Evropska unija
Marjan Šarec
Premier Šarec pravi, da mora Slovenija vztrajati na vladavini prava. Foto: MMC RTV SLO/BoBo
MZZ
Na ministrstvu poudarjajo, da morata državi arbitražno razsodbo uveljaviti. Foto: BoBo
Borut Pahor
Pahor meni, da je komisija s tem, ko ni prisluhnila stališču svoje pravne službe, zamudila priložnost. Foto: BoBo
JEan-Claude Juncker
Spiegel je poročal, da predsednik Evropske komisije Juncker ni upošteval mnenja pravne službe komisije, ki je zapisala, da večina trditev, ki jih je v predlogu tožbe v skladu z 259. členom Pogodbe o EU-ju predstavila Slovenija glede hrvaških kršitev prava EU-ja, drži. Foto: EPA

MZZ poziva Zagreb, naj "preneha kršiti pravo EU-ja"; Zagreb: Bruselj je ravnal pravilno

MZZ: Verjamemo, da je Evropska komisija zavezana vladavini prava
15. september 2018 ob 10:18,
zadnji poseg: 15. september 2018 ob 19:14
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Po poročanju, da predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker ni upošteval mnenja pravne službe komisije, da ima Slovenija prav v očitkih Hrvaški, da krši pravo EU-ja, na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve pravijo, da "ni druge poti, kot da obe državi pristopita k uresničitvi razsodbe". Zagreb se na navedbe Spiegla ni odzval, sporočil je le, da je Bruselj z nevmešavanjem v spor ravnal pravilno.

Z ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) sporočajo, da je Miro Cerar, ki je v novi vladi prevzel vodenje MZZ-ja, že tik po izteku roka za implementacijo arbitražne razsodbe dejal, da "Evropska komisija ni opravila svoje vloge kot varuhinja pogodb EU-ja". "Vse to potrjuje, da ni druge poti, kot da obe državi pristopita k uresničitvi (implementaciji) razsodbe," sporočajo z ministrstva. Kot so dodali, bo najkasneje po "razsodbi še enega sodišča" jasno, da hrvaško neizvrševanje arbitražne sodbe "pomeni ne le kršitev mednarodnega prava, pač pa tudi pravnega reda EU-ja".


"V duhu dobrososedskih odnosov in spoštovanja skupnih evropskih temeljev pa predvsem izražamo upanje, da bo sosednja Hrvaška zdaj vendarle prenehala s kršitvami prava EU-ja, zlasti na morju, in pristopila k implementaciji arbitražne razsodbe,"
so še sporočili na MZZ-ju.

Mnenje pravne službe, ki ga je pridobil nemški tednik Spiegel, namreč pravi, da bi moral Bruselj podpreti trditve iz slovenskega predloga tožbe glede hrvaških kršitev prava Evropske unije zaradi nespoštovanja arbitražne sodbe.

Na MZZ-ju so pred tem sporočili, da "je Slovenija zavezana spoštovanju vladavine prava in odločb mednarodnih sodišč". "Verjamemo, da to stališče z nami deli tudi Evropska komisija," pravijo na ministrstvu.

Šarec: Nevtralnost komisije je napačno sporočilo
Premier Marjan Šarec je v odzivu na poročanje Spiegla dejal, da je treba spoštovati vladavino prava, kar je ugotovila tudi pravna služba v Bruslju, a se je komisija očitno odločila drugače. Evropska komisija je po njegovih besedah politično telo in ne sodišče, zato se lahko odloči, ali bo upoštevala mnenje pravne stroke. "Odločila se je, da bo ostala nevtralna, kar nas seveda takrat ni razveselilo, tudi danes nas še vedno ne veseli, saj je to napačno sporočilo," je dodal.

"Mi moramo vztrajati pri vladavini prava," je Šarec še poudaril ob robu osrednje prireditve na spomin vrnitve Primorske k matični domovini v Komnu. Po njegovih besedah je treba uveljaviti arbitražno razsodbo in spoštovati določbe sodišč. Čeprav v primeru arbitražne razsodbe ta po njegovem mnenju "ni bila tako ugodna za Slovenijo, kot je morda kdo mislil", jo je treba uveljaviti, ker je vladavina prava vedno na prvem mestu.

Pahor: Slabo sporočilo za Zahodni Balkan
Oglasil se je tudi predsednik Borut Pahor, ki je bil kritičen do komisije. Komisija je po njegovih besedah zamudila priložnost, ker ni prisluhnila stališču svoje pravne službe in dejala, da je treba tudi spoštovati dvostranske sporazume, ki so bili ratificirani in so z odločbo arbitražnega sporazuma določili meje.

"To je bistvo mnenja, ki ga komisija zaradi političnih razlogov ni upoštevala," je ob robu prireditve v Komnu dejal Pahor. Opozoril je, da tu ne gre samo za vprašanje nespoštovanja sporazuma o meji med Slovenijo in Hrvaško, ampak je to slabo sporočilo o nespoštovanju morebitnih doseženih sporazumov glede meja na Zahodnem Balkanu v prihodnosti.

Židan: Juncker bi lahko ogrozil temelje EU-ja
Tudi predsednik DZ-ja Dejan Židan je bil kritičen do ravnanja Junckerja. Po njegovi oceni bi lahko zaradi političnih kupčkanj ogrozil temelje Evropske unije. Spomnil je, da v Sloveniji sedanja in prejšnja vlada nista desni ter da Evropsko komisijo obvladuje desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP).

"Evropska unija je nastala na spoštovanju pravnega reda, kar pomeni, da je treba pravne postulate in mednarodne sodbe v celoti spoštovati, saj to majhnim narodom daje neko varnost," je dejal v Komnu.

Mednarodna pravnica in novoimenovana državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje Dominika Švarc Pipan pa je v odzivu na poročanje na družbenem omrežju Twitter zapisala: "Ni čudno, da komisija mnenja ni želela obelodaniti niti posredovati Sloveniji. Zdaj pa bo res težko upravičiti nadaljnjo tišino in morebitno sprenevedanje."

Zagreb: Bruselj je pravilno ravnal z nevmešavanjem v spor
Hrvaška vlada ne komentira internih dokumentov, ki ne predstavljajo uradne odločitve ali stališča Evropske komisije, so sporočili iz hrvaške vlade v odzivu na poročanje nemškega tednika Spiegel. Kot so dodali, se je komisija pravilno odločila, da se ne vmešava v dvostranski spor o meji med Hrvaško in Slovenijo.

"Stališče vlade Republike Hrvaške je, da je potrebno, da Hrvaška in Slovenija kot dve prijateljski državi ter članici zveze Nato in Evropske unije, nadaljujeta dialog in uredita vprašanje meje v obojestransko zadovoljstvo in v dobrososedskem duhu," so danes v Banskih dvorih še odgovorili na vprašanje STA-ja. Obenem so ponovili besede, ki jih je hrvaški premier Andrej Plenković zapisal v čestitki novemu slovenskemu kolegu Marjanu Šarcu po izvolitvi nove vlade.

Evropska komisija po razkritju molči

Pri Evropski komisiji niso želeli komentirati pisanja Spiegla o dokumentu njene pravne službe. Kot so pojasnili, ne komentirajo "številnih notranjih dokumentov, ki morda krožijo v komisiji".

Ob tem so pri komisiji spomnili, da so 4. julija o zadevi po ustni predstavitvi vodje pravne službe razpravljali evropski komisarji. Govorec komisije Margaritis Schinas je že junija dejal, da ne bodo podali mnenja v povezavi s slovensko tožbo proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega prava, ki je posledica hrvaškega nespoštovanja arbitražne sodbe o meji med državama. Slovenija in Hrvaška naj poiščeta rešitev, komisija pa je še naprej pripravljena posredovati, se je glasilo sporočilo.

Pravna služba: Večina trditev Slovenije drži
Kot je v petek na spletu objavil Spiegel, je pravna služba Evropske komisije v mnenju z datumom 14. maj 2018 zapisala, da večina trditev, ki jih je v predlogu tožbe v skladu z 259. členom Pogodbe o EU-ju predstavila Slovenija glede hrvaških kršitev prava EU-ja, drži in da bi morala Evropska komisija v mnenju to podpreti.

Predsednik komisije Juncker pa naj bi, tudi na prošnjo hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, nasvet lastne pravne službe ignoriral. Spiegel se sprašuje, ali je to storil tudi zato, da bi pomagal Plenkoviću, ki je član iste politične skupine kot Juncker, in sicer Evropske ljudske stranke (EPP).

Potem ko je Evropska komisija sredi junija po izteku trimesečnega roka sporočila, da ne bo podala mnenja glede slovenske tožbe proti Hrvaški v povezavi z njenim neizvajanjem arbitražne razsodbe o meji, je vlada pod vodstvom takratnega premierja Mira Cerarja sklenila, da gre v tožbo sama.

Tako je uradna Ljubljana Sodišču EU-ja 13. julija predložila tožbo proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega prava, ki je posledica nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško.

VIDEO
Vztrajanje Slovenije pri uveljavitvi arbitražne odločbe več kot u...
VIDEO
Pravna služba komisije: Očitki Slovenije utemeljeni
B. V., K. T.
Prijavi napako
Komentarji
glasnost
# 15.09.2018 ob 10:30
Pustite reveža, saj vidite, kako trpi za išiasom ...
mikitr
# 15.09.2018 ob 10:33
ah,sama lastna korist jih je,ko je Junker pijan kot mavra,moramo biti tiho,nič videti in spoštovati.To pove že vse ,.....
MikM
# 15.09.2018 ob 10:34
Res hvala vsem v Sloveniji, ki ste leta 2010 glasovali za arbitražo, kot si jo je zamislil gospod Borut... Če bi ravnali tako, kot Grki, teh težav danes ne bi imeli.
kapljač
# 15.09.2018 ob 10:35
Zapet mejo s Hrvati, dejmo še mi kaj kršiti!
gospod iskreni
# 15.09.2018 ob 10:39
Eh to se ne bo nikoli resilo. Je prevec Slovencev ki imajo raje Hrvasko kot lastno drzavo. To se je lepo videlo pri nogometu
murovec
# 15.09.2018 ob 10:38
Dokler bomo Slovenci imeli v Zunanjem Ministrstvu same hlapčiče brez oprostite mi " jajc" da rečejo odkrito Hrvatom kar jim gre in bodo znali odkrito povedat - komentirat dejstva dogajanj v EU Parlamentu bo Slovenija večno izgubljala. Objemanje in osebne simpatije naših ( Pahor in njegova simpatija ) do Hrvatov pač ni podlaga za urejanje pravnih odnosov.
Zlobni škrat
# 15.09.2018 ob 10:50
2019 končno adijo Junker.
kapljač
# 15.09.2018 ob 10:36
Zapret mejo zato, da Junker s hrvaške "frišnih žemljic za zajtrk " ,več ne bo dobival.
Fraenk
# 15.09.2018 ob 10:35
Cerar?

To pa ja ni težko prvo delo za zunanjega ministra!!?
Zdaj ima možnost z vsemi topovi!
Samo nadaljevati mora tam kjer je 'skregal' Junckerja..
sas
# 15.09.2018 ob 10:47
Naj se pazi Juncker ... ko pride Cerar v Bruselj mu bo povedal še več "krepkih besed" ... ;)
Lokita
# 15.09.2018 ob 10:52
No toliko smo vredni kot polnopravna članica EU....boli njih za nas...bolj pomembna je Hrvaška z vsemi obalami in otoki, čepav še ne fura Šengena...
Tuljava
# 15.09.2018 ob 11:04
Kot sem napisal že večkrat.

Če ni arbitražne meje, hrvaška za nas ni v EU. Ne samo da jih tožimo, zahtevajmo da se jih izloči iz EU.

Če ne priznajo zakona o nasledstvu za prenesene devizne vloge, potem naj vrnejo NLB vsa posojila, ki jih je dala podjetjem na hrvaškem in presegajo terjatve, ki jih sedaj oni terjajo od NLB. Ne moreš samo terjati, vrniti pa nič.

Še vednov Sloveniji skladiščimo vse jedrske odpadke zadnijh 30 let iz NEK-a, hrvaška pa prejema ves ta čas polovico elektrike. Ko smo jim pred 10 leti za nekaj časa odklopili elektriko, so potem dobili mastno milijonsko tožbo na evropskih sodiščih.

Mi moramo zdaj terjati od njih več milijardno tožbo zaradi uzorpiranja naše meje.

Enako so nas prelisičili pri Teranu in še marsikje...

Ime hrvaška sem zanalašč pisal z majhno začetnico, ker za moje pojme velike niso vredni.
RJSlo
# 15.09.2018 ob 10:35
No ja. Postopek naj gre naprej. Mnenje Pravne službe je mnenje Pravne službe. Vsi vemo, kako to deluje pri nas. Vsako ministrstvo, skoraj vsak javni zavod, agencija, urad ima pravno službo. Ob tem pa prisesane še zunanje pravnike. Svoje mnenje bo morala podati tudi EK.

Dokler Hrvaški ne bo zmanjkalo obale in otokov za vikende, bodo v takšnih postopkih zmagovali. Spomnimo se Doris in Ollija.
nomnomnom
# 15.09.2018 ob 11:22
Jst sem šokiran! /s Desničar iz EPP podpira desničarja iz EPP? Šok! Ta pijanček je enkrat izjavil tole o Plenkoviču. "Vsakič, ko se vidiva, se vedno znova zaljubiva drug v drugega," ...
Jožeine
# 15.09.2018 ob 10:57
To je kliantelizem neke vrste in zaradi tega in ostalih slabih odločitev lahko pade celotna EU oz. on je rakava rana EU. Sem vesel, da se bo umaknil, ko bi vsaj Poljak Donald Tusk bil izbran, on je proevropski, loči med begunci in migranti in postaven človek kateri daje občutek, da se ga ne da manipulirat kot g. Junckerja s kozarčkom domaće loze...

Juncker bi moral za to odgovarjat, če ne politično pa pred sodiščem in sicer v okviru skrivanja dokumentacije in dejstev. OGABEN ČLOVEK
pero5
# 15.09.2018 ob 11:02
Dejstvo je, da ima Slovenija v tukaj prav in da je nespoštovanje sporazuma enostransko in samovoljno dejanje Hrvaške. Na žalost pa v politiki in na sodiščih dejstva ne igrajo velike vloge, važne so veze in način pridobivanja teh dejstev. Iz teh se potem priredi resnico po volji bolj bogatega oz vplivnega v procesu.

Z "vladavino prava" si lahko EU (v tem primeru tudi Slovenija) rit obriše... je pa potrebno bit strpen in tiščat naprej naše (pravilno!) stališče.
freestar
# 15.09.2018 ob 11:36
Iz vsega ne bi nič. Juncker je pokvarjen dvoličnež, skorumpiran do obisti. Orbana oz. Madžare želi kaznovati zaradi kršenja nekih uredb, zakonov, dogovorov, nas pa mirno ignorira. Še huje, ignorira celo mneje pravne službe, ki je neke vrste EU ustavno sodišče. V lep kahlo smo se vključili. Mar bi bi ostali samostojni in neodvisni kot Švica, z EU pa bi sklepali sporazune, ki bi nam koristili.
Sedaj mi je čedalje bolj žal, da asem glasoval za pridružitev k EU. Močno žal.
zx2016
# 15.09.2018 ob 10:46
mnenje pravne službe EK
hepan
# 15.09.2018 ob 11:13
Se en dokaz vec da EU ne fukcionira
Churchill W.
# 15.09.2018 ob 12:44
@Korošec
In kaj pravi Junker? Najbolje, da pravno službo EU-ja ukinejo, pa arbitražno sodišče tudi. Ne vem v čem je smisel teh institucij.

Mene pa bolj kot kaj pravi Drunker zanima kaj pravijo NAŠI evropski poslanci!
Koliko dela so vložili v to, da bi lobirali pri EK tako kot so to počeli hrvaški? So prepričevali kolege v to, da morajo podpreti pravo, ne pa Boga ki je edini nad Saborom?
V EPP je kar nekaj slovenskih poslancev!

In ne mi reči, da to ni njihovo delo!
Njihovo delo res ni izvajanje pritiska na EK, pravno službo ali kolege poslance! Je ap njihovo delo poleg 12.000 € mesečne plače in tax-free življenja, ki jim ga omogoča poslansko mesto po mednarodnih pogodbah, da delujejo v interesu Slovenije!

V tej zgodbi je vsaj po mojem mnenju še veliko zadev za katere ne bomo slišali nikol!
Tudi celotna slika, zakaj je EK ignorirala pravno službo in na nek način zavrgla spoštovanje pravnega reda, zakonov in mednarodnih sodb ne bo nikoli skristalizirana!

V EK kot tudi v pravni službi ne bodo 100% ovrgli inti potrdili te zgodbe, vsaj uradno ne! Je pa čas, da NAŠI poslanci v EU začnejo delati še kaj drugega kot pa vleči lepo plačo! Za začetek jim mora interes Slovenije postati prioriteta, ne pa da se še tam hebejo s strankarsko pripadnostjo z domačega dvorišča!
Homer.
# 15.09.2018 ob 19:58
@agent1
In kaj natančno so to Slovenci varali?
Približno isto kot vaš arbiter, ki je celo živel na vašem veleposlaništvu, dnevno kontaktiral Zagreb in se dogovarjal o strategiji na Arbitaži.
Veš, tudi jaz se nisem včeraj rodil, da bi verjel, kako je vaš arbiter na veleposlaništvu samo spal....
Seveda imaš vso pravico, da verjameš svoji vladi, z malo več logike pa bi ugotovil, da vam vlada (politika) laže in zavaja.
Mikita
# 15.09.2018 ob 12:14
Najvidnejši predstavniki EU sami najbolj spodkopavajo temelje EU. So garancija za propad tega najbolj smiselnega političnega projekta po 2. svetovni vojni v Evropi.
Pigglet
# 15.09.2018 ob 11:00
Ja in .... kaj bi radi?!? Tožbo opreti oziroma podpreti še s pravnim mnenjem EK in jih malce udarit. "Išiatika" pa zasebno tožit za vse stroške, ki so nastali (vključno z poravnavo kazni slovenskim ribičem v RH). Aja, a ima mogoče imuniteto? Na neumnost in alko zagotovo ne..
Churchill W.
# 15.09.2018 ob 12:53
Jaz nebi napadal takoj MZZ zato ker ne želi podati izjave.
Cerar, čeprav prej PV se mora seznantit z marsičem kar je delal Erjavec. Istočasno pa so tu tudi novi sekretarji, ki ta vpogled potrebujejo še bolj kot Cerar.

Če kje, v zunanji diplomaciji igra na prvo žogo ni nikoli dobrodošla.
In čeprav se to sliši še tako zelo absurdno, mene dejstvo da Cerar zaradi umirjenosti deluje kot mira jera prav nič ne moti. Prav nasprotno! Diplomacija - kar je primarna finkcija MZZ-ja je vse kaj drugega kot skakanje v ospredje (kar je počel Kahel) , dajanje hitrih in nepremišljenih izjav (spet Kahel). Je tudi zaupanje med partnerji. In Cerar bo ravno zato lažje pridobival na svojo stran ljudi, kot Kahel za katerega so tudi tuji diplomati spoznali da je nepredvidljiv zaradi samovšečnosti in želje po medijski pozornosti.
Kakršen koli dogovor, pogovor ali pa neuraden čvek med dvema kolegoma mora biti premišljeno dejanje. Cerar nikakor ne more biti slabši kot je bil pred njim Kahel! Ob sebi pa ima poklicnega diplomata in poklicnega obrambnega strokovnjaka.

Za enkrat me MZZ ne skrbi in upam, da tako tudi ostane in se mi ne bo potrebno posipati s pepelom pred vami! Če pa se bo, se pa pač bom. Motiti se je človeško in tudi jaz sem samo človek!
Korošec
# 15.09.2018 ob 20:50
Me zanima kako bo zdaj Junker na naslednjem sestanku solil pamet Salviniju in Orbanu kako kršita evropski pravni red, ko bosta zvedela za tale fiasko mu bosta slekla hlače in ga nagačila pa še marsikdo drug, ki mu grozi z EU pravom.
Alchemist
# 15.09.2018 ob 12:27
1. To poročilo 100% podpira Slovenska stališča.

2. Jasno je, da je Juncker favoriziral hrvaško zaradi pripadnosti vlade svoji politični družini EPP.

3. To poročilo pomeni precedens za pravna stališča sodišča EU v Luksemburgu. Obstaja velika verjetnost, da bo sodišče zavzelo ista stališča, kar pomeni da se Sloveniji obeta sodna zmaga.

4. Še vedno je vprašljivo, ali bo sodna zmaga dovolj za uveljavitev arbitražne sodbe v praksi. Hrvati pač ne razumejo jezika prava in to so že večkrat pokazali z izjemno uspešnim izmikanjem. Bojim se da brez blokade vstopa Hrvaške v Schengen ne bo šlo.

Škoda, res škoda, da treba posegati po takih sredstvih za dosego spoštovanja prava.
Amenhotep
# 15.09.2018 ob 12:24
Juncker je nesposoben bedak.
GeorgeB
# 16.09.2018 ob 08:41
V parlamentu bi morali glasovati o prepovedi vstopa Junckerja na slovensko ozemlje, ali pa razpisati mednarodno tiralico zaradi pomoči pri goljufiji in sodelovanju pri kraji državnega ozemlja...
Sheppard22
# 16.09.2018 ob 08:40
Drunker :)
Lokita
# 16.09.2018 ob 08:36
pepieinschlag
Saj zato pa se tole bere, nujno je namreč, da pri tem vskoči trejtja stran...ampak EU se pač j za pravo in te zadeve. Junker je zgleda dobil plačilo od Hrvatov za to svojo držo ob strani.
simonc27
# 15.09.2018 ob 23:01
Juncker se vede kot da bil simpatizer hrvaškega nacionalizma, ki vemo kam zgodovinsko seže.
Očitno je nekaj pobral od starega očeta, ki je bil nacist (bil je vojaški častnik na področju Balkana in obtožen za zločine, odsedel je štiri leta).
mile952
# 15.09.2018 ob 20:01
@slo.venec

# 15.09.2018 ob 19:43
Prijavi neprimerno vsebino A morda hrvaška oblast pozna kakšne skrivnosti o osamosvajanju Slovenije, da se nobena naša oblast nikoli trudi dobiti mejo po našem okusu??? Morda se je Janša (avtor slovenske samostojnosti) zmenil s hrvaško republiško oblastjo v Jugoslaviji, da naj prepreči, da bi JLA prišla v Slovenijo.


Ne vem kje si bil med osamosvojitveno vojno. Morda se nisi niti rodil ali si il premlad, da bi razumel takratno dogajanje. Hrvati so takrat, kljub dogovoru s slovenskimi politiki ravnali kot se njihovemu slovesu dvoličnežev spodobi: jugokomunistični falangi v tankih so dovolili pohod na Slovenijo.
jagerhaus
# 15.09.2018 ob 19:42
Ne vem zakaj so politiki slabi če so pravniki ugotovili da imamo prav. Kdo je potem tisti ki odloča kaj je prav kaj ne. Če pravo nič ne velja potem moramo vzeti pravico v svoje roke, če je to sporočilo EU in "demokratične" Evrope. Nehajte srati z našimi politiki, derlajo pametno kot vedno, tudi mi bi imeli resno vojno 1991, če nebi bilo pametnih politikov, smo jo pa odnesli z praskami. Lp
Mihsss
# 15.09.2018 ob 19:32
@gre888: Zato so v sporu z vsemi sosednjimi državami, stanje v državi pa je vsako leto slabše?
bleeeee
# 15.09.2018 ob 11:26
To je politika, ki v Komisiji res nima mesta. Ampak naša pot je začrtana: Sodišče EU ne bo odločalo politično, ampak po pravu.
Nikec3
# 15.09.2018 ob 14:00
MZZ ne komentira poročanja, da je Juncker prezrl mnenje pravne službe

Hrvati so Junckerja podkupili s "hrvaškim" teranom. Dvojna ironija.
Korošec
# 15.09.2018 ob 12:02
In kaj pravi Junker? Najbolje, da pravno službo EU-ja ukinejo, pa arbitražno sodišče tudi. Ne vem v čem je smisel teh institucij.
Lukas
# 15.09.2018 ob 11:47
šef mal jeclja, pa še izbira prave besede, s katerimi bo nastopil pred kamerami.

Šef reagira zelo modro. Molk v tem primeru pove več kot 1000 besed.
maja kibira
# 15.09.2018 ob 11:38
Hrvati naj najprej v saboru ratificirajo arbitrazo in vse dvostranske dogovore s Slovenijo ter resijo mejna vprasanja z vsemi sosedami do takrat pa naj veselo razmisljajo o schengnu in OECDju.Juncker naj pa zivi v svojem svetu.
maja kibira
# 15.09.2018 ob 11:30
Junckerju se prevec dogaja da bi lahko trezno razmisljal..pa podarjen vikend na hrvaski obali..pa to
vonko
# 15.09.2018 ob 23:53
Govorjenje Hrvaške o obojestranskem zadovoljstvu je neumnost. Zadovoljstvo za Slovenijo je lahko le meja vsaj na Mirni, saj so bila povsem slovenska naselja tudi bolj južno od tam. Kaj bi bilo zadovoljivo za Hrvaško, pa vedo le oni. Realen je torej le kompromis, ki obojim prinaša nekaj nezadovoljstva. Ta iz arbitraže je za Hrvate čisto preveč ugoden, vseeno pa vodijo sovražno in skrajno pohlepno politiko. Zakaj jim Evropa drži štango pa se je tudi že dosti pisalo.
Rocknrolla
# 15.09.2018 ob 20:53
Aja, koliko od vas, ki tukaj pišete predvsem NEGATIVNE komentarje, se vas je udeležilo nedavnih volitev?

Dajmo:
PLUS (+) Sem volil
MINUS (-) Nisem volil
stadion
# 15.09.2018 ob 18:16
Všeč mi je pojasnilo pravne službe, ki lepo na kratko pojasni, da predmet bodoče tožbe ni določanje meje, ker je ta že določena z razsodbo, ampak zgolj vprašanje ali so se članice in institutcije EU dolžne ravnati po njej. Ob tem doda, da sta z odnosom hrvaške kršeni dve temeljni načeli prava pacta sunt servanda in res iudicata in misel zaključi, da je nujno potrebna tožba po 259. čl. PEU, saj hrvaška očitno ščiti pravice druge države članice, ki ji gredo po PEU.

Noro pa je, da nekdo, ki se ima za evropskega komisarja, vse to pospravi pod mizo in podpre te skorumpirane balkance. Nemogoče je karkoli očitat Madžarski, Poljski, ob tem, da v takih osnovnih stvareh nisi sposoben se postavit na stran prava.
vranek
# 15.09.2018 ob 18:04
To da navijate za hrvate, mi je res sprevrzeno!
GoodFella
# 15.09.2018 ob 13:32
Dokler Hrvaška ne bo uveljavila arbitražne sodbe in drugih dogovorov, ki so jih sklepali s figo v žepu, do takrat ji ne sme Slovenija dati zelene luči za Šengen, evro, Oecd ipd. Pa se delajmo še mi malo "francoze" in jih ignorirajmo. Pa naj ostanejo drugo- oz. tretjerazredna neoustaška tvorba v EU.
zabowski
# 15.09.2018 ob 12:56
pred kamerami ob vsaki priložnosti to nabijat junckerju direkt v fris, dokler vsem ne dojadimo...
GeorgeB
# 16.09.2018 ob 08:38
Juncker, evropski Trump...
Salbo se piše svetu, če takšni klovni vodijo politiko.
zapravico
# 16.09.2018 ob 08:33
Če naša vlada prizna hrvaško za polnopravno članico evrope,potem zapuščamo to “državo“
zapravico
# 16.09.2018 ob 08:30
Če delavec srkne kakšen pir takoj leti iz službe.Takle junc pa kar vztraja na položaju
Murko
# 15.09.2018 ob 20:00
Se pravi, da tale bruseljski velepijanček nasede na vsako prišepetavanje v uho? Priročno. Tudi za Slovenijo. Predlagam izbiro vrhunskega vina.
Kazalo