Hrvaški predsednik ne verjame, da bo zaradi spora s Slovenijo na Hrvaškem poleti kaj manj turistov. Prepričan je, da so Slovenci praktični ljudje
Hrvaški predsednik ne verjame, da bo zaradi spora s Slovenijo na Hrvaškem poleti kaj manj turistov. Prepričan je, da so Slovenci praktični ljudje "in bodo šli na dopust tja, kje se bodo dobro počutili". Foto: EPA
Pulj
Veliko Slovencev navadno dopustuje v Pulju. Jih bo letos kaj manj? Foto: MMC RTV SLO

Hrvaški predsednik je v oddaji hrvaškega radia poudaril, da ni potrebe, da bi v sporu s Slovenijo popuščali, Bruselj pa mora zahtevati ureditev spora na podlagi mednarodnega prava. Poleg tega je prepričan, da temeljno vprašanje odnosov med državama predstavlja blokada hrvaških pogajanj z Unijo, ki jo je Ljubljana po njegovih besedah "postavila" zato, da bi prišla do izhoda na odprto morje čez hrvaško teritorialno morje.

Sloveniji dostop do odprtega morja le s spremembo konvencije ZN-a
Mesić je dodal, da bi, če bi Slovenija dobila stik z odprtim morjem, nekdo ostal brez svojega teritorialnega morja. To trditev je argumentiral z besedami, da teritorialno morje neke države sega 12 navtičnih milj od obale, Slovenija pa bi, če bi želela imeti izhod na odprto morje, potrebovala 14 navtičnih milj. "To pomeni, da je treba spreminjati mednarodno konvencijo o pomorskem pravu. Če bo Slovenija od ZN-a zahtevala spremembe konvencije in če bo ZN to sprejel, potem bo tudi to mogoče," je opozoril.

Predsednik Hrvaške je spomnil tudi, da je Slovenija v Unijo stopila z odprtim mejnim vprašanjem in da Hrvaška takrat ni želela "pisariti" pisem članicam ali blokirati Ljubljane, saj je, kot trdi, zastopala stališče, da gre za dvostransko vprašanje.

Mesić pripravljen na pogovore s Türkom
Mesić je pripravljen na pogovore s slovenskim kolegom Danilom Türkom in upa, da se ne bosta "le kulturno pozdravila", ko se bosta srečala, temveč tudi pogovarjala, "ker se imata o čem".

Ob koncu pogovora je ugotovil še, da se bo vstop Hrvaške v Unijo delno zavlekel zaradi slovenskih zadržkov do hrvaških pristopnih pogajanj, delno pa zaradi stanja v hrvaškem pravosodju. O zadnjem je menil, da to kmalu ne bo več velika težava.

M. N.