Spor med Švico in Libijo je sprožila aretacija Gadafijevega sina leta 2008, ki so jo izvedle švicarske oblasti. Foto: EPA
Spor med Švico in Libijo je sprožila aretacija Gadafijevega sina leta 2008, ki so jo izvedle švicarske oblasti. Foto: EPA
Švicarska državljana, ki 19 mesecev nista mogla zapustiti Libije. Foto: AFP

Prvi je švicarsko veleposlaništvo v Tripoliju, kjer sta poslovneža našla zatočišče, zapustil Rashid Hamdani, ki je danes od libijskih oblasti dobil izstopni vizum. Takoj zatem je odpotoval proti Tuniziji. Kmalu zatem je iz veleposlaništva prišel še Max Göldi. Policisti so ga takoj vklenili v lisice in ga odpeljali.

Pred tem je švicarsko diplomatsko predstavništvo obkolilo večje število libijskih policistov. Göldi, ki je bil obsojen na štiri mesece zapora zaradi prekoračitve vizuma, se je libijskim oblastem predal po ultimatu, ki so ga v nedeljo postavile švicarskemu veleposlaništvu. Ultimat se je iztekel opoldne, če se Göldi ne bi predal, pa so libijske oblasti napovedale ukrepe proti veleposlaništvu.

Obramba se bo pritožila
Odvetnik švicarskih poslovnežev Salah Zahaf je izrazil pričakovanje, da bodo Göldija odpeljali v zapor Ain Zana blizu Tripolija, kjer bo lahko sprejemal obiske in imel zdravstveno oskrbo ter dostop do prevajalca. Zahaf je tudi napovedal, da bo obramba vložila pritožbo z zahtevo za pomilostitev. Odnosi med Libijo in Švico so napeti od julija 2008, ko so švicarske oblasti aretirale sina libijskega voditelja Moamerja Gadafija, Hanibala. Dodatno so se zaostrili, ko je Libija priprla Hamdanija in Göldija ter zasegla njuna potna lista. Državi sta sicer poskušali zgladiti spor, a jima ni uspelo.

Göldi in Hamdani sta bila pozneje obsojena istega kaznivega dejanja, vendar je prizivno sodišče Hamdanija oprostilo. Libijske oblasti so mu pretekli teden vrnile potni list, vendar brez potrebnega izstopnega vizuma. Švica je lani jeseni sestavila seznam 186 visokih libijskih predstavnikov, med katerimi sta tudi Gadafi in zunanji minister, ki jim ne dovolijo vstopa na švicarsko ozemlje.

Spor med Libijo in Švico je ta mesec dobil novo dimenzijo in se razširil na druge evropske države, ko se je Tripoli odločil, da ne bo več izdajal vizumov državljanom 25 držav schengenskega območja. To je bil protiukrep na omejitve pri izdajanju vizumov, ki jih je uvedla Švica, sicer tudi članica schengenskega območja. O tej težavi se bodo danes pogovarjali tudi zunanji ministri EU-ja v Bruslju.