Nasrin Sotudeh je v zaporu od leta 2010. Foto: EPA
Nasrin Sotudeh je v zaporu od leta 2010. Foto: EPA
Džafar Panahi
Tudi Džafar Panahi je zaprt od leta 2010. Foto: EPA

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je ob razglasitvi dobitnikov nagrade v Strasbourgu izrazil občudovanje obeh Irancev, ki se nista uklonila zastraševanju v Iranu.

"Oba se zavzemata za iste vrednote kot mi v Evropi," je poudaril Schulz in izrazil upanje, da bosta nagrajenca lahko prišla na podelitev 50.000 evrov vredne nagrade Evropskega parlamenta, ki bo 12. decembra.

O dobitniku nagrade je soglasno odločila konferenca predsednikov, ki jo sestavljajo Schulz in vodje političnih skupin.

49-letna Sotudehova je odvetnica za človekove pravice, ki je pred sodišči zastopala opozicijske aktiviste, mlade prestopnike, ki jim je grozila smrtna kazen, ženske in zapornike vesti. Zastopala je tudi aktiviste, ki so sodelovali v protestih po spornih iranskih predsedniških volitvah leta 2009.

Zaradi protidržavne propagande in ogrožanja državne varnosti so jo aretirali septembra 2010. Januarja 2011 so jo iranske oblasti obsodile na enajst let zapora. Prepovedale so ji tudi opravljanje poklica, poleg tega pa 20 let ne sme zapustiti države.

"Nagrada zanjo predstavlja jasno nasprotovanje parlamenta režimu v Iranu," je ob utemeljitvi odločitve dejal Schulz.

52-letni Panahi je svetovno znan režiser in scenarist, ki v svojih filmih prikazuje življenje v Iranu, pri ustvarjanju pa posebno pozornost posveča predvsem revnim, otrokom in ženskam. Leta 1995 je na filmskem festivalu v Cannesu prejel zlato kamero, leta 2000 pa zlatega leva na beneškem filmskem festivalu.

Marca 2010 so ga skupaj z ženo, hčerjo in več prijatelji aretirali, pozneje pa so ga obtožili propagande proti iranski vladi. Kljub podpori režiserjev in organizacij za človekove pravice z vsega sveta je bil decembra 2010 obsojen na šest let zapora, za 20 let pa so mu prepovedali opravljanje dejavnosti, dajanje intervjujev medijem in odhod iz države.

"Panahi prikazuje tudi vsakdanje težave Irancev. Nič pa iranskih oblasti ne prestraši bolj kot realno prikazovanje življenja," je poudaril Schulz.

Evropski parlament že od leta 1988 podeljuje nagrado Saharova za prizadevanja za svobodo mišljenja in boj za človekove pravice. Prejmejo jo posamezniki ali združenja, ki so pomembno prispevali k varovanju človekovih pravic v svoji državi ali po svetu.