Angela Merkel vztraja, da vzdržne rasti ni mogoče zagotoviti s čezmerno javno porabo in ohlapno denarno politiko. Foto: EPA
Angela Merkel vztraja, da vzdržne rasti ni mogoče zagotoviti s čezmerno javno porabo in ohlapno denarno politiko. Foto: EPA

Evropa potrebuje politično unijo bolj kot kar koli drugega, je v nastopu v jutranjem programu nemške televizije ARD poudarila Merklova. "Korak za korakom moramo prenesti več odgovornosti na Evropo," je pozvala evropske partnerice. Ob tem je nemška kanclerka izrazila prepričanje, da Evrope pri tem ne bi smelo paralizirati, da morda ena ali druga država "temu še ne bo pripravljena slediti".

Merklova previdna pred junijskim vrhom
Ob tem je previdna Merklova tudi tokrat opozorila, da pretirana pričakovanja pred vrhom evropskih voditeljev, ki bo potekal 28. in 29. junija, niso upravičena. "To, za kar si prizadevamo že dalj časa in kjer bo zagotovo predstavljen delovni načrt, je potreba po več Evrope," pa je napovedala.

Znova je nemška kanclerka, ki jo pogosto kritizirajo zaradi vztrajanja pri strogem varčevanju, poudarila še, da jo zanima tudi gospodarska rast. A "proračunska konsolidacija in rast sta dve strani enega kovanca", je izpostavila svoje že dalj časa znano stališče. "Brez trdnih financ ni rasti, a tudi urejene finance same po sebi niso dovolj," je dejala in izpostavila vprašanje konkurenčnosti.

Kako do kompromisa s Francijo?
Nemško gospodarsko ministrstvo je v sredo razkrilo, da je oblikovalo načrt ukrepov za spodbujanje gospodarske rasti v Evropi, v katerem članice EU-ja med drugim poziva k izpeljavi reform in boljšemu izkoriščanju potencialov notranjega trga. Berlin v dokumentu vztraja, da vzdržne rasti ni mogoče zagotoviti s čezmerno javno porabo in ohlapno denarno politiko.

V Berlinu upajo, da bodo lahko osem strani dolg dokument evropskim partnerjem predstavili na vrhu EU-ja konec meseca. Nekatere države, med njimi Francija, si medtem želijo razprave o stimulativnih gospodarskih ukrepih.