Pred dnevi so se protestom proti varčevanju priključili tudi upokojenci, ki jim je država že znižala pokojnine. Foto: EPA
Pred dnevi so se protestom proti varčevanju priključili tudi upokojenci, ki jim je država že znižala pokojnine. Foto: EPA

Zaradi splošne 24-urne stavke so v državi motnje v letalskem in železniškem prometu. Trajekti so ostali privezani v pristaniščih, državne bolnišnice pa delajo z minimalnim številom osebja.

"Boj se bo nadaljeval, dokler bo vlada vztrajala pri sprejemanju politik trojke, ki še poslabšujejo brezizhodnost," sta v skupni izjavi sporočila dva največja grška sindikata - sindikat zasebnega sektorja GSEE in sindikat javnega sektorja Adedy.

Trojka bo podala novo oceno
V Grčiji so te dni na obisku predstavniki t. i. trojke, in sicer Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki bodo v Atenah znova pregledali izvajanje zahtevanih javnofinančnih in reformnih ukrepov. Ocena trojke bo pogoj za izplačilo novega obroka finančne pomoči v vrednosti milijarde evrov.

"Grčija nima več prostora za varčevanje"
Grčija je od leta 2010 odvisna od mednarodne finančne pomoči. Skupaj je trojka državi odobrila dva programa pomoči; najprej 110 milijard evrov, nato pa še 130 milijard evrov in delni odpis dolga v vrednosti več kot 100 milijard evrov. Atene so se v zameno za posojila zavezale k ostremu varčevanju.

Grški predsednik Karolos Papuljas je ravno pred prihodom trojke dejal, da Grčija nima več prostora za varčevanje. "Grki so, da bi premagali krizo, dali vse, kar so lahko, in Evropa mora to spoštovati."

Grško gospodarstvo se krči že od leta 2008, ko je izbruhnila finančna in gospodarska kriza. Od tedaj se je obseg grškega bruto domačega proizvoda skrčil za 22 odstotkov, stopnja brezposelnosti pa se je zvišala za trikrat, na 27,6 odstotka.

V Grčiji četrta splošna stavka letos
V Grčiji četrta splošna stavka letos