Socialist Socrates se je dolgo upiral prošnji za pomoč. Foto: EPA
Socialist Socrates se je dolgo upiral prošnji za pomoč. Foto: EPA

Premier v odstopu Jose Socrates, ki se je s predstavniki institucij pogajal več kot dva tedna, je dejal, da "gre za dober dogovor, ki brani Portugalsko", saj je država dobila več časa za boj z javnofinančnim primanjkljajem. Dogovor morajo potrditi še opozicijske stranke.

V skladu z dogovorom bo lahko Portugalska primanjkljaj zmanjševala "bolj postopno", kot je predvidela. Letos naj bi ga tako zmanjšali na 5,9 odstotka bruto domačega proizvoda, leta 2012 na 4,5 odstotka, leta 2013 pa na tri odstotke BDP-ja, je dodal Socrates.

Vlada je predtem načrtovala, da bi javnofinančni primanjkljaj letos zmanjšala na 4,6 odstotka, leta 2012 na tri odstotke in leta 2013 na dva odstotka.

Vrniti morajo pet milijard
Vlada Portugalske, ki mora do sredine junija vrniti pet milijard evrov posojila, je po Grčiji in Irski kot tretja članica evroobmočja za pomoč EU in IMF zaprosila 7. aprila. Za pomoč je zaprosila, potem ko je bila po četrti zavrnitvi varčevalnih ukrepov v parlamentu prisiljena odstopiti.

Predčasne parlamentarne volitve, na katerih bo glavno vprašanje, kdo je največji krivec za gospodarsko stanje, v katerem se je znašla država, bodo 5. junija.