Evropa
Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović in avstrijski predsednik Van der Bellen sta poudarila, da so odnosi med državama izvrstni. Foto: EPA

Dodaj v

Van der Bellen v Zagrebu: Pričakujem rešitev spora na podlagi arbitražnega sporazuma

Hrvaška predsednica zavrača izide arbitraže
10. september 2018 ob 21:33
Zagreb - MMC RTV SLO, STA

Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen je prvi dan dvodnevnega uradnega obiska na Hrvaškem med drugim izrazil pričakovanje, da bi lahko kmalu sledila rešitev spora o meji med Hrvaško in Slovenijo na podlagi arbitražnega sporazuma. Hrvaška predsednica je ponovila, da izidi arbitraže za Zagreb "ne obstajajo".

Van der Bellen in njegova gostiteljica Kolinda Grabar-Kitarović sta soglašala, da so odnosi med državama "izvrstni", v ospredju novinarskega zanimanja pa je bilo, kako spor o meji, ki ga imata Hrvaška in Slovenija, vpliva na druge države Zahodnega Balkana, ki imajo še večja medsebojna odprta vprašanja, EU pa se jim predstavlja kot "korenček", ki bo pomagal rešiti njihove medsebojne spore.

Van der Bellen je odgovoril, da je bilo vedno stališče Avstrije, da bi bila arbitraža ustrezna rešitev za to vprašanje, in da meni, da bi bilo na podlagi arbitražnega postopka kmalu lahko sklenjeno soglasje med Hrvaško in Slovenijo. Ob tem je dodal, da je treba vztrajati, da se spori med državami urejajo, preden postanejo članice EU-ja.

Grabar-Kitarovićeva je dejala, da imata obe državi odgovornost za ureditev spora o meji, ki po njenem mnenju ne določa odnosov med Hrvaško in Slovenijo. Spomnila je, da urejanje dvostranskega spora o meji ni bilo del hrvaških pogajanj o članstvu v EU-ju, a sta državi ob pomoči Evropske komisije dosegli arbitražni sporazum.

Ob tem je znova ponovila, da je arbitražni postopek za Hrvaško "nepovratno kompromitiran" in da za Hrvaško izidi arbitraže "ne obstajajo". Kot je poudarila, takšno stališče ne pomeni, da si Hrvaška ne želi reševanja spora o meji, a je dodala, da spor "nima posebnih posledic, razen na ljudi, ki živijo ob meji". Meni, da je ljudem ob meji treba olajšati življenje z maloobmejnimi sporazumi.

Kmalu vstop Hrvaške v schengen?
Na vprašanje, ali pričakuje, da bo Slovenija onemogočala vstop Hrvaške v schengensko območje zaradi zavračanja uveljavitve arbitražne odločbe, je Grabar-Kitarovićeva odgovorila, da upa, da Slovenija ne bo uveljavila te pravice oz. mehanizma samo zato, da bi to izkoristila kot dodatno težo na svoji strani za reševanje vprašanja meje na način, na katerega si to Slovenija želi. Znova je izrazila prepričanje, da je rešitev spora o meji mogoče doseči na podlagi dvostranskega sporazuma.

Meni, da je v interesu EU-ja in Slovenije, da bi Hrvaška čim prej vstopila v schengensko območje zaradi vseh varnostnih izzivov, pričakuje pa tudi, da bo Hrvaška do konca leta izpolnila tehnična merila za članstvo.

Ni želela ugibati, kako bo v primeru spora ravnala nova slovenska vlada, a pričakuje, da ne bo izsiljevanja rešitev, ki ne bodo posledica dogovorov in kompromisov.

Van der Bellen se bo v torek srečal tudi s predsednikoma hrvaške vlade in sabora Andrejem Plenkovićem in Gordanom Jandrokovićem. Med dvodnevnim obiskom v Zagrebu je napovedana tudi njegova udeležba na hrvaško-avstrijskem gospodarskem forumu.

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
el-ninđa
# 10.09.2018 ob 21:54
Slovenija pri šengenu ne sme popuščat!!!
discoversci
# 10.09.2018 ob 21:56
Če se arbitraža ne bo uveljavila, razpade celoten pravni sistem evrope. Lahko kar zapremo EU štacuno. EU bazira na evropskem mednarodnem pravu in v tem primeru so sodniki ugotovili da komprimitiranja NI bilo, ergo se lahko Hrvaška kar nekam zaleti. Če bomo popuščali pri šengenu, bom razglasil Slovenijo za največjo državo butalcev in klečeplazcev. Vse akupaj pa je bojda zakuhala Amerika s prisluškovanji, skupaj z Nemčijo. Ta prisluškovanja so bila protizakonita in zato nična pri postopku arbitraže.
Ples
# 10.09.2018 ob 21:59
Ja bravo Avstrijcu!

Upam, da se je Kolinda malo bolj prisebno obnašala, kot na finalu SP ...
el CARTEL
# 10.09.2018 ob 21:41
izidi arbitraže za Zagreb "ne obstajajo"

slovenska zunanja politika je tako zelo impotentna, da smo še za kolonijo sramota

hrvati so tudi kolonija pa imajo ustaštvo in nespoštovnjae mednarodnega prava,
mi pa še uveljavlati ne znamo tisto, kar je pravno popolnoma v skladu

nesposobneži,
kao dovolj je da smo oddali na sodišče zadevo, hrvati pa še vedno serjejo po vsem.

še avstrijci pravijo, da naj pride do rešitve, mi smo pa tiho. kera beda
QUENDI
# 10.09.2018 ob 21:58
.....Spomnila je, da urejanje dvostranskega spora o meji ni bilo del hrvaških pogajanj o članstvu v EU-ju, a sta državi ob pomoči Evropske komisije dosegli arbitražni sporazum......torej laž za lažjo......sprenevedanje in hkjrati negiranje samega sebe par excellence........
DrKult
# 10.09.2018 ob 22:07
el Cartel "slovenska zunanja politika je tako zelo impotentna, da smo še za kolonijo sramota
hrvati so tudi kolonija pa imajo ustaštvo in nespoštovnjae mednarodnega prava,
mi pa še uveljavlati ne znamo tisto, kar je pravno popolnoma v skladu
nesposobneži,
kao dovolj je da smo oddali na sodišče zadevo, hrvati pa še vedno serjejo po vsem.
še avstrijci pravijo, da naj pride do rešitve, mi smo pa tiho. kera beda"


Ne pravim, da imaš narobe, ampak res me zanima, kaj taki forumski kritiki, kot si ti, predlagate. Kaj bi TI naredil? Kakšen je TVOJ predlog za to, kako naj se razreši mejni spor s Hrvaško?

Moje osebno mnenje je takšno: vojaško jih prisiliti v uveljavitev arbitraže ne moremo, niti to za nas ni ekonomsko smiselno, sploh ker je arbitraža bolj njim kot nam v korist. Ekonomski pritisk tudi ne bo deloval, ker od nas kupijo več, kot od njih kupimo mi. Če jim sredi sezone zapremo mejo in začnemo nadzorovati mejne prehode, bodo tudi oni ekonomsko udarili po nas, večina turistov pa bo preprosto obšla Slovenijo in šla čez Madžarsko.
Posledično je, po mojem mnenju seveda, edini in posledično tudi najboljši način, pritisk na Hrvaško preko mednarodne skupnosti. Prepričati čimveč držav, od katerih so ekonomsko odvisni, da naj stopijo na našo stran. Slovensko stališče podpira veliko število evropskih držav. Hrvatov ni do zdaj podprla niti ena sama. Največ, kar so dobili, je to, da so ostale države neopredeljene.
Stvar bo res trajala 10 let, ampak kako jo naj drugače rešimo?

Vsakogar, ki nalepi minus, vljudno pozivam, da na ta komentar tudi odgovori s svojimi predlogi. Tudi sam sem namreč zelo nezadovoljen s situacijo glede meje, ampak nekega boljšega plana pač v glavi nimam.
Sun1988
# 10.09.2018 ob 22:12
No Avstrijski predsednik pač ni 40 letnik, ki ga privlačijo starejše ženske. Tako da se je zagotovo obnašala primerneje ;)
vzhodnik
# 10.09.2018 ob 22:20
Hrvatje ne poznajo vladavine prava niti mednarodne sporazume niti obveze! So problem večno in bodo ostali tudi z sosedi imeli večne težave, pač tako pojmujejo dobro sosedske odnose in za njih so vsi dobri sosedje, dokler lahko izigravajo vse prilagajajo svojim potrebam Sosedje so za njih sovražniki in problem so sosedje ne oni. ARBITRAŽA JE TU IN BO OBVELJALA. PRAVO JE NAD INTERESI HR!! TUDI BOG NI NAD NIMI!! Hrvaška tudi izjave tujih predsednikov zmeraj spreobrne in ne pove resnične njihove izjave! Pač Hrvašaka…..
cairns
# 10.09.2018 ob 22:39
Kmalu vstop Hrvaške v schengen?

Najprej naj priznajo AS.

Če ne, potem ob svetem Nikoli.
vzhodnik
# 10.09.2018 ob 22:21
Schengen bo blokiran!!! In hrbtenica bo trdna!!!
Lobo
# 10.09.2018 ob 22:15
Pri prostem dostopu do odprtega morja se ni kaj pogajat !!!
x67
# 10.09.2018 ob 22:35
jaz tudi v evropo takrat nebi spustil!
ce jih pa v schengen obmocje je pa to se ena velika napaka
Ples
# 10.09.2018 ob 22:20
Po mojem mnenju je trenutno najbolje, da počakamo, kaj bo s slovensko tožbo.
Me pa ta zadeva skrbi, ker ne vem, če je tožba res tako ekspertno pripravljena, kot pravijo.
cairns
# 10.09.2018 ob 22:38
Na vprašanje, ali pričakuje, da bo Slovenija onemogočala vstop Hrvaške v schengensko območje zaradi zavračanja uveljavitve arbitražne odločbe, je Grabar-Kitarovićeva odgovorila, da upa, da Slovenija ne bo uveljavila te pravice

Prepričan sem da se bo Pahor slinil po Čokolindi in Šarca na vse pretege poizkušal prepričati da Slovenija ne da veta na hrvaški vstop v schengen.
stadion
# 10.09.2018 ob 23:50
Resno vprašanje! Novinarji, želim odgovor strokovnjaka!

Hrvaška ratificira arbitražni sporazum (2009), Slovenija ratficira pogodbo o vstopu Hrvaške v EU (2009). Ratifikacija slednje predpostavlja arbitražo in spoštovanje njenega izida v nadaljevanju, ko bo znan in neglede na to kak bo.

Leto 2017: Hrvaška po objavi sodbd mirno izjavlja, da za njih odločitev sodišča ne obstaja, nima posledic, ne prilagaja pravnega reda, ne spoštuje meje Schengna,....

Vprašanje, ki je res na mestu, je, čemu Slovenija vztraja, da je Hrvaška članica EU? V pravu je ponavadi tako, da če pri sklepanju pogodbe odpade neka bistvena sestavina dogovora, taka pogodba postane izpodbojna. Če te nekdo zavede, da nekaj podpisuješ s figo v žepu, potem tvoja volja ob podpisu ni mogla biti tista prava. In ko nastopijo razlogi, ko izveš za prevaro, tožiš na razveljavitev pogodbe zaradi razloga izpodbojnosti.

Zaključujem, da ima Slovenija, glede na odnos hrvatov do mednarodnih pogodb in tega koliko oni to kaj spoštujejo, vso pravico, da:

- tudi sama umakne svojo izjavo/ratfikacijo, s katero je dala soglasje, da Hrvaska postane clanica EU in gre na stalisce (pa cetudi sama), da za njo soseda ni clanica EU in temu priredi vso svojo zunanjo politiko, s čimer se posluži hrvaske taktike, ko je v svojem parlamentu razglasala neobstoj mednarodne pogodbe

ali

- tozi na sodisce EU na temelju tega, da se, zaradi stalisca hrvaske po ratifikaciji pristopne pogodbe in neuresnicevanju njenih zavez, izpodbija veljavnost pristopne pogodbe hrvaske k EU.

V končni fazi, tudi če s tem postopanjem ne uspeš, pa se mi zdi, da s tako zdraho lahko prebudiš zaspane evropske voditelje, ki bodo, če ne že vsaj zaradi nadaljnjega obstoja EU, ta problem razrešiti enkrat za vselej. Hrvaški najbolj ustreza naša tišina, apatija, status quo in vsiljevanje svoje variqnte za rešitev spora, ki pa vsekakor ne predvideva tako ugodne rešitve, kot jo trenutno ponuja arbitraža (saj bi jo hrvati v nasprotnem primeru raje sprejeli, kot pq da se z nami dogovarjajo za slabšo rešitev za njih).

Sporazum Račan-Drnovsek naj bo slovencem večna šola za naprej, da se s hrvati ne greš nikoli ničesar dogovarjat na ravni dvostranskega sporazuma.
oliva
# 10.09.2018 ob 23:36
Najprej meja (uveljavitev AS), potem Schengen.
Brez popuščanja.
lojal
# 11.09.2018 ob 03:15
Najprej urediti meje z vsemi sosedami, potem bo schengen. Pika.
sonchek
# 11.09.2018 ob 00:16
Kolinda, draga ... ne obstaja arbitraža? Upam, da zate tudi Schengen ne.
MIRKOKING
# 11.09.2018 ob 00:08
Zakaj pride vprasanje arbitraze vedno na naslovnice po koncu dopustov? Zapret mejo od junija pa do avgusta, pa se naj grejo....
nevem
# 10.09.2018 ob 23:42
Hrvaška se niti slučajno ne bi tako obnašala do Slovenije in EU, če za njo ne bi nekdo stal. To je seveda politika ZDA... s Trumpom ali brez. Hrvaška pač pomeni ameriško "bazo" na Balkanu. S katero uspešno parira Ruski (za zdaj še vedno)... Srbiji.
Za ZDA pa je Slovenija le kupček nezadovoljnih nesposobnežev, katerega kakršne koli interese bodo vseskozi pripravljeni odstopiti Hrvaški. In prvi od teh je arbitražni sporazum.
Kekec99
# 10.09.2018 ob 22:20
Kolonda se najbolje počuti v slačilnicah na različnih športnih dogodkih, s tem tudi kaže kakšni politiki so, drugim kradejo zasluge sami pa ne naredijo ničesar. To da imajo državo se lahko zahvalijo komunistom katere danes sovražijo, v nebesa pa dvigujejo tiste katerih bi jih moralo biti sram. Razumi kdor more?
21.12.2012
# 11.09.2018 ob 06:13
s šengenom lahko izsiljujemo eu, da pritisne na hrvate.
druge ni.
vranek
# 11.09.2018 ob 02:20
Za te k, imare v roki resirev tisti, ki jim vsako leto denar nosite. Ze letos jokajo o slabi sezoni, če bi vas vsaj tretjjna ostala dima so lacni.ker turizem je lahko, kot pri nas ali Avstrijcih, nekaj za zraven, ne more pa to biti edino, kar drzava premore. To je karakteristika drzav tretjega sveta in hr.
Avstrijec hvala!
franko7
# 11.09.2018 ob 06:21
Človek mora stati in ne klečati.
Strinjam se, ker smo mali narod in ne moremo politično uveljavljati svoje volje kot veliki nam ostanejo dobro pripravljena pravna stališča in dokazati, da imamo prav. Naše stališče bi moralo biti , da obnašanje hrvaške do nas pač ni prijateljsko in tako tudi delovati. Če pa sporazumi za hravaško ne veljajo pa ne samo ne potrditi vstop v šengen pač pa začeti pravno pot za razveljavitev vstopa hrvaške v EU. To bi zresnilo EU in bili bi resni pogajalski argumenti na mizi naših pogajalcev. Meja med Slovenijo in Hrvaško bo slej ko prej veljavna, a škoda je storjena. Naroda ne bosta nikoli več kar sta bila. Res škoda !
pepieinschlag
# 11.09.2018 ob 03:27
Spomnila je, da urejanje dvostranskega spora o meji ni bilo del hrvaških pogajanj o članstvu v EU-ju

Zelo težko je urejati odnose z državo - ljudmi, ki tako zelo sprevračajo dejstva in se »spominjajo« samo tistega, kar ustreza njim.
Tudi »zaveznike« menjujejo od pamtiveka do novejše zgodovine. Bilo je »danke Deutchland« sedaj so se zalizali z Jenkiji...
Bog pomagaj (čeprav nisem vernik) vsem nam, ki jim moramo biti sosedje.
vranek
# 11.09.2018 ob 02:25
Luckyss, to da znorijo, se hvalijo, napihujejo in so hrupni, je tudi vse. Drugace pa, znotraj so votli okrog pa tudi nic. Tako da, menjaj program. To ni vredno da je. Do njih zaradi vecih razlogov ne premorem vec niti trohice spostovanja. Niti kanček!
luckyss
# 11.09.2018 ob 01:27
Če bi bili Hrvati v našem položaju, bi znoreli zaradi slabe razsodbe arbitražnega sodišča, ki gre večinoma v škodo Slovenije..
Mi pa se borimo za uveljavitev arbitraže kljub temu, da ni najbolj ugodna za nas...
Balkan se očitno od Evrope loči najbolj po tej plati...Eni spoštujemo pravno pot, drugi vpijejo "ne priznajem ovaj sud"..
stadion
# 10.09.2018 ob 23:53
- tozi na sodisce EU na temelju tega, da se, zaradi stalisca hrvaske po ratifikaciji pristopne pogodbe in neuresnicevanju njenih zavez, izpodbija veljavnost pristopne pogodbe hrvaske k EU (ki brez dvoma je del prava EU) in je hrvaška ne spoštuje
smukač
# 11.09.2018 ob 13:16
referendum o vstopu HR v Schengen, politiki lahko uveljavijo samo voljo ljudstva.
HOR
# 11.09.2018 ob 00:10
Tudi Hrvaška v schengenu za Slovenijo ne obstaja brez implementacije arbitraže...
Sicer pa bomo videli koliko bo EU pokazala glede tega zobe ZDA, ki v tem podpira Hrvaško...
TinTin
# 11.09.2018 ob 16:55
Dokler se bo Hrvaska tako obnasala in ne spostovala mednarodnega prava nima kaj iskati v Sengenu! Pika!
Bolek
# 11.09.2018 ob 08:57
Ključ za rešitev arbitražnega sporazuma imajo v rokah slovenski državljani, kateri se vsako poletje preselijo na hrvaško obalo in tisti, ki imajo vikende ali stanovanja na hrvaški obali.

Ampak Slovenci ne bodo nikoli nehali preživljati poletje na hrvaški obali in bodo še naprej nosili Hrvatom ogromne vsote denarja, kar Hrvatom omogoča, da se igrajo z arbitražnim sporazumom.
Tisti, ki pa imajo nepremičnine na Hrvaškem in teh ni malo, pa bodo tako ali tako proti ostrejšemu nastopanju proti Hrvaški.
Ramus
# 10.09.2018 ob 22:53
Avstrijci razumejo balkance,... ;)
wax
# 11.09.2018 ob 21:09
Hrvaška je zavila v slepo ulico že davno od tega..
Amenhotep
# 11.09.2018 ob 19:04
Hrvaška ne sme vstopiti v Schengen.
no72
# 11.09.2018 ob 12:04
Akterji, ki so upropastili AS s slovenske strani so vsi ponovno pri koritu.
Nihče ne odgovarja, ne Pahor, ne Erjavec, ne Cerar, ne Sokolec, ne Drenik....
menitosi
# 11.09.2018 ob 11:36
in tudi letos ste jim slovenceljni pustili več 10 miljonov evrov na dopustu zato da lahko zaposlijo boljše pravnike in piarovce in legalno kradejo našo zemljo. Lepo
Lupo
# 11.09.2018 ob 09:18
v interesu vseh politikov je da se vprašanje ne reši.

Enako velja za "drugi tir".
ZIZITOP
# 11.09.2018 ob 07:24
Pa kaj nakladate o odličnih odnosih med državama, vprašaj ljudi na ulici pa boš zastopil kakšni odnosi so.
Jst jih ne maram oni pa mene ne. Kakšen je pol zaključek?
cairns
# 10.09.2018 ob 22:43
Ob tem je znova ponovila, da je arbitražni postopek za Hrvaško "nepovratno kompromitiran" in da za Hrvaško izidi arbitraže "ne obstajajo".

AS je končalo postopek po vseh mednarodnih reglcih in ga je hrvaška dolžna spoštovati. Nekega dne se to tudi zgodilo.

Če bi bil Cerar manjša cmera bi se to lahko zgodilo že letos. Z zaporo ''neobstoječe'' in s hrvaške strani ''nepriznane'' meje bi lahko Slovenija preusmerila turistični tok drugam. Hrvaška bi brez turizma bankrotirala.
agenda21
# 10.09.2018 ob 21:54
Rdeče in črno...
sarko-sarko
# 15.09.2018 ob 10:39
Spomnila je, da urejanje dvostranskega spora o meji ni bilo del hrvaških pogajanj o članstvu v EU-ju, a sta državi ob pomoči Evropske komisije dosegli arbitražni sporazum.

seveda je bilo, saj drugače hrvoje - kiflčarji ne bi šli v EU.
veza
# 15.09.2018 ob 05:52
Spomnila je, da urejanje dvostranskega spora o meji ni bilo del hrvaških pogajanj o članstvu v EU-ju

laže, Kolinda, brez dogovora o arbitraži ne bi mogli zapret določenih pogajalskih poglavij in HRV nikoli ne bi vstopila v EU, sicer pa je sedaj Špigel obelodanil, kako so pokvarjeni Hrvati Junckerja podkupili, da je gledal stran.
kapljač
# 11.09.2018 ob 10:36
No, tako se streže zadevi!
mato333
# 11.09.2018 ob 07:42
Drakult dobro napisano.
Veverica
# 11.09.2018 ob 06:54
Ne vrag, le sosed bo mejak!
dharma
# 10.09.2018 ob 23:11
Sun1988
Ne, v bistvu ga privlačijo mlajše. In temu primerno se je tudi obnašala.
Lobo
# 10.09.2018 ob 22:50
@firtoh
Daj razloži, verjetno bi moral napisati " odprtih ".
RJSlo
# 11.09.2018 ob 08:42
Van der Bellen v Zagrebu: Pričakujem rešitev spora na podlagi arbitražnega sporazuma
---------------------------------------------------------
No ja. Še en tuj politik, ki bi imel vikend na Hrvaškem.
divacvlade
# 10.09.2018 ob 23:14
Povsod so sli po meji, a joško je pa naenkrat kar njihov. Pa 15% piranskega, od kdaj že. Upam da arbitraža nikoli ne stopi v veljavo. Severna meja je ne da.
Kazalo