Slovenija je - kot velika večina članic Unije - v postopku zaradi presežnega javnofinančnega primanjkljaja. Rok za njegovo zmanjšanje pod tri odstotke BDP-ja, kar kot zgornjo mejo opredeljujejo evropska pravila, je leto 2013. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija je - kot velika večina članic Unije - v postopku zaradi presežnega javnofinančnega primanjkljaja. Rok za njegovo zmanjšanje pod tri odstotke BDP-ja, kar kot zgornjo mejo opredeljujejo evropska pravila, je leto 2013. Foto: MMC RTV SLO
Slaba gospodarska napoved za EU in Slovenijo

"Okrevanje je na vidiku, toda gospodarske razmere ostajajo krhke, med članicami Unije še vedno obstajajo velike razlike," je napoved komentiral komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn. V gospodarski napovedi, ki jo je danes v Bruslju objavila Evropska komisija, naj bi države v evroobmočju prihodnje leto beležile enoodstotno, celoten EU pa 1,3-odstotno rast.

Napoved izboljšanja stanja v javnih financah
Za letos je komisija tako za območje evra kot za celoten EU potrdila februarsko napoved glede rasti - v območju evra se bo bruto domači proizvod (BDP) skrčil za 0,3 odstotka, v celotni Uniji pa bo rast ničelna.

Stanje v javnih financah se na splošno izboljšuje. Javnofinančni primanjkljaj v območju evra se bo po napovedi komisije s 4,1 odstotka BDP-ja v lanskem letu letos znižal na 3,2 odstotka BDP-ja, prihodnje leto pa na 2,9 odstotka, v celotnrm EU-ju pa s 4,5 odstotka v lanskem letu na 3,6 odstotka oziroma na 3,3 odstotka BDP-ja. Pravila zgornjo mejo primanjkljaja opredeljujejo pri treh odstotkih BDP-ja.

Javni dolg držav se bo še zviševal
S pravili omejen javni dolg na 60 odstotkov BDP-ja se bo še zviševal, napoveduje Evropska komisija, a počasneje. V evroobmočju naj bi tako letos znašal 91,8 odstotka BDP-ja, prihodnje leto pa 92,6 odstotka BDP-ja, v celotnem EU-ju pa 86,2 oziroma 87,2 odstotka BDP-ja.

Brezposelnost ostaja visoka
Območju evra
komisija za letos in prihodnje leto napoveduje 11-odstotno brezposelnost, celotnemu EU-ju pa za obe leti 10,3-odstotno.

Položaj Slovenije slabši od ostalih držav
Slovenija bo letos beležila 1,4-odstotno krčenje BDP-ja, prihodnje leto pa 0,7-odstotno rast, je napovedala Evropska komisija. Javnofinančni primanjkljaj se bo po njeni napovedi letos znižal na 4,3 odstotka BDP-ja, prihodnje leto pa na 3,8-odstotka BDP-ja. V obeh primerih je položaj Slovenije slabši od povprečja v območju evra.

Javni dolg Slovenije bo po napovedih komisije sicer še vedno bistveno pod povprečjem območja evra, a le nekoliko pod referenčno mejo 60 odstotkov BDP-ja, saj vztrajno raste. Letos naj bi znašal 54,7 odstotka BDP-ja, prihodnje leto pa 58,1 odstotka BDP-ja.

Brezposelnost v Sloveniji naj bi rasla, a pod evropskim povprečjem
Raste tudi stopnja brezposelnosti, čeprav je še vedno pod povprečjem območja evra. Slovenija bo po napovedih komisije letos beležila 9,1-odstotno brezposelnost, prihodnje leto pa 9,4-odstotno, medtem ko je bila ta lani še 8,2-odstotna.

Slaba gospodarska napoved za EU in Slovenijo