V avgustu se pričakuje še več izplačil. Foto: Reuters
V avgustu se pričakuje še več izplačil. Foto: Reuters

Vrstni red držav pri dodeljevanju predplačil je odvisen od njihovih nacionalnih postopkov, potrebnih za sklenitev sporazumov o financiranju, pojasnjujejo v komisiji. V nekaterih primerih ti trajajo nekaj dni, v nekaterih več, pojasnjujejo v Bruslju.

Članice sredstva črpajo na podlagi nacionalnih načrtov za okrevanje in odpornost. Najprej potrebuje načrt pozitivno oceno komisije, nato potrditev Sveta EU-ja, potem mora članica s komisijo skleniti sporazum o financiranju, na tej podlagi pa prejme predplačila, ki znašajo 13 odstotkov vrednosti celotnega načrta.

Nadaljnja izplačila prvi trojici bo komisija v prihodnje odobrila glede na uresničevanje ciljev in mejnikov v nacionalnih načrtih.

Komisija naj bi denar izplačala v dveh mesecih po dokončni potrditvi načrta v Svetu EU-ja, vendar pa so danes v Bruslju zatrdili, da so našli način, da lahko to storijo v nekaj dneh.

Sorodna novica Med načrti za okrevanje, ki še čakajo na oceno komisije, sta tudi madžarski in poljski

Finančni ministri EU-ja so doslej potrdili 16 nacionalnih načrtov, ki so podlaga za črpanje evropskih sredstev za okrevanje po pandemiji, med njimi tudi slovenskega. V primeru Slovenije znašajo predplačila 231 milijonov evrov, celoten načrt pa je vreden 2,5 milijarde evrov.

Na vprašanje, kdaj bo Slovenija dobila prvi denar, je finančni minister Andrej Šircelj pred časom na novinarski konferenci odgovoril, da je rok 60 dni, da si želi, da bi bilo to čim prej, in da pričakuje, da se bo to zgodilo najpozneje septembra.

Evropska komisija je doslej pozitivno ocenila 18 nacionalnih načrtov, pri čemer dveh, irskega in češkega, članice še niso obravnavale. Doslej je prejela načrte 25 članic, manjkata še nizozemski in bolgarski.