Stimulativni ukrepi Evropske centralne banke niso opazneje spodbudili gospodarstva. Foto: Reuters
Stimulativni ukrepi Evropske centralne banke niso opazneje spodbudili gospodarstva. Foto: Reuters

Na letni ravni je bila rast v območju evra 1,2-odstotna, v Uniji pa 1,6-odstotna, kažejo podatki evropskega statističnega urada.

Gospodarska rast se je v območju evra na četrtletni ravni upočasnila. V prvem četrtletju sta namreč tako območje evra kot EU na četrtletni ravni imela 0,4-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), je sporočil Eurostat. BDP je med januarjem in marcem v primerjavi z enakim obdobjem lani v omenjenih območjih sicer narasel za en oziroma 1,5 odstotka.

Slabi kazalci za Nemčijo, Francijo in Italijo
Strokovnjaki so napovedovali, da bo rast v 19 državah območja evra med aprilom in junijem na četrtletni ravni dosegla 0,4 odstotka. Zadnji ekonomski kazalci, predvsem stopnja brezposelnosti in inflacije, pa kažejo, da stimulativni ukrepi Evropske centralne banke niso opazneje spodbudili gospodarstva. Na slabše stanje gospodarstva vplivata predvsem ohlajanje kitajskega gospodarstva in grška dolžniška kriza.

Slabše od pričakovanj so se v drugem četrtletju odrezala predvsem tri največja gospodarstva območja evra. Nemčija je na četrtletni ravni imela 0,4-odstotno rast, v primerjavi z enakim obdobjem lani je bila rast 1,6-odstotna. Francosko gospodarstvo je na četrtletni ravni stagniralo, na letni ravni je bila rast enoodstotna. Italijanska gospodarska rast pa se je na četrtletni ravni upočasnila z 0,3 na 0,2 odstotka.

Dobro Latvija, najslabše Finska
Med državami, za katere je Eurostat imel podatke, je na četrtletni ravni najvišjo rast imela Latvija (+1,2 odstotka), največji padec pa je imela Finska (-0,4 odstotka). Na letni ravni je bila s 4,4-odstotno rastjo najuspešnejša Češka, najslabše pa je šlo tudi v tej primerjavi Finski, ki je imela enoodstotno krčenje gospodarstva.

Podatki o gibanju slovenskega BDP-ja v drugem četrtletju še niso znani, slovenski statistični urad jih bo objavil konec meseca.

Eurostat je navedel še primerjavo gibanja BDP z ZDA. Gospodarsko najmočnejša država na svetu je po podatkih evropskih statistikov v drugem četrtletju v primerjavi s predhodnim imela 0,6-odstotno rast, potem ko je bila ta v prvem četrtletju 0,2-odstotna. Na letni ravni se je BDP v drugem trimesečju okrepil za 2,3 odstotka, v prvem pa za 2,9 odstotka.