Italijanski premier in nekdanji predsednik Evropske komisije pozdravlja napore Srbije, da bi ugodila zahtevam za približevanje EU-ju. Foto: EPA
Italijanski premier in nekdanji predsednik Evropske komisije pozdravlja napore Srbije, da bi ugodila zahtevam za približevanje EU-ju. Foto: EPA
Vojislav Koštunica in Jose Manuel Barroso
Ta teden je Koštunica o nadaljnji usodi Srbije govoril tudi s predsednikom Evropske komisije. Foto: Reuters
Carla Del Ponte
Poročilo haaške tožilke bo imelo veliko težo. Foto: EPA

Prodi je prepričan, da je Srbiji, od katere je po njegovem mnenju odvisna trajna utrditev celotnega območja, potrebno čim prej podeliti status države kandidatke. Istočasno je več držav članic zahtevalo razlago od Beograda glede sodelovanja s haaškim sodiščem in dodalo, da bodo po tem preučile Prodijev predlog.

Velika teža poročila del Pontejeve
Ob koncu tehničnih pogajanj med Srbijo in EU-jem so v državah članicah in Bruslju izrazili zadovoljstvo nad Beogradom, zdaj pa je nadaljnja usoda odvisna od poročila haaške tožilke Carle del Ponte, ki prihaja na obisk v Srbijo. Evropska komisija ocenjuje, da bi sporazum lahko parafirali takoj po obisku, do konca leta pa tudi podpisali.

"Če želimo Beogradu res predati pravo sporočilo in Srbiji v praksi dokazati, da jo imamo za strateško partnerko v regiji in da ne gre le za besedičenje, kadar pravimo, da jo vidimo kot članico evropske skupnosti, potem sem prepričan, da je prišel čas, da na dnevni red uvrstimo možnosti za članstvo Srbije v EU-ju in postopno ukinitev evropskih vizumov za srbske državljane, " je v pismu zapisal Prodi.

Za ukinitev vizumov
Dodaja, da je vprašanje ukinitve vizumov potrebno reševati politično oz. najprej razjasniti, ali Srbija predstavlja grožnjo, ko govorimo o nezakonitih priseljencih ali možnosti množične preselitve Srbov v države članice EU-ja. Sam je prepričan, da te nevarnosti ni. "Pravzaprav vemo, da obstoječi režim dejansko le spodbuja nezakonito priseljevenje in nezakonite dejavnosti." Bruseljski diplomati menijo, da bi Prodi rad videl, da se Srbiji omogoči hitro napredovanje do statusa kandidatke.

"Nikakor ne želim, da bi se naši napori osredotočili na Beograd na račun škode za preostalo območje, ali da bi Srbija prejela nagrado zaradi najverjetnejšega dogovora o statusu Kosovu. Vsi vemo, da bi prvo pomenilo hudo politično napako, drugo pa je povsem nerealna možnost, " pravi Prodi. Na nedavnem neformalnem srečanju zunanjih ministrov na Portugalskem je tudi evropski komisar za širitev Olli Rehn ponovil, da je polno sodelovanje Beograda s Haagom pogoj za nadaljnjo vključevanje Srbije v EU.

Koštunica zadovoljen
Srbski premier Vojislav Koštunica je na vprašanje, kako ocenjuje Prodijevo pobudo, dejal, da je Italija prijateljska država, ki dobro razume stanje na območju in kosovsko vprašanje. "Ne samo italijanske oblasti, ampak tudi italijanska javnost in intelektualci se zavedajo, kaj Kosovo pomeni za stabilnost regije, kaj Kosovo pomeni za Srbe in Albance ter možnost za njih, da živijo skupaj." Konec tehničnih pogajanj z EU-jem je ocenil kot zelo dobro novico in poudail, da se Srbija zaveda obveznosti, ki jih mora izpolniti za približevanje EU-ju, ki je glavni cilj.

K. T.