Olli Rehn rešitve slovensko-hrvaškega mejnega spora ne bo mogel šteti v svojo kariero. Foto: EPA
Olli Rehn rešitve slovensko-hrvaškega mejnega spora ne bo mogel šteti v svojo kariero. Foto: EPA

"Po šestih mesecih intenzivnih prizadevanj Evropske komisije in po tem, ko smo izčrpali tudi čas 'podaljškov', je zdaj čas, da sosednji državi Hrvaška in Slovenija med seboj govorita in najdeta rešitev," je dejal Rehn.

Komisar Rehn se je namreč udeležil odprtja fotografske razstave Zagreba na sedežu Evropske komisije Berlaymont v Bruslju. "Veselim se dne, ko Zagreb ne bo le mesto, vredno takšne razstave, ampak tudi glavno mesto države članice EU-ja," je še dejal.

"Hrvaška je vse bolj poznana tako med državljani EU-ja kot zunaj unije, zahvaljujoč njeni bogati kulturni dediščini in naravnim lepotam," je uvodoma poudaril komisar Rehn. Našo sosedo je pohvalil tudi za spodbudne rezultate v sektorju ladjedelnic, opozoril pa je, da bo morala pospešiti reforme v pravosodju, okrepiti boj proti korupciji in rešiti vprašanja, povezana s sodelovanjem s haaškim sodiščem.

"V zadnjo fazo do konca leta le ob takojšnji deblokadi"
Rehn sicer meni, da bi bilo v primeru hitre odprave zastoja še vedno mogoče doseči zadnjo fazo pogajanj do konca tega leta, če bo Hrvaška le dosegla rezultate pri reformah, ki jo čakajo. Komisija in prihodnje, švedsko predsedstvo Hrvaško pri doseganju tega cilja po njegovih besedah podpirata.

Komisar dodatnih izjav ni dajal. Viri pri EU so ob tem pojasnili, da ni kaj dodati. "Obe državi dobro vesta, kaj je tisti zadnji centimeter, ki bi ga morali premagati. Rehn na tej točki zagotovo ne bo prevzel nikakršne pobude," so povedali. Ob tem so sicer nakazali, da bi se verjetno bil pripravljen pogovarjati še naprej, če bi državi skupaj prišli z nekim predlogom.