Brez ladij operacija Sophia ne more izpolnjevati svoje misije, pravi Federica Mogherini. Na sliki nemška vojaška ladja. Foto: EPA
Brez ladij operacija Sophia ne more izpolnjevati svoje misije, pravi Federica Mogherini. Na sliki nemška vojaška ladja. Foto: EPA

Države EU-ja so namreč konec marca iz operacije Sophia umaknile ladje. "Brez ladij Sophia ne more izpolnjevati svoje misije, ki vključuje tudi zagotavljanje spoštovanja embarga na uvoz orožja in nafte v Libijo," je Federica Mogherini poudarila v torek na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu.

Ofenziva, ki jo je na libijsko glavno mesto sprožil uporniški general Halifa Haftar, bi lahko po njenih besedah postala trajen konflikt, če bo v državo prišlo orožje, ki ga tam ne bi smelo biti.

"Še vedno upam, da bodo v prihodnjih tednih države znova razmislile o odločitvi in se odločile, da bi znova poslale ladje v mednarodne vode," je dejala. "Državam sem priporočila, naj ne umaknejo ladij, ki delujejo v mednarodnih vodah, saj so bile te zelo učinkovite pri odvračanju tihotapcev," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudarila zunanjepolitična predstavnica Unije.

Članice EU-ja so konec marca za šest mesecev podaljšale mandat operacije Sophia v Sredozemlju, vendar pa Sredozemlja ne nadzorujejo več z ladjami, temveč z okrepljenim nadzorom iz zraka in v sodelovanju z Libijo.

To odločitev so članice sprejele, preden je Haftar z enotami Libijske narodne vojske (LNA) začel ofenzivo za zavzetje Tripolisa. Libijska mednarodno priznana vlada, ki je sprožila protiofenzivo, je medtem v torek posvarila, da bi lahko ob nadaljevanju ofenzive na Zahod skušalo pobegniti 800.000 ljudi.