

Še so pravne možnosti
Slovenija ima glede izračuna potrebnega vračila sredstev možnost spora pred Sodiščem EU-ja v Luksemburgu, vendar sprožitev tega postopka ne bo zadržala izvršitve vračila pomoči.

Tudi drugi morajo vračati
Komisija poleg Slovenije vračilo neustrezno porabljenih sredstev za skupno kmetijsko politiko tokrat zahteva tudi od Grčije in Irske. Skupaj bodo morale vrniti 102 milijona evrov, od tega Grčija 92 milijonov evrov, Irska pa milijon evrov, so sporočili iz Bruslja.