Nicolas Sarkozy v vstopu Hrvaške, pa tudi Srbije v EU vidi rešitev za stabilnost regije. Foto: MMC RTV SLO
Nicolas Sarkozy v vstopu Hrvaške, pa tudi Srbije v EU vidi rešitev za stabilnost regije. Foto: MMC RTV SLO

Na novinarski konferenci na vprašanje, ali je to zaradi groženj Slovenije z blokado sploh še mogoče, ni želel odgovoriti. Priznal je sicer težave naše sosede na poti v Unijo, vendar pa, kot je dejal, mnenja o tem, kdaj točno bo vstopila, ne more dati.

Kot je še poudaril francoski predsednik, je v interesu Evropske unije, da države zahodnega Balkana, vključno s Srbijo, postanejo del povezave. Predlagal pa je tudi, da zagotovila, ki so jih evropski voditelji dali Irski v zameno, da bo ponovila referendum o Lizbonski pogodbi, vnesejo v pristopno pogodbo s Hvaško.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso pa je dejal, da gre za zelo občutljivo dvostransko vprašanje. Vendar pa je zanj prav dejstvo, da obstaja datum za mogočo včlanitev Hrvaške, dodatna spodbuda za skupno iskanje rešitve. "Z vsemi močmi si prizadevamo za rešitev," je dejal.

Swoboda: "Plan B" je nesmisel
Poročevalec za Hrvaško Hannes Swoboda pa je komentiral tudi sporni zakon o igriščih za golf. Kot je dejal, zakona ne pozna dobro, vendar če je odločitev v nasprotju s končno rešitvijo mejnega vprašanja, bi bila po njegovih besedah obžalovanja vredna. Kot nesmisel pa je označil namigovanja o "načrtu B", v skladu s katerim naj bi Hrvaška, če ne bi rešila težav s Slovenijo, našla kako drugo pot za vstop v EU.

E. S.