Grčija je prva država v zgodovini EU-ja, ki predsedovanje povezavi prevzema v tako slabem gospodarskem in političnem položaju. Foto: EPA
Grčija je prva država v zgodovini EU-ja, ki predsedovanje povezavi prevzema v tako slabem gospodarskem in političnem položaju. Foto: EPA

Namen tradicionalnih uvodnih sestankov Evropske komisije z vladami držav članic je uskladiti prednostne naloge, kar je v primeru Grčije še posebej pomembno, saj je veliko dosjejev zaradi majskih evropskih volitev pod časovnim pritiskom.

Grčija med svoje prednostne naloge postavlja turizem, obnovljive vire energije, rast in delovna mesta, migracije ter politike, povezane z morjem. Med njenim predsedovanjem bodo v ospredju še vedno tudi gradnja bančne unije, saj se do evropskih volitev pričakuje dogovor o drugem stebru - o enotnem okviru za sanacijo ali likvidacijo bank s čim manjšo obremenitvijo davkoplačevalcev in gospodarstev.

Volitve bo zaznamovala razprava o učinkovitosti aparata
Ritem v Evropski uniji bodo v naslednjih šestih mesecih narekovale tudi volitve v Evropski parlament, ki bodo za Evropo pomembne predvsem v kontekstu razprave o pomanjkljivosti Unije in učinkovitosti evropskega aparata, ki jo je razvnela finančna in gospodarska kriza.

Vrelišče odklonilnega odnosa do Unije je prav Grčija, kjer je Evropa zaradi nepriljubljenega zategovanja pasu in varčevalnih ukrepov, ki jih od obubožane države zahteva trojka mednarodnih posojilodajalcev (Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad), postala simbol vsega slabega.

Prvič v zgodovini predseduje članica v tako slabem položaju
To bo peto grško predsedovanje Evropski uniji od vstopa države v povezavo leta 1981. Je pa prvič v zgodovini Unije, da šestmesečno predsedovanje Svetu EU-ja prevzema članica v tako slabem gospodarskem in političnem stanju. Predsedovanje naj bi bilo tako precej skromno, stalo naj bi 50 milijonov evrov, država pa upa, da se bo med svojim predsedovanjem končno izvila iz zadušljivega primeža šestletne recesije, ki je mnogo ljudi pahnil na rob preživetja.

Obisk Evropske komisije se bo končal zvečer s slavnostnim koncertom, že od 6. ure zjutraj pa zaradi visokega obiska v Atenah velja 18-urna prepoved protestiranja.