Charles Michel. Foto: Reuters
Charles Michel. Foto: Reuters

Če bo izvoljen, bo Michel julija predčasno prenehal opravljati trenutno funkcijo.

Michel bo prvi predsednik Evropskega sveta, ki se bo potegoval za poslanski stolček. Če bo izvoljen, bo trenutno funkcijo opravljal do 16. julija. Pred tem je bilo predvideno, da bo Evropski svet vodil do novembra letos. Na čelo Evropskega sveta je bil imenovan julija 2019.

48-letni nekdanji belgijski premier je za bruseljske medije poudaril pomen leta 2024 v volilnem smislu, ne samo v Evropi, ampak pa po celem svetu. Kot je dejal, namerava kandidirati kot vodja liste njegove liberalne desnosredinske stranke Reformistično gibanje.

Kot poroča bruseljski portal Politico, se morajo voditelji EU-ja do takrat uskladiti o Michelovem nasledniku, v nasprotnem bo kot voditelj predsedujoče države članice vodenje sestankov prevzel madžarski premier Viktor Orban.

Več kot 400 milijonov volilnih upravičencev v vseh 27 članicah EU-ja bo med 6. in 9. junijem izbiralo 720 članov Evropskega parlamenta. Leta 2019 je bilo izvoljenih 751 poslancev, a se je to število na začetku leta 2020 po izstopu Združenega kraljestva zmanjšalo na trenutnih 705.