Evropska unija

Poudarki

  • Dva ministra glede Bulčeve vzdržana
  • Evropski poslanci: še en problematičen postopek
Violeta Bulc
Violeta Bulc je ministrica brez listnice, pristojna za razvoj, strateške projekte in kohezijo. Foto: BoBo
       Odločanje je bilo sicer s preglasovanjem, ne s soglasjem vlade, kot običajno, vendar je tudi to popolnoma v skladu s poslovnikom. Kljub nesoglasnosti glede predlaganja Bulčeve in preglasovanja ni nobene krize. V korist kandidatki se je izreklo devet ministrov, imeli pa smo tudi glasove proti. A za demokracijo je tipično, da prihaja do preglasovanj.       
 Premier Miro Cerar
Jean-Claude Juncker
Slovenija je v zadnjih dneh prihodnjemu predsedniku Evropske komisije zagotovo povzročila glavobol ali dva. Foto: Reuters
       Premier je imel priložnost, da pošlje v Bruselj kandidaturo, ki bi imela najširšo politično podporo, pa te priložnosti ni izkoristil. Odločitev ni bila sporazumna niti v okviru vladajoče koalicije, ampak je bila sprejeta s preglasovanjem, kar bo dodatno slabo vplivalo na politično stabilnost v Sloveniji.       
 Milan Zver, poslanec v Evropskem parlamentu (EPP/SDS)
VIDEO
Kacin in Tomčeva o novi k...
VIDEO
Kandidatka za komisarko j...

Dodaj v

Slovenska vlada s preglasovanjem za komisarko predlagala Violeto Bullc

Juncker slovenski predlog pričakuje čim prej
10. oktober 2014 ob 07:36,
zadnji poseg: 10. oktober 2014 ob 19:00
Bruselj, Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vlada Mira Cerarja je s sedmimi glasovi za in šestimi proti kot kandidatko za evropsko komisarko izbrala Violeto Bulc. Z Junckerjem bo govorila naslednji teden, resor ni znan.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je za izbiro Bulčeve izvedel neuradno. Ko bo njegov urad novico prejel še uradno, bo najbrž prvi pogovor s slovensko kandidatko za članico EK-ja opravil prihodnji teden, je povedal Junckerjev tiskovni predstavnik Margaritis Schinas.

Resor bo določen po pogovoru, je poudaril. Juncker kandidatke sicer ne pozna in je zato ne komentira, je pa zadovoljen, da gre za žensko. Oceniti bo moral, ali je kandidatka primerna za položaj in ali po njegovem mnenju izpolnjuje tri temeljna merila: usposobljenost, neodvisnost in zavezanost Evropi.

Na vladi več glasov proti
"Vlada je na dopisni seji sprejela moj predlog, da kandidatka za evropsko komisarko postane Violeta Bulc. Bulčeva je po moji oceni zelo primerna, veliko je pripomogla k oblikovanju SMC, pokazala je dobre vodilne sposobnosti. Njen življenjepis izkazuje veliko življenjsko izkušnjo, ima obsežne strokovne reference in izkušnje s področja vsebin Evropske unije - ne nazadnje je zdaj tudi zato pristojna za področje evropske kohezijske politike. Je pa Bulčeva tudi dobra poznavalka evropskih vsebin in odločevalskih procesov ter zavezana k vrednotam Evropske unije, kar je seveda eden od pomembnih pogojev za tako mesto, zato sem prepričan, da ima vse kompetence," je na novinarski konferenci zatrdil Cerar in dodal, da se je Bulčeva iz odločanja o komisarskem kandidatu izločila.

"Odločanje je bilo sicer s preglasovanjem, ne s soglasjem vlade, kot običajno, vendar je tudi to popolnoma v skladu s poslovnikom. Kljub nesoglasnosti glede predlaganja Bulčeve in preglasovanja ni nobene krize. V korist kandidatki se je izreklo devet ministrov, imeli pa smo tudi glasove proti. A za demokracijo je tipično, da prihaja do preglasovanj," je dejal.

Zavrnil je tudi očitke o "avtoritarnem" odločanju, kdo bo komisarski kandidat. Dejal je, da je proučil vse mogoče kandidate za to mesto in nato izbral Bulčevo. Priznal pa je, da se je na konferenci v Milanu pogovarjal tudi z nekaterimi voditelji držav, ki so mu podali svoje predloge imen.

Cerar še ne ve, kdo jo bo nadomestil v vladi.

Vodja politične skupine liberalcev v Evropskem parlamentu Guy Verhofstadt je pozdravil predlog slovenske vlade. Bulčeva je "močna liberalna kandidatka", ki bo dodana vrednost za ekipo Junckerja, je tvitnil Verhofstadt.

Socialdemokrati se veselijo Bulčeve
V politični skupini socialdemokratov v Evropskem parlamentu odločitev slovenske vlade "jemljejo na znanje". "Veselimo se, da jo bomo ocenili na prihajajočem zaslišanju v Evropskem parlamentu," so še zapisali na Twitterju. Dodatnih komentarjev niso želeli dajati.

V četrtek je sicer predsednik politične skupine socialdemokratov (S&D) Gianni Pittella izrazil prepričanje, da bi bila naravna kandidatka za položaj komisarke Tanja Fajon in da se jim nobena alternativa ne zdi primerna.

Kaj si bo izpogajala Slovenija
Kot je poročal dopisnik iz Bruslja Matjaž Trošt, je zdaj glavno vprašanje, kakšen položaj si bo uspela izpogajati Slovenija in koliko rošad, zamenjav in novih zaslišanj bo to potegnilo za sabo. Ko bo slovenska vlada Junckerju podala svoj predlog, bo on seznam nove sestave ekipe najprej dal v glasovanje vsem državam članicam, nato pa bodo sledila dodatna zaslišanja v pristojnih odborih Evropskega parlamenta. Če bodo ves postopek izpeljali dovolj hitro, lahko o novi komisiji Evropski parlament še vedno glasuje na za zdaj predvideni seji 22. oktobra.

Vprašanje je tudi, ali bo Sloveniji uspelo obdržati podpredsedniški položaj. To je sicer malo verjetno, a ne nemogoče, čeprav je Juncker ob prvi predstavitvi ekipe jasno povedal, da je podpredsedniške položaje razdelil ljudem, in ne državam.

Slovenski predstavniki v Evropskem parlamentu so v odzivih poudarili, da ima tudi tokrat zadnjo besedo Juncker.

Zver: Še en problematičen postopek
Milan ZVER (EPP/SDS) je v pisnem odzivu ocenil, da gre za "še en problematičen postopek imenovanja", odločitev vlade za Bulčevo pa pospremil z besedama, da "ni dobra".

"Premier je imel priložnost, da pošlje v Bruselj kandidaturo, ki bi imela najširšo politično podporo, pa te priložnosti ni izkoristil. Odločitev ni bila sporazumna niti v okviru vladajoče koalicije, ampak je bila sprejeta s preglasovanjem, kar bo dodatno slabo vplivalo na politično stabilnost v Sloveniji," je opozoril Zver.

Zver: Cerar ni upošteval volje volivcev
Dodal je, da se premier Cerar tudi ni posvetoval z opozicijskimi strankami, ki so zmagale na evropskih volitvah, in je "tako pokazal, da ne upošteva volje volivcev". "Kandidatura, ki bi imela širšo podporo, bi bila res močna, tako pa ni. Predstavlja dodatno tveganje, da Evropska komisija ne bo sestavljena pravočasno in zato slabo vpliva na zaključni proces oblikovanja komisije. Kandidatka namreč ne izkazuje ustreznih delovnih kompetenc in političnih izkušenj, ki bi zagotavljale, da bo uspešno opravila zaslišanje v Evropskem parlamentu in da bo kasneje zadovoljivo vodila ponujeni resor. Vse to je posledica specifične situacije v Sloveniji, kjer se čez noč pojavljajo nove politične stranke z neizkušenimi kadri, ki prevzemajo najodgovornejše funkcije doma in v tujini," je ocenil Zver.

Tomčeva: Odgovornost prevzema vlada
Njegova strankarska kolegica Romana Tomc je poudarila, da je bila odločitev o imenovanju komisarske kandidatke "v rokah vlade, ki za to prevzema vso odgovornost".

"Trenutnih razmer in okoliščin, ki so se na političnem parketu vzpostavile po zavrnitvi Alenke Bratušek, vlada očitno ni upoštevala. Kandidatka za komisarko mora biti strokovna in kompetentna ter mora uživati ugled tako doma kot mednarodno. Vse njene lastnostni bodo na preizkušnji predvidoma že naslednji teden. Ravno zato upam, da je bila odločitev dovolj premišljena. Kakšen bo odziv Bruslja na ta predlog, bomo videli že v naslednjih dneh," je poudarila Tomčeva.

Šoltes: Odločajo odbori
Igor Šoltes (Zeleni/Verjamem) pa je zapisal, da je "očitno tudi odločitev te vlade glede predloga za kandidatko za komisarko pritegnila kar nekaj pozornosti. O ustreznosti te odločitve pa bodo na koncu odločali pristojni odbori Evropskega parlamenta."

Fajonova odločitev spoštuje
Tanja Fajon (S&D/SD) je že pred tem sporočila, da spoštuje odločitev vlade, da kot novo komisarsko kandidatko v Bruselj pošlje ministrico Violeto Bulc. "Upam, da bo Slovenija s to odločitvijo omogočila, da bo Evropska komisija začela delovati pravočasno in da bo pri svojem delu uspešna. To je v interesu vseh," je zapisala.

Ivo Vajgl (Alde/DeSUS) je v odzivu izrazil prepričanje, da je "vlada s premierjem Mirom Cerarjem dobro premislila, koga predlaga na mesto kandidatke za komisarko".

"Zaradi za Slovenijo in kandidatko v prvem krogu grenke izkušnje bo morala nova kandidatka dokazati, da ima sposobnosti vodenja, nastopa in branjenja svojih idej ter ustrezne politične izkušnje. Upam tudi, da bo kandidatka dobila podporo slovenske politike in javnosti. Oboje bo potrebovala," je še zapisal Vajgl.


B. T., A. Č., T. H., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
antipopulist
# 10.10.2014 ob 07:46
Violeta Bulc??? Pa ne da nam spet vlada Golubič, Miro?!
robijehud
# 10.10.2014 ob 07:42
Udaril po mizi...hmm presenetljivo, skoraj neverjetno
nato.slo
# 10.10.2014 ob 08:02
Samo 14 dni in imamo vladno krizo.
rooster
# 10.10.2014 ob 07:47
Slovenija je v zadnjih dneh prihodnjemu predsedniku Evropske komisije zagotovo povzročila glavobol ali dva.

kakšna slovenija? bratušek = slovenija?
Kluzo
# 10.10.2014 ob 07:51
Cerar udaril po mizi.
Figo.
Cerar je do včeraj učil Slovence, da čaka, kako se bo odločil Bruselj, zdaj pa je udaril po mizi. Vprašamo se lahko le, s čim.
S čim.
rumalina
# 10.10.2014 ob 07:49
Ali je za Slovenijo najpomembneje, kdo bo prvi pri koritu, ali pa morda obstajajo pomembnejše teme? Cerar je imel možnost dokazati, da ni le marioneta, vendar jo je v veliki meri že zapravil.
x66
# 10.10.2014 ob 07:58
Je pa smesno, da se Cerar sklicuje na svoj volilni rezultat, hkrati pa iz stranke odslavlja tiste, ki so ta rezultat dosegli in poslusa ukaze Golobica, katerrga stranke Zares ni v parlamentu po volji ljudstva ze drugi mandat.
tomo10
# 10.10.2014 ob 07:57
Saj ne potrebujemo humorističnih nanizank na TV, imamo kar svoj resničnostni šov. Tole močno presega "Kmetijo". Samo še kakšna fejst moderatorka manjka.
x66
# 10.10.2014 ob 07:54
Cerar udaril po mizi in predlagal... Violeto Bulc???

Kaksne kompetence ima ta oseba? Koliko jezikov obvlada? Je bila vpletena v kaksne necednosti?

Zdi se mi da Cerar ponavlja mapako in posilja osebo, ki bo v eu gladko zavrnjena.
STANE
# 10.10.2014 ob 07:51
Bolana država do amena !Najboljš,da spet pošljemo tri kandidate,ker se ne znamo zmenit,pa naj spet Juncker odloči.
robijehud
# 10.10.2014 ob 08:09
Kaj pa Romana Jordan ni primerna; bojda pozna stvari....aja, ni naša...udariti po mizi pomeni tudi to, da se odločiš tako, kot ti tvoj zdrav razum veleva, ne pa prišepetovalec...
janezdolzan
# 10.10.2014 ob 07:46
ali bo levi ali bo levi, to sploh ni vprašanje...
tinki:D
# 10.10.2014 ob 08:03
Po mesecu dni, karel že grozi z izstopom, židan se kuja zaradi fajonke....
Slabo si si sestavil to koalicijo, slabo miro:(
Triglavski zmaj
# 10.10.2014 ob 08:06
Kaj pa Katarina Kresal? Je ženska, ALDE in ista stranka kot Cerar.
Binder Dandet
# 10.10.2014 ob 08:02
Edini sprejemljiv kandidat zame je v nulo strokovno usposobljen, pri katerem bi vse politične ambicije dali na stran. Vse ostalo bo zame nadaljevanje razočaranja.
jast123
# 10.10.2014 ob 08:04
DeSUS bo proti,

Kako se slovenski politiki, v teh mnogo letih, niso naučili, da je skrajno nespametno v koalicije vzeti trojanskega konja z imenom KArl Erjavec.
Bivši uporabnik
# 10.10.2014 ob 08:14
Cerar je udaril po mizi....

..... celo očala so malce poskočila...
Lovec
# 10.10.2014 ob 08:08
Ime Violete Bulc je Požar omenjal že nekaj dni nazaj. Zopet ne pišete kdo je to. Violeta Bulc je snaha Bulca, enega izmed komunistov in notranjega ministra Socialistične republika Slovenije i človek ji je rad šel na safari lovit slone.
K_ris
# 10.10.2014 ob 12:07
Rezultat glasovanja: sedem proti, šest za, dva vzdržana.

Vlada kaže veliko enotnost in čvrstost.
pkozin
# 10.10.2014 ob 11:29
Baje je Cerar tako močno udaril po mizi, da se je še sam ustrašil.
lev11
# 10.10.2014 ob 08:08
Violeto Bulc - in komedija se bo nadaljevala
če se to zgodi - pa ljudstvo nima druge možnosti kakor da vzame stvari v svoje roke
Bivši uporabnik
# 10.10.2014 ob 07:54
Cerar udaril po mizi?

To je bil MK, njemu so to mediji pripisali, da bi bolj dec izpadel.
ZeK
# 10.10.2014 ob 11:15
lukey90

Cerar nima jajc, je lutka, ki dela, kar mu naroči Golobič.
Marko32
# 10.10.2014 ob 08:41
Ha, ha, Cmerar bi namesto nesposobne Bratuškove v Evropo poslal homeopatko Violeto Bulc. Komedija, da crkneš.

Owner and founder of Vibacom Ltd. (www.vibacom.com), expert on balanced sustainable development strategies, organic growth and innovation ecosystems. She believes in the power of networks, holistic individual, and positive energy.

Pa kaj levaki res nimajo sposobne, pokončne ženske za to mesto?
Crveni
# 10.10.2014 ob 11:30
Bulčeva je študirala na Šamanski akademiji na Škotskem. To postaja vedno bolj zanimivo :D
tinki:D
# 10.10.2014 ob 11:23
Cerar, boš prevzel odgovornost, če nas zblamira še bulčeva?
Sicer pa so ti lepo povedali katero kandidatko predlagaj in bo imela podporo, samo ti si trmast ravno tam, kjer bi moral popustiti, in ko bi moral udariti z roko po mizi rataš spužva.
jej, jej, jej. Nove predčasne volitve bodo kmalu.
JakobJak
# 10.10.2014 ob 08:23
Ponavadi sem izrazit nasprotnik sds, ampak trenutno se mi zdi , da je edina ženska, sposobna sedet na energetskem komisarskem stolčku DR. Romana Jordan
http://www.romanajordan.si/o-meni
ivod
# 10.10.2014 ob 08:06
... mogoče pa bi vzeli Potočnika... saj do zdaj še ni pokazal jajc :(
dunbar
# 10.10.2014 ob 13:12
To, da si je Frangeža privlekel v kabinet, pove toliko, da ne rabimo več razpravljati o liku in delu premiera MC-ja.
gesan
# 10.10.2014 ob 08:06
Slovenska komisarska saga se nadaljuje na domačem parketu
....................................
Bolj avtentično bi bilo napisano
"Slovenska Ne-snaga" se nadaljuje na domačem parketu"

Očitno povprečnemu slovenskemu volilcu še ni prišlo do živega, da imajo državo pokvarjenci v svojih krempljih.
ursus8
# 10.10.2014 ob 15:36
http://www.europeanvoice.com/article/cer
ar-puts-forward-violeta-bulc-to-replace-bratusek/

Seven ministers voted against her, while six voted for her. Two abstained. But , Cerar used the same rule used by Bratušek to nominate herself, overruling the cabinet vote . In a press conference held at noon, Cerar counted the two abstentions as ‘yes’ votes.

When Bratušek approved the nomination list with her name on it using the same maneuver to overrule a cabinet vote, Cerar said it was illegal .
brehme
# 10.10.2014 ob 14:28
A to je nova politika, ki je bila obljublena pred volitvami? Poden.
Crveni
# 10.10.2014 ob 12:20
Rezultat glasovanja: sedem proti, šest za, dva vzdržana.

Slovenska politika je kot Monty Python.
krumpek
# 10.10.2014 ob 12:00
Iz intervjuja ( vir: http://www.mediade.si/ustvarjamo-zgodbe/violeta-bulc-kjer-se-pojavi-tla-zavibrirajo/)

Kako se v pot raziskovanja umešča Peru, ki ste ga obiskali letos?

Tja sem šla iskat ključ za holistično okolje in orodja. Izkušnje mi kažejo, da se je, kadar iščeš odgovor v človeku samem, vedno dobro podati k izvoru. Šamanizem, s katerim sem se spoznavala v Peruju, je tisto, kar je najbližje sozvočju človeka in narave. Ta v sebi skriva veliko koristnih orodij za razvoj posameznika in družbe. To me zanima v tem trenutku. Vendar o tem še ne morem in nočem govoriti, ker še premalo vem in bi lahko tudi bilo narobe razumljeno.LOL?
Crveni
# 10.10.2014 ob 11:36
1970b
# 10.10.2014 ob 11:36
Poln kufer imam nekakšnih nekih kvazi ekonomistov in nakladačev.
Vsaj kot lahko razberem iz internetnih vsebin je predlagana kandidatka na enakem nivoju (če ne nižjem) kot Bratuškova.

Ni čudno, da tonemo vse globje (tu mislim tudi na EU), saj naravoslovci sploh ne pridejo v špil.

Eno samo nakladanje. Ni parametriziranja in jasnosti.

Razočaran sem (predvsem s Cerarajem).
cenitamsok
# 10.10.2014 ob 10:47
Romana Jordan bi bila najboljša, samo vladajočim ne diši njena pripadnost. Žal so levičarji pri tem dokazano zadrti.
Binder Dandet
# 10.10.2014 ob 10:42
Jao Cerar. Ne zamudiš priložnosti, da razočaraš javnost.
nevem
# 10.10.2014 ob 09:11
Cerar udaril po mizi in... odšel na bolniško.
binbon
# 10.10.2014 ob 14:12
In? Kdo je ta ženska, kaj ona sploh zna?
Isao
# 10.10.2014 ob 13:11
Bravo Miro Cerar!Erjavec in Židan sta stisnjena ob zid in si seveda ne bosta upala sprožiti,zanju samomorilske,vladne krize,Pahor piha,ker njegov prijatelj Lukšič ne bo evroposlanec.
Politkomisar.
# 10.10.2014 ob 12:53
Če bi iskali politkomisarja bi bil jaz najboljša izbira, tako pa hočejo imeti samo komisarja, zato pa imajo probleme, hehe
miss_theory
# 10.10.2014 ob 12:28
Vprašanje za mio €, ali bo to šlo čez glasovanje v EP?

Miro ne razume EU. Če meni da ima pravico, ker je zmagal na volitvah, zafrkavati EU z Golobičevimi kadri, se močno moti.

A je tako težko izbrati kompetentno kandidatko?
ata
# 10.10.2014 ob 12:08
Če bi že radi žensko, ki se spozna na energetiko in ima evropske izkušnje, verjetno ni boljše kandidatke od dr. Romane Jordan Cizelj - ampak ni prave barve
Binder Dandet
# 10.10.2014 ob 11:51
Cerar je s tem imenovanjem zgolj pokazal, da je enako strankarsko omejen kot vsi ostali, ki so tlakovali pot do situacije, v kateri smo. Ko se je pred tedni upiral seznamu 3, sem še imel upanje, da pa morda ima neko res kompetentno osebo. Pa se izkaže (gotovo je njen magisterij več vreden kot od AB, čeprav zdaj vsi samo šamanstvo vidijo), da tudi pri njemu gre zgolj za to, da je kandidat naš (članica izvršnega odbora SMC).
1970b
# 10.10.2014 ob 11:39
A gre kdo demostratrirat pred paralament (ali vlado)?

Zdi se, da je to edini način, da se kaj doseže.
tinki:D
# 10.10.2014 ob 11:29
ja v novicah tudi piše, da je morala iz telemacha zaradi nekih finančnih transakcij na svoj račun.
Nam enostavno ni pomoči:((((
Miheljak
# 10.10.2014 ob 11:19
Golubičevo kukavičje jajce je podtaknjeno.
Ribiič
# 10.10.2014 ob 10:21
Violeto Bulc - uradnica najnižje kategorije, ki je na položaju le zaradi sorodstvenih zvez.
Kazalo