Davek bi po izračunih Sloveniji prinesel zelo malo ali nič neto prihodkov in tako bolj škodil kot koristil. Foto: BoBo
Davek bi po izračunih Sloveniji prinesel zelo malo ali nič neto prihodkov in tako bolj škodil kot koristil. Foto: BoBo
Dušan Mramor
Dušan Mramor je dejal, da socialni sporazum ne dopušča novih davkov. Foto: BoBo

Finančni ministri 11 držav EU-ja, ki so se odločili za uvedbo davka na finančne transakcije v okviru mehanizma okrepljenega sodelovanja, so razpravljali ob robu neformalnega zasedanja v Luksemburgu.

Nekdanji slovenski finančni minister Uroš Čufer je bil mnenja, da ta davek za Slovenijo pomeni več škode kot koristi in napovedal izstop Slovenije, ki pa se pozneje vseeno ni zgodil. Tudi finančni minister Dušan Mramor pojasnjuje, da bi ta davek po izračunih Sloveniji prinesel zelo malo ali nič neto prihodkov, vendar se je Slovenija z odločitvijo državnega zbora zavezala, da sodeluje pri vzpostavitvi takšnega davka.

Mramor je še dejal, da je svoje kolege iz drugih držav že opozoril, da je v Sloveniji precejšnja težava, ker smo sprejeli socialni sporazum, ki ne dovoljuje uvajanja novih davkov. S socialnimi partnerji, predvsem delodajalci, bi tako bilo treba odpreti razpravo.

Uvedba prihodnje leto nerealna
Po Mramorjevih besedah ministri niso sprejeli nobene skupne izjave, temveč so zgolj pregledali napredek na tehnični ravni ter stališča posameznih držav. Opredeliti je treba še vrsto stvari, na primer na kaj se bo ta davek sploh plačeval, ogromno je vprašanj in zelo so zapletena, dodaja.

Uvedba tega davka prihodnje leto, kot to predvideva zastavljen cilj enajsterice, ni realna. Vprašanje je, kako bo zgodba potekala v prihodnje in ali bo davek sploh uveden, opozarja Mramor. Velika težava je tudi to, da bi bil davek uveden v samo 11 državah EU-ja, ki bi bile tako manj konkurenčne na področju trga kapitala, saj bi se ta zlahka izognil novemu davku, države pa bi imele škodo.

Nekateri drugi finančni ministri so veliko bolj optimistični, saj je avstrijski minister Hans Jörg Schelling dejal, da je dosežen velik napredek, francoski kolega Michel Sapin pa je ocenil, da so premostili odločilen korak in se dogovorili o več načelnih vprašanjih.

V skupini držav, ki nameravajo uvesti davek na finančne transakcije, so poleg Slovenije, Avstrije in Francije še Nemčija, Belgija, Portugalska, Grčija, Španija, Italija, Slovaška in Estonija.