Cameron se namerava o reformah EU-ja pogovarjati z vsemi voditelji članic. Foto: Reuters
Cameron se namerava o reformah EU-ja pogovarjati z vsemi voditelji članic. Foto: Reuters

Cameron je Britancem obljubil, da bo na novo izpogajal pogoje članstva Velike Britanije v EU-ju, nato pa o tem razpisal referendum do konca leta 2017.

Nova skupina, Konservativci za Britanijo (CfB), je obljubila, da bo za zdaj podprla Cameronova prizadevanja za dosego novih pogojev članstva v Uniji. A po drugi strani je skupina zatrdila, da bo na čelu kampanje za izstop Velike Britanije, če premier ne bo zagotovil večjih sprememb članstva.

"Če se evropski funkcionarji ne bodo začeli zavedati, da si ena največjih članic EU-ja želi korenite spremembe našega odnosa, bomo britanskim volivcem po vsej verjetnosti priporočali izstop," je za britanski časopis The Sunday Telegraph povedal konservativni poslanec Steve Baker, sicer vodja CfB-ja v britanskem parlamentu.

Lobiranje za reforme
Cameron je britanskim volivcem ob morebitni zmagi konservativcev na nedavnih parlamentarnih volitvah, kar jim je tudi prepričljivo uspelo, obljubil referendum o članstvu v EU-ja. Od volitev po evropskih prestolnicah lobira za reforme Unije, med katerimi so tudi omejitve dostopa do britanskih socialnih prejemkov za evropske migrante.

Cameron je obljubil, da bo vodil kampanjo za obstanek države v Uniji, a le, če mu bo uspelo zagotoviti reforme.

Konservativni britanski poslanec v Evropskem parlamentu in soustanovitelj CfB-ja David Campbell Bannerman je medtem opozoril, da če EU Veliki Britaniji ne bo pripravljen vrniti pomembnejših pooblastil, se bo država odrekla članstvu.

Ob tem je dodal, da bosta visoko na njihovi agendi omejevanje prostega pretoka državljanov EU-ja in zagotovitev suverenosti britanskega parlamenta nad zakonodajo EU-ja.