Predsednik Borut Pahor se je v torek srečal s predsednikom Evropskega sveta Hermanom van Rompuyjem in predsednikom Evropskega parlamentom Martinom Schulzem. Foto: EPA
Predsednik Borut Pahor se je v torek srečal s predsednikom Evropskega sveta Hermanom van Rompuyjem in predsednikom Evropskega parlamentom Martinom Schulzem. Foto: EPA
Borut Pahor in Herman Van Rompuy
Pahor je dejal, da je bil prijeten, prijazen in zelo vsebinski pogovor. Foto: Reuters
Evropska unija
Pahor pred evropskimi sogovorniki ne želi skrivati domačih problemov. Foto: BoBo
Pahor na dvodnevnem obisku Bruslja
Z Van Rompuyem na štiri oči

"Ne moremo z gotovostjo reči, da so že odpravljene prav vse ovire, vendar pa obstaja čedalje več pripravljenosti za to, da bi bilo temu v naslednjih mesecih tudi tako," je Pahor dejal v izjavi po pogovorih z Van Rompuyem.

Kot primer je omenil, da ta teden tečejo intenzivni pogovori med poslanskimi skupinami o morebitni dvotretjinski podpori za spremembo ustave, ki zadeva referendumsko zakonodajo.

"Zdi se mi prav, da naši evropski sogovorniki vedo tako za to, da se kakšna stvar v Sloveniji dejansko premika na bolje, kot da ne skrivamo problemov, ki še vedno ostajajo in bi lahko v prihodnje blokirali željo tistih, ki želimo, da gredo stvari hitreje," je še dejal predsednik države.

Slovenski predsednik prvi gost Rompuyja letos
Pahor in predsednik Evropskega sveta Rompuy, ki je v tvitu sporočil, da je kot prvega državnika letos sprejel prav slovenskega predsednika, sta se pogovarjala o reševanju evrske krize ter svetovne gospodarske in socialne krize.

"Izpostavil sem, zlasti kar se Slovenije tiče, on pa je poudaril, da je to problem na evropski ravni, veliko občutljivost za pravičnost in pravno državo." Ozrla sta se še na vprašanja prihodnosti Evropske unije in njene nadaljnje širitve.

"Vse ovire še niso odpravljene"
Novi slovenski predsednik je dejal, da ni naključje, da je za prvi uradni obisk izbral Bruselj. Kot je pojasnil, je namen obiska, da tako predsednika Evropskega sveta kot druge pomembne sogovornike obvesti, da se stvari v Sloveniji glede reformne sposobnosti premikajo na bolje. "Ne moremo z gotovostjo reči, da so že odpravljene prav vse ovire, vendar pa obstaja čedalje več pripravljenosti za to, da bi bilo v naslednjih mesecih tudi tako," je dejal. Kot primer je omenil, da ta teden tečejo intenzivni pogovori med poslanskimi skupinami o morebitni dvetretjinski podpori za spremembo ustave, ki zadeva referendumsko zakonodajo.

Izvoljen, ker obljublja sodelovanje
"Zdi se mi prav, da naši evropski sogovorniki vedo tako za to, da se kakšna stvar v Sloveniji dejansko premika na bolje, kot da ne skrivamo problemov, ki še vedno ostajajo in bi lahko v prihodnje blokirali željo tistih, ki želimo, da gredo stvari hitreje," je še dejal predsednik države.

Kot je dodal, je evropskih sogovornikom povedal, da razume svojo izvolitev na položaj predsednika kot podporo tem reformam in zlasti podporo prizadevanjem za sodelovanje vlade in opozicije.

"Kolikor bo v moji moči, si bom prizadeval, da bi bilo to sodelovanje čim bolj pristno in uspešno. Prvi in najpomembnejši test, da ugotovimo, koliko je zares zadostne politične pripravljenosti za morebitno nadaljevanje širših, bolj okvirnih pogovorov za nek formalni dogovor med vlado in opozicijo, je prav sprejem ustavne spremembe, ki zadeva referendumsko vprašanje," je povedal Pahor.

Po njegovih besedah pri tem "ni dopustno, da bi prelagali vedno znova na ustavno sodišče težko odločitev o tem, ali naj bo referendum omogočen ali ne". "Zdi se mi prav, da to breme odgovornosti nase prevzame ustavodajalec, to je državni zbor," je pojasnil Pahor in dodal, da ima državni zbor pri tem poskusu vso njegovo podporo.

Schulz: Pahor garant evropske poti Slovenije
Zvečer se je Pahor sestal tudi s predsednikom Evropskega parlamenta Martinom Schulzem in tudi njemu pojasnil, da se v Sloveniji stvari premikajo na bolje in da se ozračje izboljšuje. Kot je dejal, ima dve nalogi - ustvarjanje zaupanja za nadaljevanje potrebnih reform iz krize in ustvarjanje primernega okolja za razpravo o prihodnosti EU, pri čemer je obljubil, da bo podprl vse potrebne reforme za čimprejšnji izhod iz krize in da bo Slovenija aktivni del EU.

Schulz je Pahorja kot nekdanjega evropskega poslanca in kolega v vrstah evropskih socialistov pozdravil "na starem delovnem mestu" in ga pohvalil kot "prepričanega Evropejca, ki bo garant za evropsko pot Slovenije". Kot je dejal, smo posamezne države EU v odnosu do ostalega sveta prešibke, skupaj pa smo močnejši. Pri tem pa je Schulz Pahorju še zagotovil, da bo Evropski parlament pod njegovim vodstvom "vedno podpiral Slovenijo".

Predstavitveni obisk
Pahor se bo sestal tudi z vodjo evropskih socialistov in demokratov Hannesom Swobodo in predsednikom Evropskega parlamenta Martinom Schulzem, v sredo pa ga bosta sprejela predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in visoka zunanjepolitična predstavnica Unije Catherine Ashton. Še pred tem bo imel kosilo z evropskimi poslankami in poslanci iz Slovenije.

Namen obiska je predvsem vzpostavitev stikov s predsedniki institucij EU-ja po prevzemu položaja in političnega dialoga o prihodnosti EU-ja ter izmenjava pogledov in stališč do aktualnih mednarodnopolitičnih tem.

Pahor na dvodnevnem obisku Bruslja
Z Van Rompuyem na štiri oči