Častni pozdrav za Merklovo. Foto: EPA
Častni pozdrav za Merklovo. Foto: EPA
Merklovo je sprejel srbski predsednik Boris Tadić. Foto: EPA

Je pa opozorila, da je napredek Srbije v približevanju Uniji odvisen od napredka v odnosih med Beogradom in Prištino.
Po besedah nemške kanclerke Nemčija vidi prihodnost Srbije v EU-ju in bo storila vse, da bi Srbija uspešno končala pot v Unijo na podlagi evropskih načel. Tadiću je Merklova predlagala, naj se Srbija postopoma približuje EU-ju. Po njenih besedah je evropska perspektiva Srbije pomembna za stabilnost celotne regije.

Ob tem je opozorila na nujnost napredka v odnosih med Srbijo in Kosovom, saj brez tega Srbija ne more pričakovati napredka v približevanju Uniji. "Vem, da težav ni mogoče rešiti čez noč, a verjamem, da jih je mogoče rešiti," je dejala. Merklova je tudi izrazila nasprotovanje enostranskim potezam pri reševanju kosovskega vprašanja in pozvala k nadaljevanju dialoga med Beogradom in Prištino.

Iskanje pragmatične rešitve
Tadić pa je ponovil, da njegova vlada ne bo priznala Kosova, temveč išče bolj pragmatično rešitev, ki bi ustrezala tako Srbom kot kosovskim Albancem. Ob tem je posvaril, da Srbije ne bi smeli postaviti pred izbiro, ali priznati Kosovo ali se odpovedati članstvu v Uniji.

Ob tem je še izpostavil stališče Srbije, da je treba pri reševanju vseh vprašanj na Zahodnem Balkanu upoštevati stabilnost celotne regije. "Tudi danes smo pred zelo zapletenimi vprašanji, med njimi je vprašanje Kosova. Srbija si ne domišlja, da lahko v EU prinese konflikt, in želi rešiti konflikte na Zahodnem Balkanu," je dejal.

Nemška kanclerka je obisk v Beogradu dopoldne začela s srečanjem z vdovo nekdanjega srbskega premierja Zorana Đinđića, Ružico Đinđić, popoldne pa ima na programu še pogovore s srbskim premierjem Mirkom Cvetkovićem.