Memorial si je nagrado prislužil za tvegane misije na nevarnih krajih. Foto: www.memo.ru
Memorial si je nagrado prislužil za tvegane misije na nevarnih krajih. Foto: www.memo.ru
Natalija Estemirova
Člani Memoriala so svoje delo plačali tudi z življenjem. Foto: EPA

Predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek je nagrado predal vodilnim ruskim aktivistom Ljudmili Aleksejevi, Olegu Orlovu in Sergeju Kovaljevu ter ob tem izrazil upanje, da bo nagrada prispevala k zmanjšanju negotovosti, strahu in nasilja do zagovornikov človekovih pravic v Rusiji.

Buzek je prepričan, da aktivisti organizacij za človekove pravice po svetu potrebujejo svobodo izražanja in to svobodo misli ter tiska je treba zagotoviti. Po njegovih besedah organizacija Memorial, katere prvi vodja je bil prav Saharov, po katerem se imenuje nagrada, širi resnico o politični represiji v Sovjetski zvezi in se bojuje proti zdajšnjim zlorabam človekovih pravic v državah, ki so nastale po razpadu te države.

Memorial je bil ustanovljen konec 80. let prejšnjega stoletja z namenom ohranjanja spomina na žrtve stalinističnega režima, pozneje pa se je organizacija posvetila boju proti zlorabam oblasti in za človekove pravice v Rusiji, Ukrajini ter državah južnega Kavkaza. Članica organizacije je bila tudi čečenska aktivistka Natalija Estemirova, ki so jo julija ugrabili in jo našli ubito v Ingušiji.

Nagrado 50.000 evrov bodo podelili na uradni slovesnosti na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta, ki bo 16. decembra v Strassbourgu. Letošnja podelitev nagrade bo sovpadala z 20. obletnico smrti Andreja Saharova. Med glavnimi kandidati za letošnjo nagrado sta bila še palestinski ginekolog Izeldin Abuelajš in švedska novinarka eritrejskega rodu Dawit Isaak.

Andrej Saharov (1921-1989) je bil eden vodilnih sovjetskih znanstvenikov, ki je sodeloval pri projektu razvoja vodikove bombe in je nato pozneje postal goreč kritik jedrskega oboroževanja med velesilama. Leta 1970 je ustanovil odbor za človekove pravice, zaradi česar so ga sovjetske oblasti zaprle. Za svoja prizadevanja je leta 1975 prejel Nobelovo nagrado za mir.

Nagrado Saharov za prizadevanja za svobodo mišljenja in boj za človekove pravice Evropski parlament podeljuje od leta 1988 posameznikom ali združenjem, ki so pomembno prispevali k varovanju človekovih pravic v svoji državi ali po svetu. Lani je nagrado prejel kitajski borec za človekove pravice Hu Jia.