"Verjamem, da lahko dosežemo napredek glede irskega varovala," je premierka dejala poslancem ob predstavitvi t. i. načrta B, potem ko je parlament v Londonu prejšnji teden z veliko večino zavrnil dogovor, ki ga je njena vlada dosegla z EU-jem. Dodala je, da se bo o morebitnih spremembah posvetovala s poslanci, "s sklepi teh pogovorov pa bo šla nazaj v EU".

Theresa May je predstavila načrt B. Kot je dejala, bi nov referendum škodoval socialni koheziji, saj bi spodkopal vero v demokracijo. Foto: EPA
Theresa May je predstavila načrt B. Kot je dejala, bi nov referendum škodoval socialni koheziji, saj bi spodkopal vero v demokracijo. Foto: EPA
Evropskim državljanom ne bo treba plačati 73 evrov

Britanska premierka je tudi odpisala dajatev v višini dobrih 73 evrov za evropske državljane, ki si bodo po britanskem izstopu iz Unije želeli urediti prebivališče na Otoku.

Ob tem je britanska premierka napovedala, da se bo vrnila v Bruselj na pogovore o meji na irskem otoku, in zagotovila, da bo njena vlada pustila pri miru velikonočni sporazum. To pomeni, da ne bo vrnitve nadzora na meji med Irsko in britanskim delom irskega otoka.

Po srečanju s predstavniki strank je izrazila obžalovanje, da vodja laburistov Jeremy Corbyn v pogovorih ni sodeloval, in izrazila upanje, da si bo premislil. Med možnimi potmi, ki bi jih lahko ubrala Velika Britanija, je omenila izstop brez dogovora. Druga je podaljšanje 50. člena pogodbe o EU-ju. "Evropska unija ne bo privolila v podaljšanje, če ne bomo imeli jasnega načrta," je opozorila. Ponovila je, da odpoved brexitu ni prava pot. Ob tem je znova poudarila, da drugi referendum o brexitu ni rešitev, in vztrajala, da je treba spoštovati izide prvega.

Kot poroča Reuters, ima premierka zelo zahtevno nalogo: prepričati mora Bruselj, da bo ponovno odprl pogajanja, in potem zagotoviti dovolj sprememb v dogovoru, da bo zanj glasovalo vsaj 115 poslancev, ki so prejšnjič glasovali proti dogovoru. Proti dogovoru je namreč glasovalo 432 poslancev, 202 pa ga je podprlo.

Vodja laburistov Foto: EPA
Vodja laburistov Foto: EPA

Corbyn: Mayeva se ne zaveda stopnje nasprotovanja
Po premierkinem govoru je Corbyn znova ponovil svoje stališče, da mora Mayeva izključiti možnost brexita brez dogovora in prenehati trošiti denar davkoplačevalcev za primer tega scenarija. Po njegovih besedah Mayeva zanika oz. se ne zaveda visoke stopnje nasprotovanja opozicije njenemu dogovoru. Tudi škotski nacionalisti so premierko pozvali, možnost izstopa brez dogovora "umakne z mize".

V britanskih medijih so se po govoru premierke pojavile kritike, da je "načrt B pravzaprav načrt A", kar pomeni, da poslancem ni ponudila ničesar novega.

Kot poroča BBC, so laburisti v uradnem amandmaju predlagali, da bi poslanci morali imeti na izbiro druge možnosti, kot je tesnejši odnos z Evropo (kot je sicer cilj stranke) s trajno carinsko unijo. Ob tem tudi predlagajo, da bi poslanci odločali o možnosti novega referenduma o katerem koli načrtu brexita, ki bi ga potrdil spodnji dom poslancev. Corbyn pravi, da bi amandma omogočil poslancem, da "končajo zastoj brexita" in preprečijo "kaos," ki bi ga povzročil izhod iz EU-ja brez dogovora.

Odzivi v drugih državah EU-ja na najnovejše dogajanje na Otoku so skopi: nemški minister za EU Michael Roth je v ponedeljek dejal, da si niti William Shakespeare ne bi mogel zamisliti brexitovske tragedije takih razsežnosti. "Velikokrat sem že rekel, da Shakespeare ne bi mogel bolje napisati tragedije, ki smo jih zdaj priča v Veliki Britaniji," je za nemško televizijo ARD dejal Roth, ki je ob tem dejal, da ostajajo vrata EU-ja Britancem vedno odprta.