Marka Pavliho naj bi spodnesla anonimka, ki je člane odbora, ki so odločali o njegovi kandidaturi,
Marka Pavliho naj bi spodnesla anonimka, ki je člane odbora, ki so odločali o njegovi kandidaturi, "poučila" o njegovih preteklih ostrih izjavah glede Hrvaške. Foto: BoBo

Zavrnitev Pavlihe pomeni, da bo moral predsednik republike Borut Pahor izbrati novega kandidata in predlog poslati v Državni zbor (DZ).

Neuradno je o tem, da Pavliha ni več kandidat za sodnika na Splošnem sodišču EU-ja v Luksemburgu, ker so na zaslišanju pred odborom njegovo kandidaturo zavrnili, v soboto poročala TV Slovenija. S sodišča za zdaj sicer na vprašanje STA-ja, ali lahko te informacije potrdijo, niso odgovorili.

Sorodna novica So kandidaturo Pavlihe v Bruslju pokopale pretekle izjave glede Hrvaške?

Pavlihi na zaslišanju v Bruslju ni uspelo prepričati sedmih članov t. i. odbora 255, ki je oblikovan v skladu z 255. členom Pogodbe o delovanju EU-ja. Z odborom se morajo vlade držav članic posvetovati pred dokončnim imenovanjem kandidatov. Odbor nato poda mnenje o ustreznosti kandidatov za opravljanje nalog sodnika in ga tako potrdi ali zavrne.

Uradno obvestilo iz Bruslja v torek

Odbor naj bi sicer slovensko pravosodno ministrstvo o svoji odločitvi zavrnitve slovenskega kandidata Pavlihe uradno obvestil v torek. Uradnega razloga, zakaj so Pavliho zavrnili, TV Slovenija ni uspela izvedeti. Odbor uradnih pojasnil o primernosti kandidata ne objavlja, najpogosteje pa gre za pomanjkanje izkušenj s področja mednarodnega in evropskega prava, je poročala TV Slovenija.

Odbor sestavlja sedem oseb, izbranih med nekdanjimi člani Sodišča in Splošnega sodišča, člani najvišjih nacionalnih sodišč in priznanimi pravniki, od katerih enega predlaga Evropski parlament.

Predsednik Borut Pahor bo zdaj DZ-ju moral predlagati novega kandidata. Foto: STA/Daniel Novakovič
Predsednik Borut Pahor bo zdaj DZ-ju moral predlagati novega kandidata. Foto: STA/Daniel Novakovič
Sorodna novica Miro Prek po zavrnitvi DZ-ja ne odhaja za sodnika na Splošno sodišče EU-ja

Usodna anonimka?

Profesorja pomorskega prava in nekdanjega politika Pavliho naj bi spodneslo anonimno pismo, ki je priromalo na več naslovov v Bruslju, v katerem pisec oz. pisci člane odbora opozarjajo na njegove pretekle izjave v povezavi s Hrvaško. Katere konkretno, ni znano.

Spomnimo, marca so poslanci v državnem zboru zavrnili kandidaturo dosedanjega sodnika na sodišču v Luksemburgu Mira Preka zaradi očitkov o nasilju nad sodelavko, namesto njega pa podprli prav Pavliho.

Bo Slovenija ujela rok do 31. avgusta?

Slovenija bi sicer lahko ujela rok do 31. avgusta, ko bo Preku potekel šestletni mandat. Na razpis se je prijavilo šest kandidatov, na potezi pa je zdaj predsednik republike Borut Pahor, ki bo med njimi moral izbrati najprimernejšega in svoj predlog poslati v DZ. Poslanci ga morajo potrditi, o tem pa bo odločal še pristojni odbor v Bruslju.

Malo verjetno pa je, da bo Slovenija do septembra v Luksemburg poslala še enega sodnika, ki ji po novem pripada, saj bo moralo ministrstvo zanj razpis ponoviti.