Foto:
Foto:

Po Pahorjevih besedah bi morali državi ohraniti odnose, ki so se po dogovoru o reševanju vprašanja meje bistveno izboljšali, pri odprtih vprašanjih, ki zadevajo staro Ljubljansko banko, pa delovati v dobri veri in jih ne po nepotrebnem zapletati.

Zdaj je čas, ko je treba z iskrenostjo na obeh straneh delovati v duhu dobrega sodelovanja in medsebojnega zaupanja, je ob robu prireditve v Sodevcih ob Kolpi zatrdil nekdanji premier.
"V duhu spoštovanja dunajskega sporazuma"
Izjemnega pomena se mu tudi zdi, da se vladi, potem ko sta že imenovali svoja predstavnika za reševanje vprašanja varčevalcev LB-ja, vzdržita vsakršnih izjav ali ravnanj, ki bi kakor koli pokvarili vzdušje sodelovanja. Pahor je še dejal, da bi morali to okrepiti z rešitvijo, ki bo šla v duhu spoštovanja dunajskega sporazuma o nasledstvu iz leta 2001.
"Strasti in čustva"
Ob tem je opozoril pred tem, da bi politika iz vprašanj, ki so po Pahorjevih besedah kljub svoji zahtevnosti absolutno obvladljiva, naredila težave, ki bi znale spomniti na strasti in čustva iz obdobja, ko je bilo med državama še odprto vprašanje Piranskega zaliva.
Skupna evropska usoda
Vleke vrvi prek Kolpe, pri kateri so se pomerile ekipe Slovenije in Hrvaške, pri eni izmed vlek pa je sodeloval tudi sam, se je udeležil še zaradi tega, ker je šlo pri njej za simbolično utrjevanje prijateljstva dveh narodov, ki ju bo kmalu povezala skupna evropska usoda, je še povedal Pahor.

Prireditev v Sodevcih so pripravili Polansko turistično športno društvo Stari trg ob Kolpi, njihovi hrvaški kolegi in Zveza društev vrvašev Slovenije, po podatkih prirediteljev pa se je na obeh straneh Kolpe zbralo okoli petsto ljudi.