Slovenija
Spieglov novinar je potezo Evropske komisije označil kot Junckerjevo pomoč hrvaškemu premieru Plenkoviču iz iste politične skupine, torej Evropske ljudske stranke. Foto: Reuters
Miro Cerar je tedaj v Bruslju po njegovih besedah Junckerju povedal "nekaj krepkih besed". Foto: BoBo/Borut Živulovuć
Marjan Šarec
Šarec je ob izvolitvi vlade povedal, da ga bo prva diplomatska pot vodila v Salzburg, nato bo obiskal Bruselj, sledile pa bodo sosednje države. Foto: BoBo/Žiga Živulović
VIDEO
Der Spiegel: Pravna služb...

Dodaj v

Spiegel: Dokazana večina slovenskih trditev, da Hrvaška krši pravo EU-ja

Plenković Šarca povabil na obisk, Spiegel pa razkril mnenje pravne službe Evropske komisije
14. september 2018 ob 20:23,
zadnji poseg: 15. september 2018 ob 07:02
Zagreb - MMC RTV SLO, STA, Radio Slovenija

Nemški časnik Spiegel pridobil mnenje pravne službe Evropske komisije, iz katerega je razbrati, da večina slovenskih trditev, da Hrvaška krši pravo EU-ja, drži.

Nemški tednik Spiegel je na spletu sicer objavil osem strani dolgo mnenje, ki ga je za Evropsko komisijo pripravila njena pravna služba pred iztekom trimesečnega roka za objavo mnenja glede tožbenega predloga Slovenije v skladu z 259. členom Pogodbe o EU-ju. V mnenju z datumom 14. maj 2018 je pravna služba zapisala, da večina trditev, ki jih je v predlogu tožbe predstavila Slovenija glede kršitev prava EU-ja s strani Hrvaške, drži in da bi morala Evropska komisija v mnenju to podpreti.

Komisija bi ga lahko sprejela, ni pa ji bilo to nujno storiti, lahko bi celo prevzela tožbo. Tega ni storila. Tedanji premier Miro Cerar je to pospremil z ugotovitvijo, da je šlo za zmago politike nad pravom.

Je Juncker ignoriral nasvet pravne službe?
Pismo je bilo naslovljeno na vodjo kabineta predsednika komisije Claro Martinez Alberola, podpisala pa se je Karen Banks. Kot navaja časnik, evropski komisarji mnenja še niso videli, ga je pa pridobil Spiegel. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pa naj bi tudi na prošnjo hrvaškega premierja Andreja Plenkovića nasvet lastne pravne službe ignoriral. Časnik se sprašuje, ali je to storil tudi zato, da bi pomagal Plenkoviću, ki je član iste politične skupine kot Juncker.

Slovenija marca s pismom, v katerem so bili zapisani elementi tožbe sprožila predtožbeni postopek, sredi aprila je svoje stališče pisno predstavila še Hrvaška, maja je sledilo zaslišanje obeh strani. Pravna služba je preučila slovenske navedbe, da zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe, ne more izvajati svojih obvez in pravic, ki jih ima v okviru zakonodaje EU, da je kršeno načelo lojalnega sodelovanja, da so kršena pravila skupne ribiške politike, pravila morskega prostorskega načrtovanja, pa tudi, da ne more izvajati pristojnosti, povezanih s Schengenskim območjem. Slovenija je zadevo v presojo julija vložila na sodišče evropske unije v Luksemburg.

Časnik, ki je spor med Slovenijo in Hrvaško označil za hkrati zapleten in bizaren, saj se državi "že več let prerekata za nekaj kvadratnih kilometrov morja", ob tem navaja, da je Juncker še februarja pred Evropskim parlamentom, ko je tam nastopil Plenković, dejal, da spor ni samo težava dveh članih EU-ja, ampak je to "evropska težava".

"V čudnem preobratu, dobrih šest mesecev po Junckerjevih odločnih besedah, je Evropska komisija sedaj tista, ki zamuja pri rešitvi. Komisija je imela več priložnosti, da bi lahko delovala kot arbiter v sporu, a se je Juncker odločil, da se ne bo vmešal, kljub temu, da tudi njegovi sodelavci ne dvomijo, da je slovensko stališče v tej zadevi pretežno pravilno," v prispevku še piše Spieglov dopisnik iz Bruslja Peter Müller.

Plenković Šarca povabil na obisk
Je pa po izvolitvi novega slovenskega premierja hrvaški premier Andrej Plenković Marjanu Šarcu čestital in ga povabil na obisk v hrvaško prestolnico, kjer naj bi beseda tekla tudi o meji. Predsednik hrvaške vlade je izrazil prepričanje, da morata Hrvaška in Slovenija nadaljevati stalen dialog o vseh odprtih vprašanjih. Kot je dodal, to posebej velja glede vprašanja meje, ki ga je treba urediti v "obojestransko zadovoljstvo in v dobrososedskem duhu, kot to velja za prijateljski državi, zaveznici v zvezi Nato in članici Evropske unije".

Hrvaški premier je sicer že v četrtek na redni seji, ki je potekala v Pulju, povedal, da je njegova vlada pripravljena na dvostranske pogovore z novo slovensko vlado o vseh odprtih vprašanjih, vključno z mejo. Sklenili so tudi, da se bodo s Slovenijo pogajali o prenovi ali novem mostu ob mejnem prehodu Dragonja.

Hrvaški ribiči lovijo v spremstvu policije
Po seji hrvaške vlade se je Plenković v Umagu srečal s predstavniki ceha ribičev Istrske županije. Srečanje z ribiči je potekalo za zaprtimi vrati, znano pa je, da je beseda tekla o stanju v Piranskem zalivu in o težavah, s katerimi se ribiči srečujejo pri opravljanju svojega dela.

Hrvaški ribiči trdijo, da se stanje v Piranskem zalivu od začetka leta, ko je Slovenija začela nadzirati morsko mejo v skladu z odločitvijo arbitražnega sodišča, ni spremenilo. Hrvaški ribiči lovijo ribe v Piranskem zalivu v spremstvu hrvaških policijskih čolnov, slovenska stran pa hrvaškim ribičem vsak dan pošilja kazni, je ob srečanju v Umagu poročala hrvaška televizija (HRT).

Sa. J., A. S.
Prijavi napako
Komentarji
stadion
# 14.09.2018 ob 20:54
Danes je g. Plenković izjavil, da je švicarski sir hrvaški.

Navkljub dejstvu, da vsi patenti že leta govorijo v prid temu, da je švicarski sir švicarski, je g. Plenković izjavil, da so te patente po njegivem sprejeli kompromintiranti uradniki ter da jih v posledici zato hrvaška vlada ne priznava.

Ob enem pa je še dejal g. Plenković, da navkljub temu vljudno vabi švicarskega predstavnika vlade v Zagreb, kjer bodo lahko okoli švicarskega sira dosegli nek obojestranski sporazum, ki bo na koncu sprejemljiv za obe državi.

Odziv Švice na predlog hrvaške še čakamo.

Naj bo sporazum Račan-Drnovšek večen opomin slovencem, da se s hrvati dvostranskih sporazumov ne dela.
kapljač
# 14.09.2018 ob 20:37
Da vidimo kako bo Šarec s Plenkovičem, ki se iz Slovencev že prav dela norca.-
Sorrento
# 14.09.2018 ob 20:55
Pa kaj bi hodil na Hrvaško, naj rajši obišče Kurza.
veza
# 14.09.2018 ob 20:43
Srečanje edino v Piranskem zalivu, Šarec, ne hodi v Zagreb.
veza
# 14.09.2018 ob 21:18
Če imaš take prijatelje, kot so Hrvatje, sovražnikov ne potrebuješ.
Franc Jožef I.
# 14.09.2018 ob 20:50
Šarec, pokaži jim kje je njihovo mesto in kam sodijo.
mirror
# 14.09.2018 ob 21:07
Šarec se s Plenkovićem lahko pogovarja samo o vremenu.
obsesionn
# 14.09.2018 ob 21:06
Jaz bi šel.. In jim sporočil naslednje.. Most naj si gradijo sami.. Če se poruši.. Toliko manj turistov pri njih. Pa še ena novica.. UVAJAMO OKOLJSKI DAVEK.. ZA IZPUSTE CO2. Vsem tranzitnim turistom, prevozom.. Itd. Ki v Slo nimajo namena letovali.. Potovati.. Ali imeti podjetniške posle.. Se uvede davek. 300 eur. Kamion, 200 eur.. Kombi, 100 eur.. Avto.. 50 eur. Motor. Davek se plača na mejnih prehodih z Hrvaško. Temu ne more oporekati EU.. Ker gre za tranzitno onesnaževanje... Ostalo pa naprej po spisku. Omenil bi tudi možnost.. Da vse mejne prehode razen obrežja spremenimo v samo meddržavne.. In ne za tujce. Pa še kaj se najde.. Nema spasa.. Nema predaje. Take se samo tako kaj prime. Sam naši nimajo jajc.
Drncl
# 14.09.2018 ob 21:14
Spet pihanje na dušo, da bomo mi rekli, joj kako lepo, izvolite v Šengen in OECD... Potem pa ponovno nož v hrbet...
stadion
# 14.09.2018 ob 21:32
@veza

Odlocitev nacionalnega parlementa ni nad mednarodno odlocbo.

To je tako kot da bi slovenski parlament sprejel nek soglasen sklep, da se njih uredba EU ne tiče. To je pesek v oči za javnost, ki ne razume prava in njim razlagat da je to dost, zadostuje. Z vidika prava pa ta njihov sklep o izstopu nima nobenega smisla in veljave v pravu.

Hrvat je tistega dne ko je podpisal sporazum in ga ratificiral kot mednarodno pogodbo, je to postalo del notranjega prava. Izglasovanje "sklepa" mi se umikamo, nima nobene veljave. Razsodba sama je vsebinsko samo dopolnila tisto, kar je bilo z ratificiranim sporazumom dogovorjeno.

Sporazum je dolocal nacin resitve, razsodba pa vsebinsko resitev. Govorit da se te vsebinska razsodba ne tice ob dejstvu da pa te ratificiran sporazum sili k temu,je nesmisel.

A se nisi nikol vprašal zakaj ni hrvaška nikoli začela predpisanega postopka po Dunajski konvenciji glede razveljavitve mednarodne pogodbe? Zato ker bi na tak način sama sebe spravila v položaj,da bi ji mednarodni organ izdal akt, kjer bi pisalo da to ni možno v tem primeru.

V ta namen so raje ostali pri kmečkem sprenevedanju da za njih to ne obstaja in pa da se moramo neki s sporazumom zmeniti. Slovencu pa na to ni treba pristat ker ima v rokah pravnomočno odločitev.

Edina razloga da hrvat teži k sporazumu je: 1) noče priznati poraza domači javnosti (kar je v skladu z naravo hrvata,ne mara izgubljati,posebno ne proti eno mali Sloveniji) 2) misle da si bo na račun svojega kmetavzarskega ignorantskega obnašanja izsilila možnost, da lahko iz tega ven dobi še kaj več kar ji gre po razsodbi.

Slovenec,kot rečeno, se takemu manipuliranju ne sme vdat ker ga nič ne zavezuje k novim pogovorom.
stadion
# 14.09.2018 ob 21:00
Da boste nekaj razumeli.

Plenkovič postaja resno živčen zaradi dejstva, ker je vse upe polagal na stališče dejstvo, da je bila aktualna vlada zanj nesposobna diskurza in da bo nova vlada šla na roke hrvatom.

Ker temu ni tako, revež postaja vedno bolj živčen (agresiven) k sklenitvi dvostranskega sporazuma, saj se domači javnosti vedno težje promovira kot zmagovalec. Poraz hrvaške politike je prikril pod floskulo, da je odločitev sprejelo kompromintirano sodišče ter da na temelju tega "izgovora" hrvaški ni treba priznat poraza.

Dejstvo pa je da gre za mednarodni sporazum in da se Slovenija ni dolžna pogovarjat z nikomur, posebej ob dejstvu da za Plenkoviča sporazum pomeni nekaj po čimer bo hrvaska lahko dobila več kot ima, ker če bi bilo kaj drugače kot to, bi že zdavnaj sprejeli arbitražno razsodbo.
cairns
# 14.09.2018 ob 22:27
Plenković Šarca povabil na obisk

Obisk v Zagreb ? Niti približno dokler sodišče ne razsodi o meji.

To kar je razkril Spiegel je dokaz da je stara pijandura podkupljen s strani hrvaške. Stara skorumpirana pijandura je sramota za EU. Pa še toliko je nesramen da zahteva spoštovanje. Naj si ga zasluži pa bo spoštovan.
tim sein
# 14.09.2018 ob 21:52
Mi lahko kdo razloži zakaj naj bi bil Šarec slabši od predhodnih bleferjev na tem mestu? Čisto resno me zanima, glede na to da je veliko komentatorjev zelo nastrojenih proti njemu.
veza
# 14.09.2018 ob 21:07
stadion
# 14.09.2018 ob 21:00

malo pojasni, kaj si hotel povedat, HRV pač imajo odločitrev sabora, da ne priznavajo arbitraže, na to karto bodo igrali, mi pa moramo čakati in ne zgubljat živcev.
In ne smemo pristati na nobeno bilateralo, samo sodišča.
Ples
# 14.09.2018 ob 22:32
Bravo Spiegel (oz pravna služba komisije).
Pa čeprav imaš, @veza prav, ne gre samo za nekaj metrov morja - ampak vseeno, Spiegel je kar vpliven medij in tudi Juncker po počasi v svojih krčih moral nekaj izdavit na to temo.
Binder Dandet
# 15.09.2018 ob 08:02
Hvala Spieglu za novinarsko delo. Ne vem kako naši novinarji niso mogli tega mnenja pridobit.

"V čudnem preobratu, dobrih šest mesecev po Junckerjevih odločnih besedah, je Evropska komisija sedaj tista, ki zamuja pri rešitvi. Komisija je imela več priložnosti, da bi lahko delovala kot arbiter v sporu, a se je Juncker odločil, da se ne bo vmešal, kljub temu, da tudi njegovi sodelavci ne dvomijo, da je slovensko stališče v tej zadevi pretežno pravilno,""

Če tole ni bila korupcija. Nekaj je dobil.
veza
# 14.09.2018 ob 22:19
stadion
# 14.09.2018 ob 22:08

hvala za te podatke, se pa Nemci nekje motijo, ne gre za nekaj metrov morja, gre za možnost v prihodnosti , da nam Hrvatje otežijo dostop do Luke Koper, zato moramo biti tu neomajni in zato tudi HRV stalno poudarjajao, da ladje sedaj nemoteno plujejo v Koper in Trst, poudarek je na "sedaj", kaj bo v neki prihodnosti, nihče ne ve.
veza
# 14.09.2018 ob 22:26
No, sedaj so tudi na RTV povedali, kaj piše danes Špigel, počasi se odpira.
cairns
# 14.09.2018 ob 22:34
Plenković je Šarcu zaželel vse dobro pri opravljanju odgovorne dolžnosti ter poudaril pomen sodelovanja v dobrobit obeh sosedskih držav.

Plehkovič ne bo mogel Šarca obračati tako kot Čokolinda obrača Pahorja.
Pahor bi prodal celo Slovenijo za nekaj minut med Čokolindinimi hribčki.
heavyd
# 14.09.2018 ob 21:30
Hitro se bo pokazal kdo je šarec ..
Ples
# 14.09.2018 ob 22:37
Tole mnenje nam bo prav prišlo pri tožbi.

Zmagali bomo! ;)
stadion
# 14.09.2018 ob 22:08
Današnji Spiegel:

Pravna služba Evropske komisije je v mnenju z datumom 14. maj 2018 zapisala, da večina trditev, ki jih je v predlogu tožbe predstavila Slovenija glede kršitev prava EU s strani Hrvaške, drži in da bi morala Evropska komisija v mnenju to podpreti, je objavil nemški tednik Spiegel. Zapisali so tudi, da je to mnenje Juncker na željo Plenkovića ignoriral.

Nemški tednik Spiegel je tudi objavil osem strani dolgo mnenje, ki ga je za Evropsko komisijo pripravila njena pravna služba pred iztekom trimesečnega roka za objavo mnenja glede tožbenega predloga Slovenije v skladu z 259. členom Pogodbe o EU. Pravna služba je v tem dokumentu predlagala, da komisija sprejme "obrazloženo mnenje" in v skladu z omenjenim členom prevzame tožbo proti Hrvaški.

Pismo je bilo naslovljeno na vodjo kabineta predsednika komisije Claro Martinez Alberola, podpisala pa se je Karen Banks.

Naveza Juncker-Plenković

Kot navaja Spiegel, evropski komisarji mnenja še niso videli, ga je pa pridobil Spiegel. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pa naj bi tudi na prošnjo hrvaškega premierja Andreja Plenkovića nasvet lastne pravne službe ignoriral. Časnik se sprašuje, ali je to storil tudi zato, da bi pomagal Plenkoviću, ki je član iste politične skupine kot Juncker.

Časnik ob tem navaja, da je Juncker še februarja pred Evropskim parlamentom, ko je tam nastopil Plenković, dejal, da spor ni samo težava dveh članih EU, ampak je to "evropska težava".

"V čudnem preobratu, dobrih šest mesecev po Junckerjevih odločnih besedah, je Evropska komisija sedaj tista, ki zamuja pri rešitvi. Komisija je imela več priložnosti, da bi lahko delovala kot arbiter v sporu, a se je Juncker odločil, da se ne bo vmešal, kljub temu, da tudi njegovi sodelavci ne dvomijo, da je slovensko stališče v tej zadevi pretežno pravilno," v prispevku še piše Spieglov dopisnik iz Bruslja Peter Müller.

'Spor za nekaj kvadratnih kilometrov morja'

Sam spor med Slovenijo in Hrvaško je po pisanju nemškega tednika sicer zapleten in bizaren. "Hrvaška in Slovenija se že več let prerekata za nekaj kvadratnih kilometrov morja. In ne gre za to, da se prerekata nad privlačnimi odseki Piranskega zaliva – gre za koridor, do katerega je obema dovoljen dostop in ga uporablja le nekaj ribičev."

Gre za konflikt, za katerega Evropejci menijo, da bi moral biti že zdavnaj rešen. "Juncker sicer meni, da ne bo nihče pridobil, če se bo Evropska komisija vmešala v spor in da želi samo pomagati. Drugi viri trdijo, da je Plenković pod pritiskom znotraj lastne stranke in najmanj, kar bi potreboval, je, da bi se Bruselj v čustveno nabitem konfliktu postavil na stran Slovenije," še piše Müller.
NOPCBS
# 15.09.2018 ob 08:21
ampak kljub temu Juncker pravi, da je treba arbitrazo ignorirat in da se je treba vrniti k vedno neuspesnim dvostranskim dogovorom
in Merkla da je Hrvaska pripravljena za Schengen

korupcija??

DA!!!
veza
# 15.09.2018 ob 05:36
džeko
# 15.09.2018 ob 00:32

Haha Špigel pridobi mnenje naši pajaci kaj?? Nič.....sramota od sramote

no, v tem primeru je bolje, da Špigel to piše, kot en naš Večer ali Delo ali karkoli že imamo.
maja kibira
# 14.09.2018 ob 23:06
Naj gre v Zagreb ko bo sabor ratificiral arbitrazno odlocbo in umaknil ribice in policijo iz Piranskega zaliva. Do takrat pa naj uzivajo v svojih sanjah o schengnu in OECDju.
veza
# 14.09.2018 ob 21:13
mirror
# 14.09.2018 ob 21:07

Šarec se s Plenkovićem lahko pogovarja samo o vremenu.

ja, naj mu recetira tisto Prešernovo - vremena Kranjcem bodo se zjasnila in to na sredini Piranskega zaliva
rudes
# 15.09.2018 ob 09:18
Je pa zanimiva ena trditev iz Spiegla, in sicer, "da nihče ne more preprečiti Sloveniji zelo rigoroznih kontrol na svoji južni meji, in s tem posledično, povzročitev velikega "glavobola" hrvaskemu turizmu", ter da nihče ne more Sloveniji preprečiti veta na vstop Hrvatov v Schengen, dokler le ti ne bojo spoštovali arbitraže.

Torej, komentatorji to že dolgo pišemo, očitno se tega zaveda se marsikdo drug, slovenska politika pa.... Upam, da Šarec ne bo toliko naiven, da se kar na prvo povabilo odzove. Za prvi obisk, dosti primernejši sogovornik Kurz, kot Plenki. Sicer pa, ko mu mnogi očitajo njegovo humoristično preteklost, za dobršen del njegovega udejstvovanja je bila značilnost improvizacija. Za to, pa morajo možgani dobro in bliskovito delati.
rudes
# 15.09.2018 ob 08:25
Hrvati še nič ne pišejo. Zna res bit kaj na tem.
sonchek
# 15.09.2018 ob 01:28
Spet se vsi čezpolitike pritožujete, obenem pa še naprej vsi na dopust na Hrvaško rinete....
discoversci
# 14.09.2018 ob 23:27
Resno vi to ? Dokler hrvatje ne upoštevajo mednarodnega prava, se nimamo kaj pogovarjat. Ko bodo pokazali malo drugačno, bolj zrelo obnašanje, se lahko pogovarjamo. Z njim se pa trenutno ne da nič delat, ker vse kar rečejo, napišejo, sklenejo, je drug dan drugače in ne drži. Kaj če človk z njimi ... Zguba časa. Obnašajo se ko tri leta stari otroc ...
WAITAPU
# 14.09.2018 ob 22:51
Šarec NE hodi dol, k te bodo nategnil kot gumico!!!
los-t
# 15.09.2018 ob 08:42
Schengen je zadnje orožje ki ga imamo, sam to...kdor ga zapravi je narodni izdajalec.
izo
# 15.09.2018 ob 07:57
Če se bo Šarec začel pogovarjati o meji, bo s tem avtomatično priznal neveljavnost arbitraže. Sicer pa so v zgodovini komunisti zapravili Trst, Gorico in Furlanijo-Julijsko krajino, njihove današnje naslednice (vse leve stranke) pa Piranski zaliv in lasten dostop na odprto morje.

a niste ravno desničarji bili mnenja, da je arbitraža izdaja slovenije ipd? odločte se..
veza
# 15.09.2018 ob 05:45
Ples
# 14.09.2018 ob 22:37

Tole mnenje nam bo prav prišlo pri tožbi.

Zmagali bomo! ;)


seveda bomo, čeprav nismo nič dobili s to arbitražo, a naj se enkrat konča ta zadeva, tu se le vidi širina Cerarja in beda Erjavca, ki je hotel prehitevati in je hotel riniti s policijo takoj na morje, Cerar pa je šel lepo po vrsti, tako kot je arbitraža nalagala.
Pa smešen je sedaj Janša, pa tudi Jelinčič, ki bi rada nekaj sčarala sedaj, imamo, kar imamo in tega se dajmo vsi držat in bo vse dobro.
veza
# 15.09.2018 ob 05:39
cairns
# 14.09.2018 ob 22:27

Plenković Šarca povabil na obisk

Obisk v Zagreb ? Niti približno dokler sodišče ne razsodi o meji.

To kar je razkril Spiegel je dokaz da je stara pijandura podkupljen s strani hrvaške.


ja, pa Plenko mu je pustil, da ga je v rit ščipal in to pred kamero, kaj sta šele počela za zaveso?
stadion
# 14.09.2018 ob 22:58
Zdaj ni dvoma kdo je res koga podkupoval.

Je pa Plenkovič s svojimi prošnjami jasno nakazal da tudi sam pozna realni položaj hrvaške.
Valuk_
# 15.09.2018 ob 08:34
Naše vztrajanje na arbitražni sodbi se nam počasi obrestuje. Tu Slovenija res ne sme popuščati.
veza
# 15.09.2018 ob 05:33
cairns
# 14.09.2018 ob 22:29

veza

Po mednarodnem pomorskem pravu nobena država nima pravivce omejevati pomorskega prometa.


če imaš opravka s HRV, je vse mogoče, so že hoteli razglasiti izklučno ekonomsko cono in epikontinentalni pas, potem so to zamrznili zaradi pritiska Italijanov, kaj bo, ko in če EU razpade, ne ve nihče, vsekakor lahko zaustavijo neko sumljivo ladjo iz ekoloških razlogov in take zadeve, lahko tudi širijo školjčišča pa postavljajo naftne vrtine, Hrvat je tat.
veza
# 14.09.2018 ob 21:37
stadion
# 14.09.2018 ob 21:32

@veza

Odlocitev nacionalnega parlementa ni nad mednarodno odlocbo.


ne meni tega razlagat, to razloži Hrvatom, osebno sem za to, da vztrajamo pri arbitraži in se ne začnemo pogovarjat bilateralno o meji, ker samo še več izgubimo, sedaj pa čakamo na odločitev sodišča.
Prihrano energijo za razlage, raje delaj na tem, da čim manj sodeluješ s temi našimi sosedi, mene niso videli dol od leta 1991.
wisdom
# 15.09.2018 ob 09:28
Hrvaški mediji še niso objavili novice. Očitno čakajo diktat Plenkija, ki mora povedati javnosti , da so se sami stisnili v kot iz katerega ni več izhoda in da bo arbitraža naenkrat veljavna tudi za njih.
Fuk-U
# 15.09.2018 ob 08:52
Cas je za tozbo proti EU&Junker!
Celt
# 15.09.2018 ob 07:51
Sklenili so tudi, da se bodo s Slovenijo pogajali o prenovi ali novem mostu ob mejnem prehodu Dragonja.

Spet poskus premikanja meja... ta most je na slovenski strani, vaš mejni prehod na Dragonji je samo "začasen" (baje), meja je na vrhu hriba. Ste pozabili hrčki?

So pa lukavi kot lisica. Če privoliš v pogovore priznavaš njihovo jurisdikcijo.
vzhodnik
# 15.09.2018 ob 00:31
Ni obiska in ne sme se podrediti zahtevam HR. Pravni vidik je odločen in arbitraža potrjena! V kolikor vlada ignorira vse dosedanje ukrepe naše države in več verodostojna. Pravo in mednarodne obveze so pogoj in spoštovanje le teh tudi da HR prizna in spoštuje odločitev. V kolikor tega ne stori, ni za dobro sosedske odnose, še manj pa drži njihova trditev, da so za medsebojno spoštovanje. HR, je sprejemljivo, samo to kar jim paše, drugo ki njim ni v korist pa je nesprejemljivo. Dokler ne bo spoštovanja za in sprejeta odločitev arbitražne razsodbe, HR nikakor v Schengen! Blokada.! Obveze morajo biti spoštovane, tudi mednarodne sporazume spoštovati. Pravni red je enak za vse v EU. HR je nespoštljiva članica in neverodostojna v mednarodnih pogovorih. Problem na Balkanu so številka ena! Vsi sosedje HR so v sporu z njimi, in zakaj? Koliko je teh sporov.? HR in njeno vodstvo je bizarno in se norčuje iz vseh. Plenković lahko pokliče na obiska Šarca takrat, ko bo imel na mizi podpisano izjavo, da velja razsodba! IN NIČ PREJ! Upam, da Šarec ne bo nasedel in izdal zaupanje nas volilcev!
stadion
# 14.09.2018 ob 22:49
Mene zanima kaj bodo sonarodnjaki Plenkovica, ko so mu tko zaupal, rekli glede tega kdo bo hrvaskim ribicem placal kazni.
štamprle
# 15.09.2018 ob 09:51
solinar
G. zunanji minister Miro Cerar, zahtevati pojasnila in to takoj!!!

Cerar je glede tega že vse jasno povedal. Gre se na sodišče in se tam išče pravica, kar je edino pravilno, ker pri tej zgodbi zadeve močno smrdijo po Evropski ljudski stranki, katere člana sta tako Junker kakor Plenkovič. Od naših članov te iste stranke kakšnega haska očitno ni pričakovati.
Homer.
# 15.09.2018 ob 07:32
Obisk pri Plenkoviču ne bi prinesel nobenega napredka. Zato je nepotreben in nezaželen.
Kot sem večkrat napisal:
Potrpljenje! Hrvati bodo prej ali slej potrebovali podporo ali soglasje Slovenije.
Takrat bo treba Arbitražo "unovčiti"!

Juncker?
Sedaj se vidi, kako je slovenska politika kratkovidna.
Želel je Bratuškovo v Bruslju. Politika jo ni podprla. Še več, celo napačne nasvete so ji dali, da bo ja pogorela na zaslišanju.
In kaj imamo sedaj?
Imamo Junckerja, ki odkrito deluje proti Sloveniji......
stadion
# 14.09.2018 ob 22:00
To je predstava za javnost predvsem na hrvaški strani. Evropa in pri nas načeloma vsi vse vemo kaj in kako, hrvati se pa še oklepajo lastnih iluzij in upov, da bo imela nova vlada več posluha za njihove želje iz obupa.

Pisanje denarnih kazni našim ribičem je samo podporno dejansko ravnanje stališč vlade, ki edina noče priznat da je izgubila. Me prav zanima če bodo sodišča zmožna neodvisno od političnih stališč potunktat politike in se postaviti na stališče, da pač mednarodni sporazum in razsodba zavezujeta hrvaško bolj kot sklep parlamenta.

Razlog zakaj taki naknadni sklepi nimajo veljave je v tem ker bi v tem primeru lahko vsak najprej nekaj na mednarodni ravni podpisal, potem pa bi, ko bi mu bi bilo neuradno znano, da je arbitrazi izgubil, naredil nekaj v lastni reziji pred parlamentom in se wannabe enostransko potegnil iz tega.

To kar je naredila hrvaska je unikum ki nima nobene pravne podlage v nobenih mednarodnih pogodbah. Se na tisto kar so se sklicevali, Dunajska konvencija, predpisuje postopek pred ZN, česar pa se hrvati niso šli in so na koncu vztrajal na ignoranci in pritiskanju na naše, da se moramo nekaj dvostransko zmeniti, ker je to trenuno za hrvata (poleg ignoriranja razsodbe) še zadnja možnost, da domači javnosti nebo rabil priznati da je izgubil,ampak da se je tako sporazumno zmenil (in potem ni porazenca). Je pa dejstvo ce hrvat nebi dobil vec kot gre po razsodbi, bo se vedno obveljalo stalisce da so izgubili, tako da si ta sporazum predstavljajo vseeno malo bolj sebi v prid kot je trenutno razsodba.

Glede na to da so porazenci jim taksen nacin postopanja (nepriznavanje) ostaja kot edino skrajno sredstvo, da jih posledice razsodbe (in sramote) ne bojo prizadele, s cimer pa slovenija nima probleme in je sla lepo brez slabe vesti in dvomom na sodisce, kar pa hrvatom smrdi ker tudi on ve kaka bo odlocitev tam ce do nje res pride, zato se ze zelo mudi k dvostranskim pogovorom,vedno bolj.
mile952
# 15.09.2018 ob 07:24
@Sonce.sije1

# 14.09.2018 ob 21:35
Prijavi neprimerno vsebino Plenkovic ga bo pojedel za malco. Saj vejo, s kom imajo opravka.


Šarec je bolj inteligenten in zvit kot si predstavljaš. Plenkovič pojma nima na koga je naletel. Ne da bi Cerarja podcenjeval, on je imel stalno jasna in ostra stališča do Hrvaške, bolj so me motili nepotrebni izpadi zunanjega ministra, ki so tudi povzročali probleme slovenski stvari, čeprav je treba vedeti, da se globalno hrvaško obnašanje do Slovenije in AS ne bi spremenilo, ne glede na to. Oni so šli v dogovarjanje o meji s figo v žepu in bi ne priznali nobene razsodbe tudi če ne bi bilo tistega incidenta s prisluhi.
To, da je EK vodila v tem primeru zahrbtno in umazano politiko do Slovenije pa mi že dolgo vemo. EK je do Slovenije sovražen organ, ne samo v tem primeru, (recimo pri NLB je njihovo obnašanje katastrofa), tako se moramo tudi do nje vesti. Na komisarskem mestu pa imamo osebo, ki je nihče ne upošteva. Škoda.
veza
# 15.09.2018 ob 05:34
sonchek
# 15.09.2018 ob 01:28

Spet se vsi čezpolitike pritožujete, obenem pa še naprej vsi na dopust na Hrvaško rinete....

mene niso videli od leta 1991, in me tudi nikoli več ne bodo
Lunatix
# 15.09.2018 ob 01:47
Ta plenkovič, pa ima pravi priimek za politika; samo na plen preži...
Kazalo