Evropska unija
Italijanski gospodarski minister je dejal, da je ocena prejšnje vlade, ki je predvidela zgolj 0,8-odstotni finančni primankljaj, nerealna. Foto: Reuters

Dodaj v

Rim in Bruselj še daleč od skupnega jezika glede proračuna

Italijanski ministri popoldne znova o proračunu
28. november 2018 ob 13:52
Rim,Bruselj - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Evropska komisija bi zavrnila tudi načrt Rima za 2,2-odstotni računski primanjkljaj, je povedal podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis. Italijanski gospodarski minister: Iščemo pot med omejitvijo porabe in podporo rasti.

Po zavrnitvi italijanskega proračunskega načrta za prihodnje leto, Rim je predlagal 2,4-odstotni primanjkljaj, je podpredsednik italijanske vlade Luigi Di Maio v ponedeljek dejal, da je Italija pripravljena zmanjšati načrtovani proračunski primanjkljaj. Po neuradnih informacijah naj bi ga bili pripravljeni zmanjšati za 0,2 odstotne točke, na 2,2 odstotka. Dombrovskis je v intervjuju za La Stampo poudaril, da bi bila takšna sprememba nezadostna in da mora Rim narediti konkretnejši korak.

Evropska komisija je italijanski proračun zavrnila, ker ta določa, da bo proračunski primanjkljaj prihodnje leto predstavljal 2,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), potem ko je prejšnja italijanska vlada predvidela trikrat manjši primanjkljaj (0,8 odstotka BDP). Po načrtu se bo dolg ustavil pri 130 odstotkov BDP-ja, kar je druga največja zadolženosti v EU, takoj za Grčijo.

Italijanski finančni minister Giovanni Tria je danes dejal, da si vlada prizadeva poiskati vmesno pot, da bi omejila javno porabo, hkrati pa podprla gospodarsko rast. V senatu je Tria dejal, da "vlada išče finančni prostor za izboljšanje ravnotežja med potrebo po podpori rasti in potrebo po vzdržnosti javne porabe". Reuters sicer poroča, da sta dva njegova vira poročala, da bi vlada lahko znižala načrtovani primanjkljaj na 2 odstotka BDP-ja. Tria je še dejal, da je bila ocena prejšnje vlade popolnoma nerealna in da je bilo v preteklosti zelo malo narejeno za podporo gospodarski rasti. Ob tem je še dodal, da se rast upočasnjuje hitreje od napovedi pred nekaj meseci.

Popoldne bodo o proračunu znova razpravljali ključni ministri vlade.

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
Grešnica
# 29.11.2018 ob 16:44
Medtem, ko je najnovejši predlog slovenskega proračuna za EK ocenjen kot "TVEGAN" zaradi še vedno prisotnih "strukturnih neskladij" (beri: preveč javnih odhodkov). Ampak to za našo vlado sploh ni problem, čeprav nam na leto zbeži po 10.000 mladih in izobraženih.

Vlada se raje ukvarja z zmanjševanjem pluralizma ("sovražni govor"), ker drugače ne zmorejo, ekonomska svoboda (kjer nam rating vztrajno pada) pa jim je trn v peti...socializma.
pobrisan
# 28.11.2018 ob 14:11
Kako je pa z našim predlogom proračuna za 2019? Kolikor je znano, so ga tudi nam zavrnili. V njem ni bilo predvidenih novih izdatkov za JS in pokojnine.
pobrisan
# 28.11.2018 ob 15:23
@dude

pa so ga zavrnili, ker ni vseboval novih odhodkov. Kar pozanimaj se. Tudi na tem portalu je pisalo o tem.
svmaria
# 29.11.2018 ob 21:20
Tore,

quota100 bo stala circa 8mrd na leto. Če so stare vlade lahko dale 35mrd za reševanje nemških in francoskih bank, več miljard italijanskim bankam, miljardne subvencije naftašem in organizatorjem iger na srečo, lahko nova vlada komot naredi to pa še državljanski temeljni dohodek, ki stane okoli 10mrd.
Italijo so prejšnje vlade spravile v gnoj. Z nadaljevanjem iste politike je nemogoče zmanjšat dolg, ki se je po politikah starih vlad v zadnjih 7. letih povečal za več kot 300mrd.
Če mi zdravilo ne pomaga, bom probal drugo... normalno
Italija ima 50mrd letnega presežka med izvozom in uvozom, je druga proizvodna sila v evropi, med desetimi gospodarstvi na svetu, njen skupen dolg (javni, podjetij, družin) je med najmanjšimi v evropi... ni to neka grčija ali poljska...
Bruselj se je lotil prevelike zverine in če ne bodo dali mira si bodo polomili zobe in euro bo preteklost...
Po drugi strani pa so to zadnji trzljaji zombijev v odhodu maja meseca....
tore
# 29.11.2018 ob 11:50
Če je Poljska lahko znižala upokojitveno starost s 67 dol, zakaj je nebi Italija?

Ker ima I 132% dolga (ki se že 4 leta ne znižuje), PL pa 50%. Kdo jim bo pa posodil drugo leto 200 mrd, če bodo še povečevali javni dolg. To je tako, kot da bi posojilodajalec delal samomor.
https://tradingeconomics.com/italy/government-debt-to-gdp

Pa tudi, pokojnina v višini 90% plače je ob 132% dolga nevzdržen luksuz. Pravzaprav je tragikomično.

Ko bodo pomrli dedki in babice, ki s pokojninami prezivljajo vnuke in njihove druzine, bo sodu izbilo dno. Kdo bo potem dal kruh na mizo familijam, ki ze zdaj komaj zivijo.
Potem bodo pa šli delat dela, ki jih sedaj opravljajo migranti, medtem ko oni čakajo na boljšo priložnost. Hecno, enako je pri nas.
oleander_in_pes
# 29.11.2018 ob 00:31
Ko bodo pomrli dedki in babice, ki s pokojninami prezivljajo vnuke in njihove druzine, bo sodu izbilo dno. Kdo bo potem dal kruh na mizo familijam, ki ze zdaj komaj zivijo.
Ce je Poljska lahko znizala upokojitveno starost s 67 dol, zakaj je e bi Italija?
In se, ce bo sedanja vlada sledila Bruslju ne d bi karkoli spremeni,a na bolje, potem sledi
kaos. Sedanje situacije imajo nasi sosedje cez glavo, in mocno upam, da bodo pregovornega bika zgrabili za roge.
dude
# 28.11.2018 ob 14:30
@pobrisan
Niso nam ga zavrnili. Izmisljujes si podatke. Nekaj so komentirali o proračunski neskladnosti, samo to je popolnoma druga reč kot "zavrnili so nam proračun".
svmaria
# 04.12.2018 ob 09:07
politike bruslja
svmaria
# 04.12.2018 ob 09:07
Tore,

zaradi politike, ki nima ceze z realnostjo.
tore
# 30.11.2018 ob 14:53
@svmaria
Povečevanje že tako ogromnega dolga (znižanje upokojitvene starosti, utd), vsekakor ne vodi v pravo smer.
Par dni nazaj se je tako Unicredit zadolžil (izdal obveznice) po skoraj 8% obrestni meri.
[url="https://www.breakingviews.com/cons
idered-view/pimco-makes-christmas-turkey-out-of-unicredit/"]https://www.breakingviews.co
m/considered-view/pimco-makes-christmas-turkey-out-of-unicredit/
[/url]
Le zakaj ?
veza
# 30.11.2018 ob 03:27
Evropska komisija bi zavrnila tudi načrt Rima za 2,2-odstotni računski primanjkljaj, je povedal podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

no, potem pa naj ostane pri 2,4, hehehe, Italijani so zviti, rešujejo jih Arabski naftni mogotci, prihrankov pa imajo še vedno veliko, zanimivo, ne?
tore
# 28.11.2018 ob 15:55
http://www.ansa.it/english/news/politics/2018/10/11/pension-reform-adds-100-bn-to-debt-boeri_d5d006b6-cfe2-4e8f-a0e5-d0f15894dbba.html

Predvolilne obljube so nekaj, realnost pa nekaj drugega.
Predvideno zmanjšanje upokojitvene starosti iz sedanjih 67 let, bi dodalo še 100 mrd evrov več v javni dolg, ki je že tako ogromen. Po novem bi se seštela starost + delovna doba = 100 (na primer 62 + 38 = 100). In to ob tem, da si izplačujejo pokojnine v višini cca 90% plače (mi 57%). Kot da se mal hecajo.
Kazalo