Na protestih proti strogim varčevalnim ukrepom španske vlade v Madridu, ki trajajo že dva dneva, naj bi bilo ranjenih 13 ljudi. Foto: EPA
Na protestih proti strogim varčevalnim ukrepom španske vlade v Madridu, ki trajajo že dva dneva, naj bi bilo ranjenih 13 ljudi. Foto: EPA
Rigorozni ukrepi španske vlade

Še višji davki in strukturne reforme bi špansko blagajno napolnili za 39 milijard evrov. To je več, kot bi dobila država s sprostitvijo prvega, 30 milijard evrov vrednega obroka posojila za pomoč bankam, ki ji je na razpolago od julija.

Na vprašanje časopisa The Wall Street Journal, ali bo Španija prosila za sprostitev posojila, je premier Mariano Rajoy dejal, da je to mogoč scenarij, če bodo stroški posojila "še naprej tako visoki". Prejšnji teden je druga največja španska banka BBVA presodila, da bi španski bančni sektor za rešitev krize potreboval še dodatnih 60 milijard evrov. Okoli 20 milijard evrov je že razporejenih za rešitev najbolj kritičnih bank.

Španiji je bilo sicer odobrenih skupno 100 milijard evrov pomoči, ki pa so namenjeni izključno bankam. Toda ob tem so se začeli pojavljati namigi, da bo država morda potrebovala celoten sveženj pomoči, ne le za banke. Prav tako je španska vlada zadržana do tovrstne pomoči, dokler ne bodo zanjo znani pogoji.

Recesija v Španiji se poglablja
V drugem četrtletju je španski bruto domači proizvod (BDP) upadel za 0,4 odstotka, medtem ko je v dveh predhodnih četrtletjih upadel za 0,3 odstotka. Stopnja brezposelnosti se je v Španiji dvignila na 24,6 odstotka. Država je sicer znova padla v recesijo v zadnjem četrtletju leta 2011.

Skrbi, povezane s finančnim stanjem države na Pirenejskem polotoku, so sredi tedna znova stopile v ospredje tudi na evropskih borzah. Donos do dospelosti španskih 10-letnih obveznic se je na sekundarnem trgu močno zvišal in presegel mejo šestih odstotkov.

Ob tem je španska centralna banka v mesečnem poročilu v sredo opozorila, da se recesija v Španiji še poglablja. Dostopni podatki po mnenju centralne banke kažejo, da gospodarska dejavnost v tretjem četrtletju znatno upada, finančni pritiski pa ne popuščajo.

Protivarčevalni protesti so ponekod izbruhnili v izgrede
Španijo je v torek in sredo zajel val stavk in zborovanj proti varčevanju, na katerih so izbruhnili tudi izgredi s policijo. Pri tem je bilo v torek v Madridu poškodovanih več deset ljudi, več so jih aretirali.

Katalonija znova grozi z odcepitvijo
Poleg tega se vlada konservativnega premierja Mariana Rajoya spoprijema z odcepitvenimi težnjami svoje nekdaj najbogatejše pokrajine Katalonije, kjer so v torek za 25. november sklicali predčasne regionalne volitve, v sredo pa napovedali še referendum o neodvisnosti.

Rigorozni ukrepi španske vlade