Zadnje premiersko srečanje je bilo 24. februarja na Mokricah, takrat še v sestavi Pahor in Sanader. Foto: EPA
Zadnje premiersko srečanje je bilo 24. februarja na Mokricah, takrat še v sestavi Pahor in Sanader. Foto: EPA
Ivo sanader in Jadranka Kosor
Pahor s Sanaderjem ni našel rešitve mejnega spora. Ali bo s Kosorjevo več uspeha? Foto: EPA
Gordan Jandroković
Jandroković ne dvomi, da bo Hrvaška postala 28. članica EU-ja. Foto: EPA
Prvo premiersko srečanje

Kosorjeva je danes v Zagrebu izjavila, da so se s slovensko stranjo dogovorili o vseh elementih petkovega srečanja. "Na tem srečanju se bova predvsem spoznala s premierjem Pahorjem, ker sva se do zdaj sešla le ob robu mednarodnih srečanj, in poskusila dogovoriti o prihodnjem sodelovanju z osrednjim ciljem reševanja meddržavnih vprašanj," je Kosorjeva odgovorila na novinarsko vprašanje po današnji predstavitvi predsedniškega kandidata HDZ-ja Andrije Hebranga na sedežu stranke v Zagrebu.

"Zelo sem optimistična in grem na srečanje z veliko vere in upanja. Veselim se srečanja in verjamem, da bomo v bližji prihodnosti uspeli," je še povedala hrvaška premierka.

Po srečanju, ki je predvideno za 11.30, bo sledila izjava za medije, so sporočili s hrvaške vlade. Pahor se je z nekdanjim hrvaškim premierjem Ivom Sanaderjem srečal 24. februarja na Mokricah, prisotna pa sta bila tudi zunanja ministra obeh držav. Po Sanaderjevem odstopu se bo Pahor s Kosorjevo srečal prvič.

"Hrvaška bo članica EU-ja"
Hrvaška bo članica EU-ja, vse obveznosti bodo sklenjene pravočasno, Slovenija pa ne bo ovira za sklenitev pogajanj z EU-jem, zatrjuje hrvaški zunanji minister. Gordan Jandroković je v pogovoru za hrvaški Večernji list dejal, da bo Hrvaška naredila vse, da bodo odnosi s Slovenijo dobri. "Ob tem bomo upoštevali zaščito naših interesov ter načela in vrednote, na katerih temeljijo mednarodni odnosi", je povedal in dodal, da Hrvaška podpira vse države, ki izpolnjujejo pogoje za članstvo v EU-ju, tudi Islandijo.

Neformalne kazni za "neprimerno obnašanje"?
Hrvaški Jutarnji list pa medtem ugiba, ali EU Slovenijo kaznuje zaradi blokade Hrvaške na poti v EU. Kot dokaz navaja to, da v Evropskem parlamentu na vodilnih mestih ni Slovencev, da so nekatere države na minimum zmanjšale dvostranske sestanke s Slovenijo in da Slovenija še ni dobila sedeža evropske energetske agencije Acer, za katerega se poteguje skupaj s Slovaško in Romunijo.

"Resnica je, da formalno nimamo mehanizmov za kaznovanje Slovenije zaradi zdaj že neprimernega obnašanja pri blokadi hrvaških pristopnih pogajanj, a lahko s svojim ravnanjem Sloveniji pošljemo sporočilo, da njeno obnašanje ni v skladu s pravili kluba," je za Jutarnji povedal neimenovani visoki predstavnik ene izmed članic EU-ja.

Prvo premiersko srečanje