Slovenija bi morala ratificirati pristopna poganja Hrvaške k EU-ju do julija letos, a se državi ne moreta zediniti glede vprašanja oškodovanih hrvaških varčevalcev. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija bi morala ratificirati pristopna poganja Hrvaške k EU-ju do julija letos, a se državi ne moreta zediniti glede vprašanja oškodovanih hrvaških varčevalcev. Foto: MMC RTV SLO
Karl Erjavec
Karl Erjavec je spomnil, da je tudi Borut Pahor kot premier zagotavljal, da se bo vprašanje varčevalcev med Slovenijo in Hrvaško reševalo v okviru nasledstva. Foto: MMC RTV SLO

Dokler namreč tečejo tožbe proti Sloveniji, pogajanja glede rešitve vprašanja LB-ja v okviru nasledstva oziroma pri Banki za mednarodne poravnave v Baslu niso mogoča, meni Erjavec.

Prepričan je, da izjave predsednika republike Boruta Pahorja, da bi morala Slovenija čim prej ratificirati hrvaško pristopno pogodbo, ne pomenijo, da Slovenija glede tega nima enotnega glasu. V Sloveniji obstaja konsenz, verjame minister.

Arhar in Rogič za mizo še januarja
Zunanji minister Karl Erjavec se je danes sešel s finančnim strokovnjakom za vprašanje Ljubljanske banke na Hrvaškem Francetom Arharjem in mu naročil, naj čim prej pripravi naslednji sestanek s hrvaškim kolegom Zdravkom Rogićem. Ta naj bi bil še ta mesec, tokrat v Sloveniji. Kot je namreč poudaril Erjavec, "čas teče".

Na vprašanje, ali postavlja hrvaška stran kakšne posebne pogoje za umik spornih pooblastil, Erjavec ni želel odgovarjati. Zagotovil je, da o tem težko govori, in to prepušča Arharju in Rogiću, saj to spada v njuno polje.

Slovenija dobro pripravljena na arbatrižni sporazum
Zunanji minister je na novinarski konferenci govoril tudi o pripravah na arbitražo o meji med Slovenijo in Hrvaško. Kot je razkril, bosta glede tega druga polovica januarja in prva polovica februarja zelo intenzivni. Obenem je zatrdil, da se je Slovenija zelo dobro pripravila.

Naslednji teden bo vlada obravnavala predmet spora, glede katerega se Slovenija in Hrvaška nista uskladili, nato bo 30. januarja na dnevnem redu vlade še memorandum Slovenije. Tega bo nato Slovenija Meddržavnemu sodišču v Haagu posredovala 11. februarja, še predtem pa ga bosta obravnavala tudi strateški svet za zunanje zadeve in odbor državnega zbora za zunanje zadeve.

Reševanje dolga hrvaških varčevalcev
Reševanje dolga hrvaških varčevalcev