Hrvaški strokovnjaki so ugotovili, da refošk in teran nista isti sorti grozdja. Foto: BoBo
Hrvaški strokovnjaki so ugotovili, da refošk in teran nista isti sorti grozdja. Foto: BoBo
Teran
Teran proizvajajo v Sloveniji, Hrvaški in Italiji. Foto: BoBo
Teran je slovensko vino
Kulinarični spori med Slovenijo in Hrvaško

Teran je na trgu Evropske unije zaščiten kot slovensko vino, zato nobeno hrvaško vino ne more na trg s tem imenom, je Evropska komisija pojasnila v sporu med Slovenijo in Hrvaško.

"Hrvaška ni izrazila nasprotovanja, ko je Slovenija teran registrirala kot zaščiteno označbo porekla," je povedal tiskovni predstavnik komisarja za kmetijstvo Daciana Ciolosa, Roger Waite. Hrvaška bi to lahko storila, tudi če ni bila članica Unije.

"Prav tako tega vprašanja ne pokriva pristopna pogodba. Tako je teran na trgu EU-ja skladno s pravili EU-ja zaščiten kot slovenski in od 1. julija nobeno hrvaško vino ne more na trg s tem imenom," je še dejal Waite.

Hrvaška si želi zaščititi svoje vinarje
Pred tem je hrvaški kmetijski minister Tihomir Jakovina po dvostranskem srečanju s slovenskim kmetijskim ministrom Dejanom Židanom pred začetkom zasedanja kmetijskih ministrov Evropske unije v Luksemburgu o vprašanju terana dejal: "Za zdaj na žalost nismo naleteli na veliko razumevanja in želje, da se najde kompromis v obliki skupne čezmejne zaščite."

Po njegovih besedah Hrvaški zdaj ne preostane drugega, kot da izkoristi vse možnosti ob načrtovanem dvostranskem srečanju z Italijo, ki ga še ni bilo, se drugače posvetuje z Evropsko komisijo ali pa na koncu zažene vse pravne mehanizme, ki jih ima na voljo, da zaščiti svoje vinarje.

"Količina in kakovost vrhunskega terana istrskih vinarjev sta prevelikega pomena za Hrvaško, da ne bi izkoristili vseh možnosti, ki jih imamo," je poudaril.

Na izjavo Jakovine se je odzval slovenski kmetijski minister, ki je dejal, da je treba evropski pravni red spoštovati, ko imaš od njega koristi in tudi ko boli - in boli pogosto.

"Pogovor je bil zelo kultiviran. Spoznala sva se ministra prijateljskih držav," je poudaril Židan, a obenem opozoril, da je evropski pravni red pač treba spoštovati, in zavrnil kompromisni predlog Hrvaške v obliki skupne čezmejne zaščite terana.

"Ministrstvo ima samo eno nalogo: skrbeti, da se evropski pravni red izvaja tako v Sloveniji kot drugih državah EU-ja. Tu ni možnosti pogovora ministrstva z ministrstvom o iskanju kompromisov. To ni naša pristojnost. Naša pristojnost je, da skrbimo, da je evropski pravni red v delujočem stanju," je pojasnil slovenski minister.

Umik hrvaškega terana
Že pretekli teden je Jakovina napovedal, da se bo v ponedeljek v Luksemburgu srečal s kolegoma iz Slovenije in Italije ter predlagal pogovore o začetku postopka za čezmejno zaščito terana, v nasprotnem primeru pa napovedal sprožitev pravnih mehanizmov za zaščito interesov hrvaških vinarjev.

Za ta korak se je Hrvaška odločila, potem ko je pristojna inšpekcija slovenskega ministrstva za kmetijstvo in okolje zahtevala umik hrvaškega terana s polic slovenskih trgovin po opozorilu kraških vinarjev o nelojalni konkurenci.

Slovenija je svojo odločitev utemeljila s tem, da je prodaja hrvaškega terana nesprejemljiva, saj ima slovenski teran geografsko označbo.

Teran je slovensko vino
Kulinarični spori med Slovenijo in Hrvaško