V Tovarni sladkorja Ormož je zaposlenih nekaj več kot 200 ljudi. Foto: RTVSLO
V Tovarni sladkorja Ormož je zaposlenih nekaj več kot 200 ljudi. Foto: RTVSLO

Po besedah vodje edine slovenske proizvajalke sladkorja predlagana reforma pomeni težave za celotno sladkorno industrijo v Evropi, za manjše proizvajalce pa še toliko večje.



Evropska komisija opozarja, da bi brez reforme morali zapreti najmanj 60 tovarn, Dogša pa odgovarja, da komisija grozi s težavami, ki bodo predvsem posledica njenih odločitev v preteklosti.

O prihodnosti ormoškega podjetja so govorili na četrtkovi letni skupščini podjetja. Predlagano reformo so ocenili kot potencialno grožnjo uspešnemu poslovanju tovarne, dokončne sklepe pa bo mogoče sprejemati šele, ko bo vsebina reforme dokončno znana.

Veliko alternativ pri proizvodnji sladkorja ni, vprašanje pa je, ali obstajajo prave alternative proizvodnji sladkorne pese. Mi jih ne vidimo, slovenska stroka in politika pa bosta svoje morali jasno povedati v kratkem. Gre za širši problem manj razvitega dela Slovenije, kjer se sladkorna pesa v glavnem tudi prideluje, je dejal Dogša.

Odločitev Evropske komisije, da imata Hrvaška ter Srbija in Črna gora prost dostop s sladkorjem na trg EU-ja, je še dodatno znižala prodajne količine in cene celo pod intervencijsko ceno, kar še poslabšuje okoliščine poslovanja družbe.

Evropska komisija je pretekli teden predlagala, da se z reformo intervencijska cena sladkorja spremeni v referenčno in se postopoma do sezone 2009/2010 zniža za 39 odstotkov. Cena za sladkorno peso bi se po predlogu znižala celo za 42,6 odstotka že v sezoni 2007/2008. Komisija je za omilitev udarca za kmete v predlogu načrtovala kompenzacijo v obliki neposrednih plačil v višini 60 odstotkov znižanja.