Uradno naj ne bi šlo za protest proti predsedniku Hollandu, a je že hiter pogled razkril, da je socialist najbolj pribljena tarča demonstrantov. Foto: EPA
Uradno naj ne bi šlo za protest proti predsedniku Hollandu, a je že hiter pogled razkril, da je socialist najbolj pribljena tarča demonstrantov. Foto: EPA
Protesti proti fiskalnemu paktu v Parizu
Proti pogodbi "Merkozy", ki pa jo zdaj po zmagi na predsedniških volitvah s stisnjenimi zobmi podpira tudi Hollande. Foto: EPA

Več deset tisoč levičarskih protestnikov je v nedeljo zavzelo ulice Pariza, da bi izrazili nezadovoljstvo nad fiskalnim paktom Evropske unije, ki evropske vlade sili k strogemu uravnavanju proračuna. Kot so pojasnili organizatorji, so shod pripravili v protest proti varčevanju, ki ga vsiljuje EU, ne kot kritiko vlade predsednika Francoisa Hollanda.

Levičarski protest pod levičarsko vlado
"Danes je dan, ko bomo Francozi sprožili gibanje proti politiki varčevanja," je na shodu dejal nekdanji predsedniški kandidat Jean-Luc Melenchon, ki je zanikal, da je protest namenjen kritiki Hollanda. "To je levičarski protest pod levičarsko vlado," je pripomnil.

Nov spopad pred parlamentom v Madridu
Več deset tisoč Špancev je v soboto zasedlo ulice Madrida, kjer so protestirali proti varčevalnim ukrepom vlade. Protesti so se znova sprevrgli v nasilje, saj so se od dolgotrajne gospodarske recesije in visoke stopnje brezposelnosti razjarjeni Španci blizu parlamenta že tretjič v manj kot tednu dni spopadli s policijo.

"Za Hollanda je glasovanje formalnost, skozi katero je treba pohiteti. Zdaj bo razumel, da ne gre tako. V Franciji in preostali Evropi je organizirana opozicija proti paktu in vsem varčevalnim politikam," je Melenchon, četrti s predsedniških volitev, povzel uradno stališče protesta.

Po navedbah organizatorjev se je shoda udeležilo 50.000 ljudi, pogled na protestnike pa je razkril, da je bil ravno Hollande najpogostejša tarča protestnih plakatov in sloganov.

Pakt sprejet z glasovi opozicije?
Francoski premier Jean-Marc Ayrault naj bi v torek v parlamentu odprl po vsej verjetnosti dolgotrajno in naporno razpravo o fiskalnem paktu. Dogovor, o katerem so se voditelji EU-ja sporazumeli marca, od podpisnic zahteva, da v zakonodajo vključijo pravilo o uravnoteženem proračunu.

Veliko pripadnikov francoske levice, med njimi tudi socialisti in njihovi zavezniki iz stranke Zelenih, je zatrdilo, da bodo glasovali proti ukrepu. Vendar naj bi bil s podporo desnih poslancev UMP-ja vseeno sprejet. Ayrault je dejal, da bi s sprejetjem fiskalnega pravila naredili odločilen korak pri reševanju dolžniške krize območja evra.

Hollandu podpora pada iz meseca v mesec
Francoska vlada je v petek razkrila proračun za leto 2013, namenjen zmanjšanju 37 milijard evrov velike luknje v francoskih javnih financah s pomočjo varčevanja in zvišanja davkov.

Po objavi proračunskega predloga je podpora predsedniku Hollandu padla na najnižjo stopnjo po zmagi na majskih predsedniških volitvah: zdaj ga podpira le še 43 odstotkov Francozov.