V Sloveniji bodo volitve v Evropski parlament potekale 9. junija. Foto: EPA
V Sloveniji bodo volitve v Evropski parlament potekale 9. junija. Foto: EPA

Evropski parlament je edina evropska institucija, katere sestavo državljani določijo na neposrednih volitvah. Tokrat bodo volivci po vsej Evropski uniji izvolili 15 poslancev več kot pred petimi leti, in ena od držav, ki ji bo povečanje parlamenta na 720 poslancev koristilo, je tudi naša država, saj bo po novem imela devet evropskih poslancev, se pravi enega več kot do zdaj.

Volitve verjetno ne bodo prinesle prelomnih sprememb v deseto sestavo parlamenta, je pa glede na nekatere zadnje izide parlamentarnih volitev v posameznih članicah in glede na javnomnenjske raziskave lahko pričakovati občutno okrepitev števila poslancev desnih evroskeptičnih in skrajno desnih strank.

Kljub temu pa to po napovedih verjetno ne bo zamajalo zdajšnje parlamentarne večine proevropsko usmerjenih strank, ki jo sestavljajo tako desnosredinska ljudska stranka kot levosredinske in leve stranke od socialistov in liberalcev do zelenih.

Zaradi velike podkupovalne afere, poimenovane Katargate, ki je izbruhnila pred dobrim letom dni in je odnesla podpredsednico parlamenta Evo Kaili, se je marsikdo bal, da bo to močno vplivalo na odnos volivcev do volitev. Je pa zadnja raziskava v okviru Evrobarometra pokazala, da je strah očitno odveč, saj je zanimanje Evropejcev za volitve za nekaj odstotnih točk višje kot v enakem obdobju pred petimi leti.