Prebežniki na grško-makedonski meji, ki jih policija ne spusti naprej, ovirajo prehod tistih, ki jim je ta prehod omogočen. Foto: Reuters
Prebežniki na grško-makedonski meji, ki jih policija ne spusti naprej, ovirajo prehod tistih, ki jim je ta prehod omogočen. Foto: Reuters
Slovenija bo na misijo Frontexa napotila do 10 policistov

Za povečanje pristojnosti mejne agencije so se na petkovem zasedanju zavzeli notranji ministri držav Evropske unije. Grčija je tako sprožila evropski mehanizem civilne zaščite za pomoč pri oskrbi prebežnikov in potrdila načrt za napotitev predstavnikov mejne agencije Frontex na mejo z Makedonijo, kjer ji bodo pomagali pri popisu prebežnikov.

Vložila je tudi uradno prošnjo za nastanitev mejnih sil za hitro posredovanje Frontexa RABIT na Egejske otoke, kjer ji bodo pomagali pri mejnem nadzoru, čemur so se v Atenah dolgo upirali. Kot je poročala Televizija Slovenija, bo na misijo Frontexa v Grčijo Slovenija napotila do deset policistov.

Ministri na zasedanju sicer niso sprejeli predloga, da bi Evropska komisija preučila možnost, da se nadzor na nekaterih notranjih schengenskih mejah uvede do dve leti. Dosegli pa so dogovor o evropskem sistemu izmenjavanja podatkov o letalskih potnikih.

Razmere na grško-makedonski meji dva dni po zaprtju ostajajo napete. Več kot tisoč ljudi je ujetih na nikogaršnji zemlji, saj jih makedonske oblasti, ki so na meji že postavile del ograje, ne spustijo naprej. Prestop meje dovolijo le Sircem, Iračanom in Afganistancem.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Slovenija bo na misijo Frontexa napotila do 10 policistov