Varufakis miri upnike in zagotavlja, da se bo denar našel. Foto: EPA Foto:
Varufakis miri upnike in zagotavlja, da se bo denar našel. Foto: EPA Foto:
Oblasti se bojijo, da bi Grki v paniki začeli dvigovati svoje prihranke. Foto: EPA

Grčija bi morala 5. junija IMF-u izplačati 300 milijonov evrov - prvi od štirih obrokov v skupni vrednosti 1,6 milijarde evrov. Atene so sporočile, da jim ne bo uspelo ujeti prvega roka, ne da bi za to potrebovale nova posojila evroobmočja. Bruselj pa nova posojila pogojuje z reformami.

A zdaj so Grčiji očitno le namenili nekaj dodatnega časa, da si izpogaja neki kompromisni dogovor, če ji uspe ves dolg odplačati do konca junija. "Obstaja možnost, da se obroki, ki jih Grčija dolguje IMF-u, zberejo skupaj in se plačajo v kosu," je povedal višji predstavnik evroobmočja.

So pa viri iz Bruslja ob tem izpostavili, da bi se Grčija lahko k taki rešitvi zatekla samo v primeru, da bi obstajala resna možnost dogovora za financiranje, ki bi ga sprejeli tako trg kot Grki. V nasprotnem primeru bi zamujeno plačilo lahko sprožilo paniko na trgu in v grških bankah.
"Tako bi dobili nekaj dodatnih tednov. Ampak če ne obstaja neka perspektiva, kako bi prišli do tega polnega poplačila, bi bilo to za Grke tvegano, posledice pa nepredvidljive," je še dodal vir iz Bruslja. "Ljudje bi lahko začeli v paniki dvigati svoje prihranke in kdo ve, kaj bi morala Grčija storiti."

Varufakis kliče na pomoč
Medtem je grški finančni minister Janis Varufakis mednarodne posojilodajalce - še posebej pa IMF - pozval, naj se organizirajo in pomagajo skleniti nov dogovor o pomoči Grčiji.

Grška levičarska vlada je v zadnjih dneh pošiljala nasprotujoče si signale v povezavi s svojimi financami, dejstvo pa je, da državi počasi, a vztrajno zmanjkuje denarja. Prvi mož stalnega mehanizma za reševanje evra ESM Klaus Regling je dejal, da Grčiji ostaja le še malo časa, da doseže dogovor s posojilodajalci, sicer ji grozi bankrot.

Tudi evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici je dejal, da morajo posojilodajalci in Grčija pospešiti pogajanja o novi finančni pomoči. "Hočemo dogovor, hočemo ga hitro," je dejal Moscovici.

Finančna zagata se stopnjuje predvsem ob nezmožnosti dogovora grških oblasti in mednarodnih upnikov - Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in IMF-a - glede programa reform, ki bi Atenam odklenil vrata do 7,2 milijarde evrov vrednega obroka iz zadnjega programa pomoči.

Konec tedna so sicer iz grške vlade prišle izjave, da država nima denarja za poplačilo dolga IMF-u. "Ta denar ne bo plačan, ker ga nimamo. To je znano dejstvo," je v nedeljo dejal grški notranji minister Nikos Vucis, v ponedeljek pa je vladni predstavnik Gabriel Sakelaridis dejal, da bodo z odplačevanjem dolgov vztrajali, dokler bodo lahko.

Varufakis je danes zanikal, da bo Grčiji zmanjkalo denarja. "Naša država se je naučila živeti s svojimi sredstvi, to pa je rezultat velikanskih žrtev Grkov," je dejal v pogovoru za CNN. "Povrnili bomo dolgove, saj ne dvomim, da bomo dosegli sporazum," je še zatrdil.