Merklova se je v Bruslju srečala s predsednikom Evropske komisije Barrosom. Foto: EPA
Merklova se je v Bruslju srečala s predsednikom Evropske komisije Barrosom. Foto: EPA
Angela Merkel
Merklova je zatrdila, da je Nemčija naklonjena krepitvi EU-ja, saj želi stabilnejšo in konkurenčnejšo Unijo. Foto: EPA

Nemška kanclerka je med obiskom v Bruslju podprla usklajeno evropsko dokapitalizacijo bank, "če bo obveljalo skupno stališče, da banke nimajo dovolj kapitala glede na trenutne razmere na finančnih trgih". Ob tem je poudarila, da je za tako dokapitalizacijo treba opredeliti merila, in to hitro.

"Čas pritiska, zato je treba to storiti hitro," je opozorila Merklova in spomnila, da so za trge pomembni rezultati. Ob tem ni izključila, da bi lahko o tem govoril vrh Unije na zasedanju 17. in 18. oktobra, a poudarila, da morajo merila opredeliti strokovnjaki.

Poleg tega je Merklova poudarila, da mora biti začasni krizni sklad (EFSF) le zadnja možnost za dokapitalizacijo bank. Z dogovorom o razširitvi in povečanju prožnosti tega sklada ga je namreč mogoče uporabiti tudi v pomoč pri dokapitalizaciji finančnih ustanov.

Najprej je treba težavo poskušati rešiti na ravni banke, če banka sama ne more rešiti svojih težav, posreduje država, če država sama ne zmore rešiti težave in če ta težava ogroža stabilnost evra, potem pride na vrsto EFSF, je pojasnila Merklova.

Nemška kanclerka je v tem kontekstu poudarila tudi, da je nujno ustrezno komuniciranje med EU-jem in ZDA, ne pa "kritične opazke" na račun drug drugega. Na nujnost ukrepanja v pomoč bankam je sicer Evropo danes znova opozoril Mednarodni denarni sklad (IMF).

Več in ne manj Evrope
Svojih besed glede spremembe pogodbe Merklova ni želela podrobno pojasniti, jih je pa interpretiral predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Sprememba pogodbe bo morda potrebna za krepitev integracije, je dejal in dodal, da tako "tolmači duh predloga".

Ob tem je Barroso zatrdil, da nikakor ne gre za prelaganje odločitev, ki jih je treba sprejeti zdaj. Morebitna sprememba pogodbe po njegovih besedah "ni izgovor" za neukrepanje. Poudaril je tudi, da je pogled v smeri več, ne manj Evrope dober znak za trge.

Nemška kanclerka je komentirala tudi položaj Grčije, pri čemer je znova poudarila, da Grčija mora ostati del območja evra. Glede drugih odločitev v povezavi s to državo pa je dejala, da bo Nemčija najprej počakala na poročilo trojke o vzdržnosti grškega dolga.

Tako Merklova kot Barroso sta poudarila, da je "Evropa na križišču". Barroso je menil, da je prava pot "evropski preporod". Merklova pa verjame, da Evropa lahko reši svoje težave, če jo bodo vodili skupni evropski ideali.

Vodja komisije je ob tem poudaril, da nujnosti skupnega ukrepanja in pomena Evrope nikjer ne razumejo bolje kot v Nemčiji. Nemčija je po Barrosovih besedah Evropi na številnih področjih pokazala pot in je evropski gospodarski zgled.