Merklova je že večkrat izrazila nasprotovanje skupnim evrskim obveznicam. Foto: EPA
Merklova je že večkrat izrazila nasprotovanje skupnim evrskim obveznicam. Foto: EPA
Merklova in Hollande za utrditev monetarne unije

Dan pred srečanjem voditeljev držav članic Evropske unije in nekaj ur pred srečanjem s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom je Merklova v nagovoru nemškim poslancem dejala, da bo treba evropske težave reševati pri njihovih koreninah, ki so po njenih besedah nekonkurenčnost in ogromen javni dolg.

Nemška kanclerka je zavrnila možnost, da bi bile lahko del rešitve tudi skupne evrske obveznice, saj je prepričana, da bi "nabiranje novega dolga" pomenilo napačno potezo in da bi s tem "ponovili osnovno napako".

"Odgovornost in nadzor morata iti z roko v roki. Skupne obveznosti so mogoče le, kadar je na mestu ustrezen nadzor," je poudarila Merklova.

Glede evropskih obveznic in podobnih ukrepov je opozorila, da "niso le v neskladju z nemško ustavo, ampak jih ima za napačne in kontraproduktivne".

Zaradi svojih stališč Merklova pričakuje, da bo razprava v Bruslju napeta, veliko oči pa bo uprtih ravno v Nemčijo.

"Ampak ponavljam, da moč Nemčije ni neomejena. Nemška moč ni neskončna," je še dejala Merklova, ki je izrazila bojazen, da "bo na prihajajočem vrhu znova veliko preveč govora o vseh mogočih idejah skupne odgovornosti in veliko premalo o strukturnih ukrepih".

Merklova in Hollande za utrditev monetarne unije