Evropska unija
Madžarska
Evropsko sodišče poudarja, da morajo vse države na svoja pleča prevzeti del bremena, ki je nastalo z migrantsko krizo. Foto: EPA
Peter Szijjarto
"Politiki so posilili evropsko zakonodajo in evropske vrednote. Ta odločitev praktično in odprto uzakonja moč EU-ja nad državami članicami," je dejal. Foto: Reuters
Begunci na Sredozemskem morju
Po shemi, ki bo potekla konec meseca, bi sicer morali premestiti več kot 98.000 beguncev, a so jih doslej manj kot 28.000. Foto: Reuters
VIDEO
Razsodba glede begunskih kvot

Dodaj v

Slovaška sprejema sodbo glede kvot; Madžarska: Gre za neodgovorno odločitev

Slovenija je sprejela 217 od predvidenih 567 beguncev
6. september 2017 ob 09:30,
zadnji poseg: 6. september 2017 ob 13:01
Luxembourgu - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Sodišče Evropske unije v Luksemburgu je zavrnilo tožbi Madžarske in Slovaške glede sprejema beguncev, kar pomeni, da morata sprejeti begunce iz Italije in Grčije. V Bratislavi so sodbo sprejeli, v Budimpešti so ostri: politiki so posilili evropsko zakonodajo in vrednote.

"Sodišče zavrača dejanja Slovaške in Madžarske zoper začasne mehanizme glede obveznega premeščanja prosilcev za azil," je v izjavi zapisalo Evropsko sodišče s sedežem v Luxembourgu. "Mehanizem dejansko pomaga in omogoča Grčiji in Italiji, da se spopade s posledicami migrantske krize leta 2015. Gre za sorazmeren mehanizem."

"Odločitev sodišča je neodgovorna, in menimo, da odločitev ogroža varnost vse Evrope," je bil v odzivu na sodbo oster madžarski zunanji minister Peter Szijjarto, ki je napovedal, da bo Madžarska uporabila vsa pravna sredstva proti sodbi, ki jo je označil za politično, in ne pravno ali strokovno. "Politiki so posilili evropsko zakonodajo in evropske vrednote. Ta odločitev praktično in odprto uzakonja moč EU-ja nad državami članicami," je dejal in dodal, da se bodo, če bo Evropska komisija še naprej vsiljevala institut obveznih kvot za preselitev, še naprej borili proti temu. "Resničen boj se začenja zdaj. Uporabili bomo vsa pravna sredstva za zagotovitev, da ne bo sprejeta nobena odločitev o tem, kdo lahko vstopi v Madžarsko," je še dejal.

V odzivu na sodbo so iz Bratislave sporočili, da s stisnjenimi zobmi sprejemajo sodbo. Slovaška se želi uvrščati v jedro Evropske unije in biti solidarna, je dejal premier Robert Fico. Ob tem je znova poudaril, da je odločitev Evropske unije o uvedbi kvot krivična. Begunci sploh ne želijo priti na Slovaško, je dejal. "Naj zgradimo zidove, da bodo ostali pri nas?" se je vprašal in dodal, da se mu zdi bolj smiselno, da bi njegova država okrepila dejavnosti pri skupnem varovanju zunanjih meja EU-ja.

AI pozdravlja razsodbo
"Današnja razsodba kaže, da se nobena države ne more skriti pred odgovornostjo glede beguncev. Slovaška in Madžarska sta se skušali izmuzniti iz evropskega sistema solidarnosti, toda pri zaščiti ljudi, ki bežijo pred nasiljem in preganjanjem, mora vsaka država odigrati svojo vlogo," so v odzivu na razsodbo zapisali v Amnesty International.

Madžarska in Slovaška sta že ob sprejemanju sheme o premeščanju beguncev iz Italije in Grčije glasovali proti, a ju je večina članic EU-ja preglasovala. Evropski predpis ju tako zavezuje, da sprejmeta 1.300 oziroma 900 ljudi. Madžarska doslej ni nobenega človeka, Slovaška jih je 16, a vztraja, da obvezujočim kvotam nasprotuje.

Pred sodiščem sta državi trdili, da je Svet, kjer so zastopane članice, s sprejetjem sheme presegel svoje pristojnosti. Čeprav sta bili tožnici le dve, tudi druge članice le počasi izpolnjujejo zaveze. Komisija je zaradi tega Madžarski, Češki in Poljski poslala že dva opomina, naslednji korak je lahko tožba.

Po tej shemi, ki bo potekla konec meseca, bi sicer morali premestiti več kot 98.000 beguncev, a so jih doslej manj kot 28.000. Celotne številke tudi ni mogoče doseči, saj vsaj doslej v Grčiji in Italiji sploh ni bilo toliko upravičenih do preselitve.

Notranja ministrica Gyerkeševa se je včeraj v pogovoru s podpredsednikom komisije Timmermansom o azilni reformi izrecno zavzela za oblikovanje evropskega mehanizma, ki bi v primeru nesorazmernega povečanja migracijskega pritiska na državo članico omogočil hitro in učinkovito pomoč tej članici, a bi to uredila ločeno od dublinske uredbe.

Juncker odgovoril Orbanu
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je medtem v odgovoru na zahtevo madžarskega premierja Viktorja Orbana po povračilu stroškov za ograjo na južni madžarski meji, s katero je Madžarska zajezila migrantski tok čez svoje ozemlje zapisal, da je solidarnost dvosmerna cesta. "So časi, ko država članica lahko pričakuje pomoč, in časi, ko mora biti v zameno pripravljena dati svoj prispevek," je poudaril Juncker in zapisal, da je Unija Budimpešti že odobrila znatna sredstva za soočenje z migracijami, tudi za zaščito južnih madžarskih meja, ki so hkrati zunanje meje EU-ja. "In solidarnost ni jed po izbiri, ki jo je mogoče izbrati za upravljanje meja, in zavrniti, ko gre za izpolnjevanje odločitev o premestitvi, ki smo jih sprejeli skupaj," je še dodal vodja Evropske komisije.

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
frgo
# 06.09.2017 ob 09:43
Kje oni vidijo begunce?

Oni jih ne, MMC pa
Tetameta
# 06.09.2017 ob 09:40
Kje oni vidijo begunce?
vnk
# 06.09.2017 ob 09:50
Drugace jih bodo pa s tanki na silo prepeljali? Samo so pa bebci, da vsiljujejo ljudi, ki jih noben noce in s katerimi bo se kup problemov, zavoljo neke ideologije in s tem ogrozijo stabilnost EU, ki zelo dobrodosla po dveh velikih vojnah, ki nista bili tako dalec nazaj. Prav na bruhanje mi gre nesposobnost politikov, ki dopustijo da Ahmed z zeljo po nemski socialii destabilizira naso regijo.
Eska
# 06.09.2017 ob 09:56
Namen ustanovitve vsake skupnosti, tudi države, je v zaščiti interesov članov - ljud. Države imajo meje v ta namen. Vsiljevanje tujcev presega osnovni namen države.
xes
# 06.09.2017 ob 09:52
Pravo vprašanje je, če si begunci sploh želijo na madžarsko in v slovaško ... jih bodo tam zadrževali pod prisilo če bodo hoteli oditi v nemčijo?
NzA
# 06.09.2017 ob 10:06
https://images.dailykos.com/images/11331
1/large/AfricaPopGrowUNfigure-1.gif?1414505016

Za vse nadobudne podpornike, ki zagovarjajo, kako to "pomaga" Afriki, prosim lepo, zresnite se. Treba jim je nuditi pomoč v Afriki, NI PROSTORA ZA VSE TE LJUDI V EVROPI. Obenem pa se niti ne asimilirajo, tako da... tratim besede na tem forumu.

2 leti nazaj sem se vozil proti Makedoniji in gledam "nemške" oznake v avtomobilih in vse kar sem vidil so bile burke, Turki, vse razen samih Nemcev.

NE BOM PODPIRAL ETNIČNEGA GENOCIDA, že sedaj vsiljujejo svoje kulturne prvine, samo poglejte v Veliko Britanijo ali Nemčijo, burka je postala sprejemljiva, vse kar žali njihovo kulturo je prepovedano... v lastni državi... ma halo, zresnite se, prosim, to kar delate je žalostno...
The Ghost P.
# 06.09.2017 ob 10:03
Poljska je sprejela ogromno ukrajinskih beguncev, pa to ne šteje očitno?
pobrisan
# 06.09.2017 ob 09:48
Ta shema ne deluje. Tiste migrante, ki ne dobijo azila je treba čimprej vrniti v izvorne države, ne pa da se "izgubijo" in ilegalno živijo v EU. V Italiji dobijo skoraj 500€ žepnine in zastonj stanovanje in hrano. Ni čudno, da jih prihaja vedno več.
TIGR
# 06.09.2017 ob 09:58
A je kdo pričakoval drugačno sodbo "neodvisnega" sodišča?
sportniik
# 06.09.2017 ob 09:38
Naj se raj ukvarjajo kak bojo tiste države kjer so problemi zrihtal. Ne pa da v tistih državah delajo problema; npr. s prodajo orožja.
patriot1970
# 06.09.2017 ob 10:15
Nobene omembe da Madžarska nudi azil Iranki kateri je bil azil zavrnjen na Švedskem?!
So pozitivne novice o Madžarski prepovedane?
https://twitter.com/V_of_Europe/status/8
97460061890633728
SpicyWeiner
# 06.09.2017 ob 09:48
Tudi če jih bodo morali sprejeti, sem prepričan, da jih bodo zaprli v neko begunsko taborišče in bodo pač tam morali počakati na konec vojne v domovini in eventualno deportacijo.
brkotas
# 06.09.2017 ob 10:05
Eu je diktatura do amena.Poglejte kaj delajo.Ta Eu bo propalo cez kaki dve leti.Nasi poltiki so pa tako in tako izdajalci naroda vse kar delajo je proti drzavlajnom.Posiljamo vojsko na Ruske meje z lazmi kaj so nam naredili zahod.Nlb hocejo da jim prodamo tako kot Grki.Arbitraze ne spostujejo.Teran smo izgubili.Skratka vse bomo izgubli.Dokler je se cas se moramo prestavit za vzhod drugace smo v zelo hudih problemih.
anny22
# 06.09.2017 ob 10:12
Kako že pravijo južno od Kolpe: "Ne priznajem ja ovaj sud!" :)

EU je totalna diktatura. Možno, da je to vedno bila, le videli nismo.
Elaphe
# 06.09.2017 ob 10:51
Begunce naj sprejme Nemčija, ker jim je Merklova obljubila azil. Slovaki, Madžari, Poljaki jim ga niso. Ni korektno (ne do drugih držav ne do beguncev), da nekomu najprej obljubiš azil, potem pa ga pošlješ v drugo državo. Potem ko je Merklova zagovotovila, da bo do zaščite v Nemčiji upravičen vsak, se je na pot podal marsikdo, ki se drugače ne bi.
patriot1970
# 06.09.2017 ob 10:18
Sodišče je zavrnilo tožbi Madžarske in Slovaške proti kvotam beguncev

Pričakovano! Bil bi čas da vložijo tožbo proti Merklovi zaradi destabilizacije Evrope, suspenziji Schengena in ogrožanju varnosti Evropejcev zaradi nekontroliranih ilegalnih vstopov v Evropsko območje!
Untamle
# 06.09.2017 ob 10:40
Tole bo slabo. Zdaj gre dobesedno za prisilo oz voljo proti državi (redkima s hrbtenico). Kar ne bo dobro.
Titomir
# 06.09.2017 ob 10:32
Po tej shemi, ki poteče konec mesca, bi sicer morali premestiti več kot 98.000 beguncev, a so jih doslej manj kot 28.000. Celotne številke tudi ni mogoče doseči, saj vsaj doslej v Grčiji in Italiji sploh ni bilo toliko upravičenih do preselitve.

To vam govorimo že od leta 2015
janm
# 06.09.2017 ob 10:48
Dokler bodo lahko, bodo drli gor. Pandorina skrinjica je odprta.
A tiste, ki podirajo ograje v Ceuti, ste videli ? A to so nasi bodoci sodrzavljani, al kako ?
kunta kinte
# 06.09.2017 ob 10:14
beguncev praktično ni več,Sirija bo čez 3-4 mesece spucala glavorezce na marginalno številko
delfino_
# 06.09.2017 ob 10:49
Vojna v Siriji se bliža koncu, le mali delež države okrog Dejr Zora je še oblegan. Samo letos se je že 600.000 ljudi vrnilo na svoje domove. Alep in Damask se obnavljata in življenje se vrača na stare tirnice.
Medtem ko v Evropo še vedno vdirajo migranti in tok se ne ustavlja. Kdo je tu nor?
ST11
# 06.09.2017 ob 10:25
Banda, kot bi jaz povabil Mrkelco k sebi domov, gostiti bi jo moral pa sosed.
saturnsky
# 06.09.2017 ob 10:18
Vsi ki vidijo, vidimo, nimajo zadržkov, ki jim je pogled jasen,neoviran hitro ugotovimo, da je vseskupaj, zelo načrtna Islamizacija Evrope. Seveda so žrtve tile ki so preganjani v Evropo. Kaj pa mi, potencialne, pozneše, prav od teh žrtve?
luka101
# 06.09.2017 ob 10:40
1) Nemška policija se je znašla na udaru, potem ko je njen tiskovni predstavnik pozval ženske, naj tečejo v parih in ne same. Opozorilo je sledilo brutalnemu posilstvu v Leipzigu, ko je moški napadel in posilil žensko, ki je sama tekla v parku, poroča Russia Today.

2) Namestnik poljskega pravosodnega ministra je sporočil, da bo Poljska od Italije zahtevala izročitev štirih moških, osumljenih nedavnega skupinskega posilstva poljske turistke na plaži v italijanskem letovišču Rimini.

Prva novica od danes, druga od včeraj ... Takih novic je na žalost vsak dan nekaj ... Tudi Slovenija jih ne bi smela sprejemati!
delfino_
# 06.09.2017 ob 10:25
Nikjer na svetu ne obstaja nobena direktiva, kjer piše da je neka država prisiljena sprejemat migrante z drugega konca sveta. EU je ena velika farsa.
In če si preglasovan, ne pomeni da se moraš kljubvsemu temu podredit. Kje je tle demokracija? Aja, je ni...
patriot44x2
# 06.09.2017 ob 10:01
No pa padajo maske proti Evropejcev.
DrKult
# 06.09.2017 ob 10:21
Evropa, zapri meje!
Resnica123
# 06.09.2017 ob 10:35
Lidl ze brise krscanske krize s produktov svojih trgovin, medtem ko pusca muslimanske simbole.
megan
# 06.09.2017 ob 10:24
Po tej shemi, ki poteče konec mesca, bi sicer morali premestiti več kot 98.000 beguncev, a so jih doslej manj kot 28.000. Celotne številke tudi ni mogoče doseči, saj vsaj doslej v Grčiji in Italiji sploh ni bilo toliko upravičenih do preselitve.

To veliko pove. Samo v Italijo je v enem letu menda prišlo 600.000 ilegalnih prišlekov, pa vseeno skupaj s tistimi, ki so prišli v Grčijo ni 98.000 takih, ki bi bili upravičeni do preselitve v druge države EU. Tu se vidi, koliko jih je morda upravičenih do azila. Vsi ostali pa so "upravičeni" do preselitve tja, od koder so prišli.
Titomir
# 06.09.2017 ob 12:04
Prvo naj EU deportiraa vse tiste, ki nimajo pravice, do premestitve.
oziris.va
# 06.09.2017 ob 11:23
Ja, vojna v Siriji se bliža koncu, v Evropi pa počasi vre.
Krimsky
# 06.09.2017 ob 11:20
Naprtiti suvereni državi, da rešuje probleme, ki so jih načrtno in zavestno povzročili drugi ...
~
... je nevaren precedens.
zzob
# 06.09.2017 ob 10:21
Zanima me, ali bo zdaj držala napoved obeh držav, da bosta raje plačevali kazen kot sprejeli koga.
Miham
# 06.09.2017 ob 17:55
begunce iz Italije

le 2% tistih, ki pridejo v Italijo je upravičenih do azila, kam dajo ostalih 98% ??????
Piran
# 06.09.2017 ob 13:35
Eno ljudstvo, ena država, en vodja - ali raznorodovanje avtohtonega prebivalstva evropskih nacionalnih držav je v polnem teku. Primer Lild - prehrambeni izdelki grške gastronomije pod blagovno znamko Eridanus imajo iz fotografije modro obarvane cerkvene strehe z otoka Santorini odstranjen pravoslavni križ (simbol krščanske kulture). Vse v slogu vseobsegajoče "politične korektnosti". Kdor misli, da taka politika ne bo prinesla "ognja in jeze" nad Evropo, je naiven, zbegan in nevaren.

https://santorinidave.com/files/2017/06/
santorini-travel-guide.jpg

http://e749b8df94072491e034-c2e1f019aa01d5932f85fea181991649.r57.cf3
.rackcdn.com/assets/media/2016/10/395376
9-2_dcddb75469b.jpg
Follow Me
# 06.09.2017 ob 11:21
Kej ni lepo, da nas vodijo in ukažejo drugi kaj in kako bomo delali :D
KdoJeDarthVader
# 06.09.2017 ob 10:57
Naj jih pošljejo v ZDA in Izrael. Madžarski in Slovaški ni treba nič sprejeti, tako ali jima nič ne morejo.
Nastasssja
# 06.09.2017 ob 11:58
Madžari lepo po hrvaško "ja ne priznajem ovaj sud" in to je to. Zakaj pa bi oni morali spoštovati mednarodno pravo, če ga Hrvati ne.

Ta EU je prav tragikomedija. Prej bo konec, boljše bo. Ilegalce pa kar v Berlin, tam je velkom refjuđis.
Sklonjen
# 06.09.2017 ob 11:51
"kar pomeni, da morata sprejeti begunce iz Italije in Grčije."

Vedno znova zavajanje... vsi smo pripravljeni sprejeti azila potrebne posameznike, nikakor pa ne miljonov migrantov, ki brez urejenih papirjev prihajajo v Evropo... to je vse!
Sklonjen
# 06.09.2017 ob 11:48
Napaka!
vnk
# 06.09.2017 ob 15:43
so v odzivu na razsodbo zapisali v Amnesty International

Mi lahko RTV urednistvo prosim razlozi, zakaj je njihov odziv na sodbo dovolj pomemben, da bi moralvzanj vedeti? Dejansko jim dajete zastonj publiciteto, ceprav nimajo nobene pravme moci. To konstantno tlacenje nevladnih organizacij v novice se meni zdi vprasljivo pocetje.
patriot1970
# 06.09.2017 ob 12:18
Že dolgo nobene informacije kako je z "begunci" ki so v okviru kvot nastanjeni v Sloveniji?
So mar tudi oni odšli na dopust v svoje izvorne kraje?......kot nekateri Eritrejci katerim je bil dodeljen azil na Nizozemskem?

https://twitter.com/V_of_Europe/status/8
94986167745216512
Murko
# 06.09.2017 ob 17:48
Nasilno trpanje ekonomskih migrantov z vseh vetrov v članice EU, ki jih ne želijo niti potrebujejo.
delfino_
# 06.09.2017 ob 14:46
In potem se čudijo zakaj Evropski uniji pravijo Nova sovjetska zveza...
Titomir
# 06.09.2017 ob 12:49
Leros je v sloveniji zaprosilo za azil 352 Afganistancev od tega je bilo 10 žensk. podatki in ministrstva za notranje zadeve.
delfino_
# 06.09.2017 ob 14:57
Letos je v sloveniji zaprosilo za azil 352 Afganistancev od tega je bilo 10 žensk. podatki in ministrstva za notranje zadeve.

Zato ker se Afganistanke medtem pripravljajo na tekmovanja iz robotike in astrofizike... ?!
https://www.rtvslo.si/svet/afganistanska-dekleta-vendarle-na-tekmovanje-v-robotiki-v-zda/427432
Tetameta
# 06.09.2017 ob 14:39
Mah, sej bodo vsi itak pobegnili v Đermani...tam je edini pravi mir, pa to...
peglezn
# 06.09.2017 ob 14:31
Eh,

skupaj smo morda sprejeli odločitev o premestitvi... ampak...

vabila jih je pa samo ena država in uvažajo z ladjami jih pa tudi vedno samo eni in isti. Al je bila tudi to skupna odločitev, pa ste nam pozabili povedat?

Torej, naj bodo tudi Nemci in Italijani solidarni z ostalimi v EU in naj jih nehajo vabit in sem vozit.
anny22
# 06.09.2017 ob 12:19
No, lani je bila 270+ osebam v Sloveniji pozitivno rešena prošnja za azil ozrioma subsidiarno zaščito.

Tako da fama, da Slovenija ne sprejema beguncev, ne vzdrži!
tone7
# 06.09.2017 ob 11:16
Evropska Unija, povezuje članice na osnovi demokratičnih načel, je zapisano v ustanovni listini EU. Resnična slika EU je povsem drugačna in temelji na osnovi DIKTATURE. Ja, taiste diktature za katero našimarionetni politiki govorijo, da je vladala v socializmu.
Vse nam ukazuje EU, ki jo vodi Nemčija. EU se razkraja, o tem ni nobenega dvoma in prav je tako
Begunska kriza
link
AI: Na sirsko-jordanski meji ujetih 75.000 beguncev
21
15. september 2016 ob 11:53 V puščavi na sirsko-jordanski meji je ujetih 75.000 beguncev, ki so na nikogaršnji zemlji že dva meseca odrezani od humanitarne pomoči, opozarja mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice ...
Več novic ...
Kazalo