Swoboda ni najbolj navdušen nad napredkom Hrvaške in opozarja na posledice uveljavitve ERC-ja. Foto: MMC RTV SLO
Swoboda ni najbolj navdušen nad napredkom Hrvaške in opozarja na posledice uveljavitve ERC-ja. Foto: MMC RTV SLO
Hrvaška se je znašla v precepu EU-ja. Foto: EPA

Tako je zapisal poročevalec parlamenta o napredku Hrvaške Hannes Swoboda v poročilu za leto 2007. S svojo potezo je Hrvaška "kršila dogovor, dosežen leta 2004 z italijanskimi in slovenskimi oblastmi", še piše v osnutku.



Swoboda pozdravil arbitražo
Ob tem je Swoboda pozdravil splošni dogovor glede arbitraže med hrvaškim in slovenskim premierjem, obe strani pa pozval, naj "uresničita ta dogovor in sprejmeta izid arbitraže z jasno odločitvijo v parlamentih obeh držav". Arbitražo je Swoboda sicer prvič predlagal že marca lani.

V aprilskem poročilu o napredku Hrvaške je bila sicer omenjena možnost posredovanja tretje strani v sporu med Slovenijo in Hrvaško, kar je slovenska politična skupnost na čelu z Borutom Pahorjem in Lojzetom Peterletom sprejela pozitivno.

Sanader: Poročilo je podpora Hrvaški
Hrvaški premier Ivo Sanader je poročilo v splošnem označil kot dobro, saj napredek, ki ga je dosegla Hrvaška, pa tudi izzive, s katerimi se sooča, postavlja v pozitiven kontekst. Še več, dejal je, da njegovo poročilo ocenjuje kot podporo Hrvaški. Tistega dela, ki omenja spor okoli ERC-ja, ni natančneje komentiral, ponovil je le, da je predlagal srečanje vseh zainteresiranih strani.

ERC kot povod za vladno krizo?
Medtem hrvaški časnik Nacional poroča, da premier Ivo Sanader vztraja pri trdih stališčih glede ERC-ja zgolj zaradi zahteve svojih koalicijskih partnerjev iz Hrvaške kmečke stranke (HSS), čeprav bi se odpovedal takšnim stališčem, ker se zaveda, da tvega ustavitev pogajanj z EU-jem in vladno krizo.

Neimenovani vir iz HDZ-ja, na katerega se sklicuje Nacional, trdi, da se v vladi zavedajo, da so se po nepotrebnem zapletli v igro z ERC-jem. Edini izhod je dogovor z Italijo, potem pa bo tudi Slovenija morala popustiti, ker razveljavitev odločbe sabora ni sprejemljiva.