Časa za dogovor počasi zmanjkuje. Foto: Reuters
Časa za dogovor počasi zmanjkuje. Foto: Reuters

Schäuble je izrazil presenečenje, da iz Aten prihajajo novice o skorajšnjem dogovoru, s katerim bi Grčija prišla do zadnjega obroka mednarodne pomoči in se tako izognila bankrotu, saj niso dosegli nekega napredka v pogajanjih med tremi institucijami in grško vlado.

Predtem so se pojavile neuradne informacije, da so tehnični strokovnjaki grške pogajalske skupine in mednarodnih posojilodajalcev začeli pripravljati osnutek dogovora, kar bi pomenilo prvi večji premik po štirih mesecih. Z dogovorom med Atenami in predstavniki mednarodnih upnikov - Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) - bi se za Grčijo sprostilo 7,2 milijarde evrov.

Osnutek dogovora naj bi vključeval kompromis glede grškega proračunskega presežka, reforme davka na dodano vrednost, pokojninske reforme in odpisa dolga. Atene sicer vztrajajo, da ne bodo privolile v nadaljnje zniževanje plač in pokojnin.

Grški premier Aleksis Cipras je po današnjem obisku grškega finančnega ministrstva dejal le, da so s posojilodajalci "v zadnji fazi pogajanj in zelo blizu sklenitve dogovora". Dodal je, da bo kmalu lahko predstavil več podrobnosti.

Podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis je sicer predtem dejal, da ostaja še nekaj odprtih vprašanj glede proračunskih ciljev, pokojnin in trga delovne sile.

Denarja zmanjkuje
Grška vlada je v zadnjih dneh v javnost pošiljala nasprotujoče si signale v povezavi s svojimi financami, vendar pa je že dolgo znano, da državi počasi zmanjkuje denarja. Brez sklenjenega dogovora Grčija ne bo dobila novega obroka pomoči, to pa bi lahko pomenilo bankrot. Atene morajo namreč 5. junija IMF-u plačati 300 milijonov evrov, do konca junija pa pri tej ustanovi poravnati skupno 1,6 milijarde evrov.

Medtem pa se krepijo pozivi obema stranema k čimprejšnji sklenitvi dogovora. Ameriški finančni minister Jack Lew je pred prihodom na srečanje skupine industrijsko najrazvitejših držav G7 v Dresdnu dejal, da mora biti grška dolžniška kriza hitro rešena, da se ne bi zgodile večje "nesreče". Dodal je, da je v interesu vseh vpletenih, da se zadeve razpletejo brez nove krize.