V EU-ju je začela veljati prepoved trženja kozmetiki, ki je bila prej testirana na živalih. Foto: Reuters
V EU-ju je začela veljati prepoved trženja kozmetiki, ki je bila prej testirana na živalih. Foto: Reuters

Bruseljski uradniki opozarjajo, da je tematika zelo aktualna za potrošnike, saj naj bi povprečni evropski potrošnik uporabil najmanj sedem kozmetičnih izdelkov na dan.

Velik del evropske javnosti tudi meni, da testiranja kozmetičnih izdelkov na živalih niso moralno dopustna. Vendar do zdaj niso bila povsem prepovedana.

Zakonodaja, sprejeta leta 2003, je predvidela več stopenj prepovedi. Od leta 2004 je bilo v EU-ju prepovedano testiranje kozmetičnih izdelkov na živalih, od marca 2009 pa testiranje kozmetičnih sestavin na živalih in tudi trženje kozmetičnih izdelkov, ki vsebujejo sestavine, testirane na živalih.

Kljub temu so se v EU-ju tržili kozmetični izdelki, pri katerih so bili najbolj kompleksni testi (npr. testi ugotavljanja toksičnosti pri ponovljenih odmerkih) opravljeni na živalih v državah nečlanicah EU-ja. Zdaj pa se je iztekel še zadnji rok dovoljenega trženja tovrstnih izdelkov.

Alternativne metode trženja
Evropska komisija bo nadaljevala prizadevanja za razvoj alternativnih metod testiranja, saj te trenutno še ne morejo popolnoma nadomestiti testiranja na živalih.

Zato je bilo med letoma 2007 in 2011 namenjenih okoli 238 milijonov evrov, s podporo raziskavam pa bo še naprej nadaljevala in bo spodbujala tudi tretje države, naj sledijo njenemu zgledu.

Vrednost evropske kozmetične industrije znaša več kot 70 milijard evrov, kar obsega polovico svetovnega kozmetičnega trga, v EU-ju pa neposredno zaposluje 184.000 ljudi.

Pred prepovedjo testiranja kozmetičnih izdelkov na živalih so v EU-ju tovrstne teste opravili na 8.998 živalih. To število se je leta 2008 znižalo na 1.510, leta 2009 pa na 344. Tovrstna testiranja sicer opravljajo na podganah, miših, morskih prašičkih in zajcih.

Vse oblike testiranja kozmetičnih sestavin na živalih so po letu 2009 izvedli zunaj EU-ja. Po neuradnih podatkih naj bi tovrstna testiranja zunaj EU-ja opravili na 15.000 do 27.000 živalih letno, so še sporočili iz Bruslja.