Po umiku slovenske blokade Hrvaška nadaljuje pogajanja, a jo čaka še veliko dela. Problematični so predvsem njeno sodstvo, privatizacija ladjedelnic, (nezadosten) boj s korupcijo in (slabo) sodelovanje s haaškim sodiščem. Foto: EPA
Po umiku slovenske blokade Hrvaška nadaljuje pogajanja, a jo čaka še veliko dela. Problematični so predvsem njeno sodstvo, privatizacija ladjedelnic, (nezadosten) boj s korupcijo in (slabo) sodelovanje s haaškim sodiščem. Foto: EPA
Turčija
Turčija je pristopna pogajanja začela skupaj s Hrvaško leta 2005, a so od takrat zastala. Foto: EPA

Tako piše v letnem poročilu o napredku kandidatk za članstvo v EU-ju, ki bo uradno objavljeno 14. oktobra. Kandidatke so v poročilu grajane zaradi korupcije in organiziranega kriminala, zaradi česar bodo potrebna še leta, preden se jih bo večina lahko pridružila evropski povezavi.

"Če bo Hrvaška pravočasno izpolnila vse kriterije, bi se lahko pridružitvena pogajanja končala do naslednjega leta," navaja poročilo. Kdaj naj bi Hrvaška vstopila v EU, ne piše. Diplomati pravijo, da bi lahko nekdanja jugoslovanska republika s 4,4 milijona prebivalcev 28. članica EU-ja postala leta 2012. Preden pa konča pogajanja, mora Hrvaška izboljšati svoj boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu, reformirati sodni sistem in povečati sodelovanje z meddržavnim sodiščem za zločine, storjene na območju nekdanje Jugoslavije s sedežem v Haagu.

Pomoč za regionalni razvoj in kmetijstvo
"Komisija pripravlja finančni sveženj za pristop Hrvaške," piše v poročilu, ki navaja, da naj bi država prejela pomoč za regionalni razvoj in kmetijske subvencije.

Pristop Hrvaške k EU-ju je mogoč, ker je Slovenija odpravila blokado pristopnih pogajanj, potem ko sta državi dosegli dogovor o reševanju meje. Irski 'da' Lizbonski pogodbi je nadalje omogočil širitev, saj pogodba s spremenjenim sistemom glasovanja omogoča nadaljnjo širitev.

Francija nasprotuje članstvu Turčje
Če se Hrvaški obeta skorajšnje končanje pogajanj, pa je pred drugimi državami, ki upajo na članstvo v evropski povezavi, še veliko dela. Francoska vlada nasprotuje polnemu članstvu Turčije v EU-ju, dvome o tem je izrazila tudi Nemčija. Komisija meni, da lahko muslimanska država naredi velike korake proti EU-ju, če sprejme potrebne reforme. "V številnih članicah ostajajo dvomi zaradi svobode izražanja, svobode medijev, verske svobode, civilnega nadzora nad vojsko in pravic žensk," je zapisano v osnutku poročila, ki ob tem Turčijo poziva k normalizaciji odnosov s Ciprom.

Druge kandidatke za članstvo - Srbija, Albanija, Makedonija, BiH, Črna Gora in Kosovo - dosegajo neenak napredek. Največ možnosti za članstvo med njimi ima Srbija.

Islandska pogajanja naj bi bila hitra
Islandija, ki je zaprosila za članstvo v evropskem bloku zaradi nedavnih hudih finančnih in gospodarskih težav, ki so otoško državo pahnile na rob bankrota, naj bi se pristopna pogajanja končala relativno hitro, saj je že del skupnega evropskega trga in območja Schengena.