Grčija ostaja nočna mora Nemčije in Evropske unije: bo gospodarski motor ostal solidaren ali se bo odrekel najbolj zadolženi državi unije? Foto: EPA
Grčija ostaja nočna mora Nemčije in Evropske unije: bo gospodarski motor ostal solidaren ali se bo odrekel najbolj zadolženi državi unije? Foto: EPA
Antonis Samaras in Angela Merkel
Grški premier Antonis Samaras skuša od Angele Merkel dobiti dodatni dve leti za izpolnitev vseh obljub, a Belrin tega "odpustka" Atenam ne namerava dati. Foto: EPA

Skupina strokovnjakov na nemškem finančnem ministrstvu pripravlja scenarije, če bo Grčija prisiljena zapustiti klub držav z evrom, piše časnik Financial Times Deutschland.

Kako bi izstop vplival na EU?
Časnik se sklicuje na vire na nemškem zunanjem ministrstvu. Delovna skupina naj bi delovala pod vodstvom državnega sekretarja Thomasa Steffena, ukvarjala pa naj bi se predvsem s posledicami morebitnega izstopa Grčije za Nemčijo in celotno monetarno unijo.

"Kolegi delajo izračune o finančnih posledicah in ugotavljajo, kako bi lahko preprečili učinek domin, ki bi prizadel ostale države z evrom," so za FT Deutschland povedali viri na ministrstvu.

Načrt B v delu kljub zanikanju Merklove
Nemška kanclerka Angela Merkel in finančni minister Wolfgang Schäuble sta doslej vedno odločno zanikala govorice, da bi Nemčija izdelovala načrt B. Vse sile naj bi bile usmerjene v to, da Grčija ostane članica območja z evrom.

Nove informacije po pisanju časnika vendarle kažejo, da se največje evropsko gospodarstvo pripravlja tudi na možnost najslabšega scenarija. Če bi evro zapustila Grčija, bi finančni trgi nemudoma okrepili pritisk na Španijo, Italijo, Portugalsko in morda celo na Francijo.

Nemci pripravljeni tudi na "neverjetni" scenarij
Okoli 10-članska ekspertna skupina naj bi tako v zaupnem ozračju redno zasedala, v njej pa so povezane vse hierarhične ravni finančnega ministrstva. Predstavniki prihajajo iz oddelkov za finančne trge, Evropo, proračun in načelna vprašanja. Steffen naj bi bil glede vsebine v navezi tudi z uradom kanclerke Merklove.

Na poročilo se je že odzval Schäublejev predstavnik za stike z javnostjo Martin Kotthaus. "Že pred več kot letom dni smo ustanovili delovno skupino, ki se ukvarja s celotno evropsko dolžniško krizo. Ta se ukvarja s trenutnim razvojem dogodkov in scenariji, ne glede na to, kako neverjetni so," je pojasnil.

"Minister je že večkrat dejal, da državljani upravičeno pričakujejo od vlade, da bo pripravljena na vse scenarije, ne glede na to, kako neverjetni so," je dejal Kotthaus. Poudaril je, da v pisanju časnika ni nobene nove vrednosti. "Gre za nekaj, kar obstaja že več kot leto dni. Dejstvo, da se finančno ministrstvo ukvarja z dolžniško krizo, težko označimo kot nekaj novega," je povedal.

Lahko Grčija drži prejšnje obljube?
K Merklovi je ravno v petek pripotoval grški premier Antonis Samaras. Sogovornika se bosta posvetila grškemu uresničevanju zavez za pridobitev finančne pomoči oziroma o tem, kakšna bo nadaljnja usoda močno zadolžene Grčije v območju. Nemška kanclerka je pred začetkom pogovorov ponovila: "Grčija mora spoštovati obljube in obveznosti."