Evropska unija
V Mariboru uporabnikom v drugi pisarni projekta ESIRAS pomagajo od junija naprej. Foto: Organizator

Dodaj v

Rdeči križ Slovenije s sredstvi EU-ja podpira migrante pri vključevanju v družbo

Zaposlovanje in integracija
29. september 2018 ob 07:10
Ljubljana - MMC RTV SLO

Slovenija se je na začetku tega leta pridružila mednarodnemu projektu ESIRAS, ki je namenjen podpori beguncev in prosilcev za azil pri zaposlovanju in socialni integraciji.

V okviru tega so vzpostavili dve pisarni, z jesenjo pa tudi mobilno enoto, ki bo uporabnikom omogočila osnovno podporo tudi na drugih območjih Slovenije.

Korak bliže k bolj izdelani evropski in nacionalni strategiji na področju socialne integracije prosilcev za azil in beguncev je tudi mednarodni projekt ESIRAS Slovenija, ki je nastal v sodelovanju med Evropsko komisijo in Mednarodno federacijo Rdečega križa in Rdečega polmeseca. V projektu sodeluje sedem držav članic EU-ja.

Vodja projekta ESIRAS pri nas, katerega glavni koordinator je Rdeči križ Španije, je Maja Murn.
"V bistvu gre za nacionalna društva Danske, Velike Britanije, Avstrije, Italije, Cipra, Francije in Slovenije, v točno določenih mestih. Slovenija je zaradi geografske majhnosti pri tem izjema, saj projekt poleg Ljubljane izvajamo tudi v Mariboru."

51 odstotkov uporabnikov aktivnosti v vseh sedmih partnerskih državah je v prvih šestih mesecih izvajanja projekta že imelo priznano mednarodno zaščito. Največ jih je prišlo iz Sirije, Afganistana, Irana in Tibeta.

Nacionalna društva sodelujejo tudi z drugimi organizacijami, ki so znotraj posameznih držav pomembna za izvedbo in implementacijo aktivnosti projekta. V Sloveniji tako npr. sodelujejo s Pravno-informacijskim centrom nevladnih organizacij, Slovensko filantropijo in z Uradom za oskrbo in integracijo migrantov.

V Mariboru uporabnikom v drugi pisarni projekta ESIRAS pomagajo od junija naprej, dodaja Murnova: "Aktivnosti v obeh pisarnah podpirajo tako strokovni sodelavci kot tudi prostovoljci in prevajalci. Trenutno imamo na obeh lokacijah okoli trideset prostovoljcev. Gre za različne profile ljudi, veliko med njimi je tudi študentov, npr. prava in drugih programov, ki jih zanima področje mednarodne zaščite."

Murnova poudarja, da je velika prednost projekta ESIRAS Slovenija v tem, da uporabnikom nudi individualno pomoč: "Najprej izdelamo osebni profil oz. integracijski načrt, pri čemer upoštevamo njegove želje in zmogljivosti ter kaj mu lahko v okviru projekta ponudimo oz. olajšamo. Nato sledijo dejavnosti, pri katerih sodelujejo vsak dan. Tukaj govorimo zlasti o učenju slovenščine, angleščine, pridobivanju računalniških veščin, izmenjavi različnih znanj in posvetovanjih."

Ena izmed prostovoljk projekta ESIRAS je tudi Tija Jerkič, ki 23-letnemu mladeniču iz Eritreje pomaga zlasti pri učenju slovenskega jezika: "Sicer se že uči slovenščine v Javnem zavodu Cene Štupar, enkrat tedensko pa jezik skupaj ponavljava. Je zelo prijazen, učenje slovenščine mu gre neverjetno hitro. Projekte, kot je ESIRAS, poleg že obstoječih na Slovenski filantropiji, zelo ceni in jih pridno uporablja. Zelo veliko se pogovarjava, tudi o vsakodnevnih rečeh, kot je npr. birokracija v trgovini, pri nas moramo recimo ob nakupu nujno vzeti račun, saj te drugače oglobijo, česar v njihovi družbi ne poznajo."

Del socialne integracije morebitnih upravičencev v okviru projekta ESIRAS Slovenija je tudi kulturno-poklicna mediacija, dodaja vodja projekta Maja Murn: "Tukaj je v ospredju naša ekipa prevajalcev, ki podpira tudi Zavod za zaposlovanje pri izvajanju njihovih programov. Doslej so pomagali pri usposabljanju za poklic varilca, suhomontažno gradnjo in kuharskega pomočnika. Poleg tega prevajalci pomagajo tudi pri spremstvih k zdravniku in v druge institucije."

Poleg kulturno-poklicne mediacije nudi projekt tudi pravno pomoč, zlasti pri zaposlovanju in pridobivanju socialne podpore, ter socialno-kulturno orientacijo delodajalcev in delojemalcev. Jesenska pridobitev je tudi aktivacija mobilne enote, ki bo uporabnikom omogočila osnovno podporo tudi na drugih območjih Slovenije, ne zgolj na območju Ljubljane in Maribora.

Trajanje projekta ESIRAS Slovenija, v katerega je trenutno vključenih 85 uporabnikov, pri čemer je končni cilj doseči vsaj 168 uporabnikov, je predvideno do 30. junija prihodnje leto. 90 odstotkov projekta, ki je vreden 360.696 evrov, sofinancira Program Evropske unije za zaposlovanje in socialne inovacije (EaSI), 10 odstotkov sredstev pa prihaja od Rdečega križa Slovenije.

Lidija Petković – Radio Slovenia International; Euranet Plus - Boljše razumevanje Evrope
Prijavi napako
Komentarji
galoper
# 29.09.2018 ob 09:36
Pa imamo smoter posameznikov za privabljanja migrantov. Kaj pa Slovenci?
Juhu
# 29.09.2018 ob 11:22
Razdeljevanje hrane je samo krinka, pa še to opravljajo prostovoljci zastonj.
Juhu
# 29.09.2018 ob 11:20
Rdeči križ je čedalje bolj profitna organizacija.
cairns
# 29.09.2018 ob 09:32
51 odstotkov uporabnikov aktivnosti v vseh sedmih partnerskih državah je v prvih šestih mesecih izvajanja projekta že imelo priznano mednarodno zaščito. Največ jih je prišlo iz Sirije, Afganistana, Irana in Tibeta.

Kaj pa ostalih 49 %. Med osebami ki so dobile azil so tudi takšni ki prihajajo iz povsem varnih držav. Očitno so kriteriji za dodelitev azila zeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeelo ohlapni. Sicer pa bi lahko nacionalna društva Danske, Velike Britanije, Avstrije, Italije, Cipra in Francije podala oceno o uspešnosti integracije. Ta najverjetneje ne dosega 5%.

P.S.
RK Slovenije je lahko sram tega kar delijo socialno ogroženim prebivalcem Slovenije. Še bolj pa je lahko sram državo, ki dopušča da velik del slovenskih državljanov živi v bedi in pomanjkanju. Da je Slovenija socialna država je čista iluzija. Za ilegalne migrante pa se poskrbi v popolnosti, čeprav bi morali biti deportirani ker so ilegalno vstopili v več varnih držav.
DrKult
# 29.09.2018 ob 11:37
Če nekomu potrdimo prošnjo za azil, ga je potrebno integrirati.
Če nekomu zavrnemo prošnjo za azil, ga je potrebno fizično deportirati.

To bi moralo veljati za čisto vse migrante od prvega pa do zadnjega.
lprelesn
# 29.09.2018 ob 17:09
Preziram Rdeči križ, saj naredi bore malo za avtohtono prebivalstvo.
osservatore
# 29.09.2018 ob 21:25
Rdeči križ Slovenije s sredstvi EU-ja podpira migrante pri vključevanju v družbo

Niti enega samega eura ne nakažem več Rdečemu križu.
Joze Koder
# 29.09.2018 ob 20:27
Rdečemu križu nikoli več ne dam nič. Leta nazaj so dajali posojila, ki nikoli niso bila vrnjena. V zadnjih letih pa so pri gradnji doma na Debelem rtiču zaradi lastne nepazljivosti izgubili 3 milijone.
Nikolaj
# 30.09.2018 ob 09:30
Nekoč sem redno prispeval sredstva RK-ju.

Danes Rdeči križ od mene ne dobi niti centa.
Predsednik ima visoko plačo;
nekoč je bila tudi afera s posojili;
zdaj pa berem, da RK podpira celo migrante.
no72
# 30.09.2018 ob 10:57
RK je organizacija, na katero se zadnje čase lepi vse kar je slabega - klientelizem, nepošteno poslovanje, okoriščanje, tudi " integracija" migrantov je zelo vprašljiv projekt. Financirati neke Pakistance, ne pa videti bede Slovencev je zame nesprejemljivo!
janez-janezic
# 30.09.2018 ob 13:16
Dejstvo št. 1: Ilegalci v Sloveniji nimajo kaj iskat.
Dejstvo št. 2: Tudi begunci nimajo v Sloveniji kaj iskat, če to niso Hrvati, Italijani, Avstrijci ali Madžari, kar pa definitivno niso. Simple as that.
SF0100
# 30.09.2018 ob 21:37
Še dodaten razlog, da ne dam Rdečemu Križu niti ficka!
Nikolaj
# 01.10.2018 ob 08:39
Rdeči križ naj raje pomaga revnim slovenskim družinam, še posebno mladim, da bodo imele več otrok.

Ne vidim prav nobenega utemeljenega razloga za pomoč migrantom, če dejansko pomoč potrebujejo Slovenci.

Politika RK je zelo škodljiva: Mladi Slovenci se izseljujejo, RK pa finančno podpira migrante.

Gre za hudo protislovensko politiko RK. To je peta kolona v RS.
Sonce.sije1
# 30.09.2018 ob 18:39
Kdaj jim bo kapnilo, da pri nas ne potrebujemo ilegalcev.
janez-janezic
# 30.09.2018 ob 14:24
Morali bi uvesti nekaj v stilu Avstralije. Če ilegalno prestopijo slovensko mejo niso upravičeni do nikakršnega azila, sledi globa in takojšen izgon na Hrvaško. S tem pa izgubijo tudi vse možnosti, da Slovenija kadarkoli postane njihov dom. Tako bi se po hitrem postopku ustavilo ilegalne migracije. Dajmo realno pogledat situacijo. Če v Sloveniji ostane samo 1000 teh socialnih turistov bojo po določenem času upravičeni do združitve družin in tako bo vsak od njih pripeljal nekje od 10 pa tja do 30 članov ožje družine. V nekaj letih pa se bo njihovo število podvojilo, glede na to, kakšno rodnost imajo. To bo pa že predstavljalo OGROMEN socialno-varnostni problem. In takrat se bojo odprle oči tudi tistim, ki sedaj mižijo, vendar takrat bo že prepozno...
cairns
# 30.09.2018 ob 16:20
DrKult
Okej in kaj bi rad zdaj povedal? Da naj tistih, ki smo jim podelili azil, ne poskušamo integrirati?

Ne.
1.glede na nacionalnost oz. od kod prihajajo je podeljenih azilov preveč
2.dokazano je da se integrira o majhen % teh ljudi. Integracija je najbolj uspešna takrat ko so se ti ljudje prisiljeni naučiti jezika, navad, zgodovine države v katero so prišli ipd.

Slovenci ki so še pred WW2 odhajali v evropske države, ZDA, Kanado, države Južne Amerike ali celo v Avstralijo so se morali znajti sami. Ekspresno so se naučili jezika, na začetku delali najslabše plačana in najbolj nevarna dela. In večinoma uspeli. Podatki iz prve roke od sorodnikov. Večina se ni samo integrirala ampak celo asimilirala. Tako bi lahko tudi z ilegalnimi migranti.

Po sistemu znajdi se, ne pa da vse bonitete dobijo na pladnju . Uspeh ni bil neprimerno večji.

P.S.
Za podobne bonitete pa se morajo slovenski državljani na vse pretege truditi da jih dobijo. Še na RK, ki naj bi bil humanitarna organizacija, morajo predložiti kar nekaj papirjev, drugače pa sledi:,,Marš ven iz skladišča.''
janez-janezic
# 30.09.2018 ob 14:32
Sem pozabil dodati. Če bi prevzeli Avstralski model tudi ne bi rabili nobenega vladnega urada za oskrbo in integracijo migrantov, ne bi potrebovali dodatnih namestitev na Debelem rtiču, niti ne bi potrebovali nobenih javnih naročil za BIO hrano, varovanje, čiščenje, vzmetnice, lcd televizorje itd... Samo kaj, ko potem en kup prisklednikov ne bi imelo od kje vleči ZELO dobro plačo...
rubin
# 30.09.2018 ob 16:33
Nič nimam če se res tiste preganjane ki jih čaka zelo verjetno smrt sprejme in poskuša integrirati, ampak nikakor pa ne ekonomskih migrantov. Polek tega da se dokazano gre večina socjalni turizem in se tudi po več rodovih ne integrira. Kajti razlog je v mentaliteti, ki jo otrok dobi že zelo zgodaj in se jo iz roda v rod tako prenaša. Gre se za tako agresivno in še plemensko mentaliteto, prežeto s verskim fundamentalizmom. Kajti vprašajte se naslednje : zakaj ni afrika Evropo kolonizirala? Zakaj obratno?
2- poglejte si države, kjer je velika večina evropskega Izvora :
Kanada, Avstralija, nova Zelandija, pa tudi Argentina, ZDA.. S državami podobnega podnebja kjer je večina domorodcev :
Slonokoščena obala, Zimbabve...
Poglejte si raj ki ga ustvari domorodno prebivalstvo..
TIGR
# 01.10.2018 ob 11:24
Sprehodite se do Metelkove in Rog-a, kjer "socialni integriranci" s statusom azilanta veselo dilajo in delajo ostale štale.
Eden izmed njih si je celo postavil mini molilnico in nanjo napisal "alah je velik" v arabščini seveda...

To je realnost o kateri novinarji lažete, zavajate in preprosto ignorirate.
rubin
# 30.09.2018 ob 16:35
Rdeči križ Slovenije... Ja, ta ki je dvakrat eno in isto nepremičnino plačal! Ja tako dela z denarjem..
kromo-som
# 01.10.2018 ob 10:22
Pa imamo smoter posameznikov za privabljanja migrantov. Kaj pa Slovenci?

Slovenci in sploh vsi Evropejci smo pod globalistično okupacijo. Z nami delajo kot pač dela okupator z okupiranim ljudstvom. Kaj si mislimo o njihovem delovanju, jih niti malo ne briga.
no72
# 30.09.2018 ob 17:25
Čeprav je Keber svojega dnarja vreden, pa je vendarle intelektualec, ki ni mogel več gledati RK malverzacij, in je odstopil.
Tu gospodarijo kreature a la Renata Brunskole...
iluzionistka
# 01.10.2018 ob 21:36
homer

ne gre se za to, kaj me prestraši, ampak za to, kaj je zakonito. in tile v državo vstopajo nezakonito, in jih je potrebno deportirati v izvorno državo. al pa vsaj na hr, mejo pa ogradit kot madžari
TIGR
# 01.10.2018 ob 18:30
Homer.
Sprehodi se do Roga in se pozanimaj glede obnašanja dotičnega, ker ga imajo tam poln kufr...o ubogosti tvojih komentarjev in podpori tem pritepencem je pa itak škoda izgubljati besede.

Upam, da si jih par vzameš pod streho kajti samo dejanja štejejo, vse ostalo je navadno pamfletarstvo.
Hardworker
# 01.10.2018 ob 14:38
Rdeči križ je skorumpirana ustanova, preko katere se pere in krade denar. Barabija na kubik.
oziris.va
# 02.10.2018 ob 12:20
firtoh
# 29.09.2018 ob 11:35

Pozdravljam,da delajo na integraciji.


Dosti sreče s tem. Prišel bo čas, ko se bo integracija obrnila ...
iluzionistka
# 01.10.2018 ob 21:34
rk, s tem člankom ste si zapravili moje redne mesečne donacije. in verjamem, da nisem edina, ki je preklicala trajnik

pa tudi dohodnino bom preusmerila drugam. lepo, da pomagate, ampak z mojim denarjem samo tistim, ki so v slovenijo vstopili zakonito. drugače ga pač več ne dobite
kingeston
# 02.10.2018 ob 11:19
z mojim denarjem, seveda.
poleg ilegalnih ekonomskih migrantov pa preveč plačani direktorji rdečega križa...
seveda vse z mojim denarjem...
JBT
# 02.10.2018 ob 05:54
Ne rabijo integracije, prosim ne!

Naj gredo domov, tu ni njihovo domovanje, so le začasno, lahko bi rekli na obisku.
Murko
# 29.09.2018 ob 09:45
Saj, to je temeljni problem.
felixon
# 03.10.2018 ob 19:49
Groza.
felixon
# 03.10.2018 ob 19:50
Rdeči križ za mene ne obstaja več.
DrKult
# 30.09.2018 ob 11:26
cairns: "Vse evropske države ki imajo večje število ilegalnih migrantov ugotavljajo da se ti ne integrirajo, oz. je ta % ekstremno majhen.
Primer Švedska. Namesto integracije je tam getoizacija. Več kot 52 NO-GO con je na Švedskem. Tam so uvedli šerijo, vstop nemuslimanom je skrajno otežen, novinarji so deležni psovk in fizičnih napadov, reševalci, gasilci in policija pa so večkrat tarča strelcev. Požiganje avtomobilov in uničevanje drugega premoženja je stalnica. Kriminal je v strahovitem porastu. Predvsem posilstva. Skratka KAOS.

Mi pa o neki integraciji, učenju jezika, iskanju zaposlitve. Iluzija. Pravi obraz se pokaže šele ko je teh ljudi več na nekem kraju."


Okej in kaj bi rad zdaj povedal? Da naj tistih, ki smo jim podelili azil, ne poskušamo integrirati?
Ker nekako si kopiral samo enega izmed mojih 2 stavkov in ne vidim, kaka je alternativa. Če jim je naša država podelila azil, bodo nekako tu ostali in boljše opcije ne vidim.
Homer.
# 02.10.2018 ob 07:59
@TIGR
Hvala, da si potrdil iracionalen strah do enega, ki te menda ogroža s svojo prisotnostjo.
In ne, za sedaj ne bom jemal pod svojo streho nobenega, ker za to ni nobene potrebe. Če pa bom to počel "jutri" bo to tisti, ki bo imel azil, po tedanji ekonomski ceni, plačnik pa bo morala biti država.

@iluzionistka
tvoje nabijanje ne bom komentiral, ker je na to temo že vse povedano...
Homer.
# 01.10.2018 ob 08:07
Tekmovanje funkcionalno nepismenih....
Zmagajo tisti, ki so bolj nepismeni ........
Homer.
# 01.10.2018 ob 13:34
Si pa res ubogi, če te je prestrašila razgrnjena preproga v smeri Meke......
firtoh
# 29.09.2018 ob 11:35
Pozdravljam,da delajo na integraciji.
Kazalo