Spindelegger je finančni minister postal lani, v prejšnji vladi pa je bil vodja diplomacije. Foto: EPA
Spindelegger je finančni minister postal lani, v prejšnji vladi pa je bil vodja diplomacije. Foto: EPA
Werner Faymann
Odhod Spindeleggerja vnaša negotovost v vlado kanclerja Faymanna. Foto: EPA
Odstop avstrijskega finančnega ministra

"V stranki mora biti povezanost. Če povezanosti ni, potem je prišel trenutek, ko je treba predati krmilo," je na hitro sklicani novinarski konferenci povedal 54-letni Spindelegger, ki je poleg položaja finančnega ministra opravljal tudi naloge namestnika kanclerja.

Po mnenju njegovih nasprotnikov v konservativni ljudski stranki (ÖVP) Spindeleggerju v koaliciji s socialdemokrati ni uspelo prevzeti pobude pri načrtih za zniževanje davkov in spodbujanju gospodarske rasti. Konservativni voditelji avstrijskih zveznih dežel terjajo več hitrosti pri davčni reformi.

Ljudska stranka in socialdemokrati kanclerja Wernerja Faymanna so na nasprotnih bregovih glede načinov za financiranje luknje, ki bi nastala z zniževanjem davkov. Socialdemokrati si namreč že leta prizadevajo za uvedbo davka na premoženje, kar pa ljudska stranka zavrača.

Faymann je prejšnji teden napovedal, da bodo prihodnje leto znižali davek na dohodke, da bi spodbudili rast in ustvarjanje delovnih mest, primanjkljaj omenjenega davka pa naj bi nadomestili z nepremičninskim davkom, z obdavčenjem premožnejšega sloja in z racionalizacijo v javni upravi.

Novo zadolževanje in novi davki
Spindelegger je na novinarski konferenci pojasnil, da bi bila davčna reforma v tem trenutku mogoča le z novim zadolževanjem in novimi davki, kar pa zanj ni sprejemljivo. Po njegovih besedah naj bi bile vsem članom vlade, deželnim glavarjem in poslancem številke o stanju dolga znane.

Deželni glavarji Tirolske, Gornje Avstrije in Predarlske so Spindeleggerju očitali preveč rigidno ekonomsko politiko. Tirolski deželni glavar je ob tem med drugim zahteval davčne razbremenitve.

Avstrijski dolg znaša 79 odstotkov BDP-ja, velika koalicija pa želi to številko do leta 2018 znižati na 71,5 odstotka. Spindelegger se je verjetno v tej luči danes izrekel za davčno reformo, a v "pravem trenutku", pri čemer bi bilo treba upoštevati cilj znižanja javnega dolga in uravnoteženega proračuna v letu 2016.

Odstop avstrijskega finančnega ministra