Znižanje plač po besedah sindikatov ni nikakršna rešitev, saj se bodo slabe razmere čez čas set pojavile. Foto: EPA
Znižanje plač po besedah sindikatov ni nikakršna rešitev, saj se bodo slabe razmere čez čas set pojavile. Foto: EPA
Tudi v Vesni, tovarni akumulatorjev, je ogroženih približno 260 delovnih mest. Foto: RTV SLO
Janez Drobnič
Ukrepati pri pravočasnem prestrukturiranju podjetij sicer ne moremo, lahko pa namenjamo sredstva podjetjem v težavah. Foto: RTV SLO

Razmere, ki se tičejo odpuščanja delavcev v predelovalnih dejavnostih, se niso zgodile včeraj, nam je v pogovoru zaupal Pavle Vrhovec iz ZSSS-ja.

Poudarja še, da globalizacija in internacionalizacija našega gospodarstva, ki dosega okoli 70 odstotkov izvoza na zahtevnejše evropske in svetovne trge, terjata nenehno prilagajanje tržnim razmeram. Največji problem tega procesa pa je, da se ne pojavljajo novi proizvodi in nova delovna mesta.

Katere tovarne so že odpuščale in katere so ogrožene?
V letu 2005 so na lastni koži občutili odpuščanje delavci sevniške Jutranjke, črnomeljske Beti, mariborske Merinke, blejske Vezenine in preostali. V prihodnje naj bi bile ogroženi še Droga Kolinska, Tovarna sladkorja Ormož, Beti, Lek, Iskratel, Ljubljanske mlekarne in številni drugi. Skupaj naj bi brez dela ostalo od štiri do sedem tisoč zaposlenih.

Ali lahko Drobničeve subvencije rešijo vprašanje brezposelnosti?
Minister za delo, družino in socialne zadeve verjame v nova delovna mesta in posledično nižjo brezposelnost, čeprav statistični podatki Zavoda za zaposlovanje kažejo presežek delavcev. Številke sindikatov so sicer še hujše in kažejo bolj črn scenarij, vprašanje pa je, koliko ljudi bo deležno programa aktivne politike zaposlovanja, ki je letos vredna več kot 20 milijard tolarjev. V programe naj bi se vključilo več kot 200 tisoč ljudi, minister Janez Drobnič pa je podjetju Planika Turnišče, ki je nastalo iz nekdanjega Planikinega obrata v Turnišču, že odobril 142,8 milijona tolarjev subvencije.

M. K. L.